Suomeen tulossa 15 panssaroitua poliisiautoa – tältä näyttää 400 000 euroa maksava ja 5,4 tonnia painava "Hevi"

Ensimmäiset panssaroidut poliisiautot otetaan käyttöön ensi vuoden helmikuussa.

panssariautot
 Poliisin käyttöön hankittuja panssaroituja ajoneuvoja esiteltiin Helsingin poliisilaitoksen tiloissa 18. joulukuuta 2018.
Poliisin käyttöön hankittuja panssaroituja ajoneuvoja esiteltiin Helsingin poliisilaitoksen tiloissa.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomen poliisi ottaa ensi vuonna käyttöön panssaroituja poliisiautoja. Poliisihallituksen mukaan luodinkestävät panssariajoneuvot parantavat poliisin työturvallisuutta.

Uudet ajoneuvot olivat tiistaina esillä Poliisihallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingin poliisilaitoksen tiloissa.

Panssariajoneuvoja aiotaan käyttää etenkin yleisötilaisuuksissa ja valtiovierailujen aikana, mutta myös normaalissa poliisin partioinnissa. Esimerkiksi ensi vuonna, kun Suomi toimii EU-puheenjohtajana, panssariautoille on käyttöä.

Poliisille hankitaan yhteensä 15 kappaletta Mercedes-Benz G280 CDI LAPV 5.4 -mallin ajoneuvoja. Kuusi näistä on jo Suomessa ja ne otetaan käyttöön helmikuussa 2019.

Jokainen 11:stä poliisilaitoksesta saa käyttöönsä vähintään yhden panssaroidun poliisiauton.

Panssaroitu poliisiauto maksaa noin 400 000 euroa kappaleelta. Yhteensä hankkeelle tulee hintaa noin 5 miljoona euroa, kerrotaan poliisihallituksesta.

Panssaroitu poliisiauto rekisteröidään kuorma-autoksi ja se vaatii C1-ajo-oikeuden. Tätä varten poliiseille järjestetään koulutuksia ensi vuoden alussa.

Poliisin käyttöön hankittuja panssaroituja ajoneuvoja esiteltiin Helsingin poliisilaitoksen tiloissa 18. joulukuuta 2018.
Lehtikuva

"Heviä" ei ole tarkoitettu takaa-ajoihin

Poliisiylitarkastaja Mika Heinilä Poliisihallituksesta kertoo, että aseuhkatilanteet ovat poliisille päivittäisiä.

– On ehdottoman tärkeää, että poliisin omasuoja on kunnossa ja poliisi pysyy toimintakysyisenä sekä sitä kautta pystyy suojaamaan kansalaisia, Heinilä sanoo.

Uusien poliisiautojen erityispiirteitä ovat nimenomaan luodinkestävyys ja paino. Panssaroitu poliisiauto painaa 5,4 tonnia, ja poliisi onkin antanut sille lempinimen "Hevi".

Muuten autot sisältävät Heinilän mukaan samat tekniset välineet kuin tavalliset partioautotkin.

– Mutta mihinkään taka-ajoihin näitä ei ole tarkoitettu, hän lisää.

Auton käyttöikä on noin 20 vuotta. Heinilän tietojen mukaan vastaavia panssaroituja poliisiautoja on käytössä Itävallassa ja Saksassa.

Heinilä arvioi, että kaikki 15 panssaroitua poliisiautoa ovat käytössä ensi vuoden puolella alkukesästä.

Juttua täydennetty 19.12.2018 klo 11:44: Lisätty ajoneuvomalliin tieto G280.

Juttua täydenntty 19.12.2018 klo 14:58: Lisätty, että tieto autojen kappale- ja kokonaishinnoista on peräisin poliisihallituksesta.