Hyppää sisältöön

Kuulokoje toi lisävirtaa Marjatta Nymanin elämään: "Nykyään pystyn nauttimaan myös musiikista ja käymään teatterissa"

Ikäkuuloisuus eli ikääntymiseen liittyvä kuulon heikkeneminen voi alkaa ilmetä jo työikäisenä.

Lauri ja Marjatta Nymanin kotoa löytyy monia Marjatan arkea helpottavia apuvälineitä muun muassa kännykän käyttämiseen. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Kuulon huononeminen vaikuttaa huomattavan monen ihmisen sosiaaliseen hyvinvointiin. Kuuloliiton mukaan työikäisistä 11 prosentilla on kuulon alenema.

Kuuloliiton kemiläinen kokemuskouluttaja Marjatta Nyman toivoo, etteivät ihmiset sinnittelisi liian pitkään huonokuuloisuuden kanssa.

– Sanoisin, että älä odota liian kauan. Jos kuulee huonosti, niin sitä alkaa eristäytyä ja jäädä kotiin kaikesta, Nyman sanoo painokkaasti.

Nyman olisi itse tarvinnut kuulokojeet korviinsa jo teinityttönä perinnöllisen sisäkorvan surkastuman vuoksi.

– Ajattelin 15-vuotiaana, että heinäsirkat ovat tainneet kuolla sukupuuttoon, kun niitä ei enää koskaan kuule missään, nainen nauraa nyt ajatuksilleen.

Kuulokojeiden annetaan nykyään näkyä

Nyman kertoo eläneensä huonokuuloisuuden kanssa peräti 35-vuotiaaksi, ennen kuin hän sai ensimmäiset kuulokojeensa.

– Nuorempana sitä oli turhamainen ja ajatteli, että pitää olla täydellinen. Minäkin peittelin vielä niitä ensimmäisiä kojeita pitkillä hiuksilla.

Nyman kiittelee asenteiden muuttuneen hänen nuoruusvuosistaan.

– Häpeä on väistymässä ja asenne on onneksi pikkuhiljaa muuttunut. Nykyään nuoret suhtautuvat hirveän hienosti kuulovammoihin ja kuulokojeisiin. Heillähän on itsellä näyttäviä ja jopa koristeltuja kuulokojeita, Nyman ihastelee.

Kuulokojeista lisävirtaa

Marjatta Nyman on toiminut Kuuloliiton kokemuskouluttajana viitisen vuotta ja hän on kannustanut kohtalotovereitaan olemaan rohkeasti yhteydessä paikalliseen kuuloasemaan.

– Kuuloasemalla neuvotaan kuntoutusohjaajalle ja täällä Länsi-Pohjan alueella kuntoutusohjaajana toimii Sari Mäkivuoti.

Nyman kertoo, että kuntoutusohjaaja on selvittänyt kotikäynnillä hänen yksilölliset tarpeensa.

– Niin sain kotiin kaikki nämä apuvälineet, jotka kuulovammaiselle ilmaiseksi kuuluvat. Minulla on esimerkiksi makuuhuoneessa patjan alla sellainen värisevä läpyskä, joka hälyttää, kun ovikello tai herätyskello soivat.

Nymanilla on myös käytössään induktiosilmukka television äänen kuuntelua varten. Siinä ääni tulee siis suoraan korvaan.

– Nykyään pystyn nauttimaan myös musiikista ja käymään teatterissa. Minun elämääni tuli kaikin puolin uutta virtaa kuulokojeiden myötä, Nyman sanoo.