Kouvola sulkee Haanojan uimahallin – tilalle saattaa tulla puitteet muille lajeille

Kouvola hyväksyi talousarvion yhteydessä tukun säästöjä, joista Haanojan uimahallin sulkeminen on yksi.

uimahallit
Uimahallin allasreunuksella kyltti, jossa lukee "kuntouinti".
Juha Korhonen / Yle

Haanojan uimahalli suljetaan ensi vuonna osana Kouvolan kaupungin säästöjä.

Uimahallin tarkka sulkemisajankohta selvinnee tammikuussa, jolloin aikuisväestön lautakunta käsittelee toimeenpanosuunnitelman.

– Kevät tässä vielä menee, arvioi Kouvolan aikuispalvelujen johtaja Vesa Toikka. Valtuuston hyväksymät säästöt on laskettu siten, että Haanojan uimahallin sulkeminen säästää ensi vuonna puolen vuoden kulut eli 146 000 euroa. Seuraavalta vuodelta säästö on 293 000 euroa.

Haanojan uimahalli on etenkin viikonloppuisin erilaisten liikuntaryhmien ja uimaseurojen käytössä. Toikan mukaan toimeenpanosuunnitelmassa ratkaistaan se, mistä näille ryhmille tarjotaan korvaavaa tilaa.

Kaupungin taloustilanne on vaikea. Valtuusto hyväksyi eilen 10,5 miljoonaa euroa alijäämäisen budjetin ensi vuodelle. Lisäksi hyväksyttiin tukku säästöjä, jotka tuovat kaupungin kassaan noin 4,7 miljoonaa euroa.

Uimahallien tulevaisuus vielä avoinna

Kouvolassa on viime keväästä asti mietitty kaupungin kaikkien viiden uimahallin tulevaisuutta. Osa halleista vaatisi isoa remonttia, Haanojan uimahalli etunenässä.

Uimahallien tulevaisuutta miettinyt työryhmä on esittänyt, että uimahallien määrää voisi karsia puoleen nykyisestä. Kuusankosken, Haanojan ja Urheilupuiston uimahalleja esitetään suljettavaksi. Esityksen mukaan kaupungin keskustaan rakennettaisiin yksi uusi uimahalli, ja Inkeroisten ja Valkealan hallit korjattaisiin. Aikuisväestön lautakunta hyväksyi esityksen elokuussa, mutta kaupunginhallituksen tai valtuuston käsittelyssä esitys ei ole vielä ollut.

Vaikka uimahalli Haanojalta suljettaisiin, tilat voitaisiin ottaa muuhun käyttöön.

– Myös se pitää ratkaista, tehdäänkö Haanojalle muuta liikuntatilaa tilalle, Toikka sanoo.

Kouvolassa on ensi vuonna käynnistymässä liikuntapaikkaselvitys, jossa käydään läpi eri puolilla kaupunkia olevien liikuntatilojen kunto ja tarve.

Haanojan uimahallin lakkauttaminen on ollut esillä aiemminkin, esimerkiksi vuonna 2014, jolloin lakkauttamisesitys hylättiin.

Kouvola investoi lähes 60 miljoonaa euroa

Säästölista ja investoinnit hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa maanantaina pienin muutoksin.

Osana säästöjä myös esimerkiksi kotihoidon tuki rajataan vain alle 2-vuotiaille lapsille. Tähän asti sitä on maksettu alle 3-vuotiaiden lasten hoitamisesta kotona.

Kaupunki investoi ensi vuonna yhteensä 59,6 miljoonaa euroa. Rahaa käytetään esimerkiksi rautatieterminaalin rakentamiseen Kullasvaaraan, Kimolan kanavan avaamiseen veneilykäyttöön ja perusopetuksen kehittämiseen.

Sen sijaan kävelykatu Manskin kattamiseen varatut 1,2 miljoonaa euroa poistettiin talousarviosta.

Viime vuonna uusitun kävelykadun kattaminen on ollut sidoksissa Lasipalatsi-liikerakennuksen korottamiseen. Rakennusyhtiö Pallas Rakennus on suunnitellut rakentavansa kaksikerroksisen liiketilan päälle lähes 60 asuntoa kuuteen asuinkerrokseen.

Asunnoille ei kuitenkaan ole ollut riittävästi kysyntää, ja niiden markkinointi keskeytettiin viime keväänä. Pallas Rakennus aikoo aloittaa asuntojen ennakkomarkkinoinnin uudelleen kevättalvella.

Asuntojen rakentamisen yhteydessä rakennettaisiin katos Lasipalatsin ja Sokoksen rakennuksen välille.

Kaupunginvaltuusto päätti, että tässä vaiheessa kattamiseen varatut rahat otetaan talousarviosta pois, mutta asiaan voidaan palata myöhemmin.