Tulitauko näyttää pitävän Jemenin Hodeidassa

Seuraava askel olisi sotilasjoukkojen vetäminen kaupungista.

Jemen
Liikennettä 17. joulukuuta Hodeidassa.
AFP

Puolenyön aikaan voimaan astunut tulitauko on toistaiseksi pitänyt Jemenin Hodeidassa. Vielä pari tuntia ennen tulitauon alkamista kaupungin laidalta kuultiin vielä kiivasta tykkitulta ja konetuliaseiden rätinää.

Päivän aikana kaupunki on kuitenkin ollut rauhallinen.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö auttaa kaupungin sairaalan toimintaa. Järjestön edustaja kertoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että sairaalaan tuodaan edelleen taistelujen uhreja. Hän toivoi, että potilasvirta hiipuisi aseellisen toiminnan lopuessa.

Kaupunkia alkavat nyt hallita paikalliset poliisivoimat. Kaupunkiin perustetaan myös komitea koordinoimaan tulitauon jatkotoimia, joista tärkein on molempien osapuolten sotilaiden vetäminen pois kaupungista.

Komiteaan kuuluu edustajia sekä kaupunkia hallitsevasta huthi-järjestöstä että kaupunkiin hyökänneistä hallituksen ja sitä tukevan liittouman joukoista. Komitean puheenjohtajana toimii YK:n nimeämä henkilö.

Komitean on määrä aloittaa toimintansa viimeistään huomenna keskiviikkona.

Hodeidan satama pyritään avaamaan avustuskuljetuksille mahdollisimman pian. Miljoonat jemeniläiset kärsivät nälästä rutiköyhässä ja sodan repimässä maassa. Vuonna 2014 alkaneen sodan seurauksena arvioidaan 85 000 lapsen kuolleen nälkään.

Lue lisää:

14 miljoonaa nälkiintyvää jemeniläistä odottaa kiihkeästi tiistaita

Lähteet: AFP, AP