Eduskunnan apulaisoikeusasiamies: Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ei ole valvonut riittävän hyvin lastensuojeluyksiköiden toimintaa

Esimerkiksi Pohjolakotia koskevien kantelujen käsittely on kestänyt pisimmillään yli neljä vuotta.

Oulu
Koulukoteihin ja sijaishuoltoon sijoitettujen lasten kuulemista ja toiminnan valvontaa lisätään.
Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta kerrotaan, että sjaishuoltopaikkojen valvontatarve on kasvanut voimakkaasti. Arto Veräjänkorva / Yle

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies katsoo, että Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ei ole valvonut riittävän hyvin sille kuuluvien lastensuojeluyksiköiden toimintaa.

Esimerkiksi Pohjolakotia koskevien kantelujen käsittely on kestänyt pisimmillään yli neljä vuotta niiden vireilletulosta.

Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa valvonta- ja kanteluasiat ovat pahoin ruuhkautuneet resurssipulan vuoksi. PSAVin ylijohtaja Terttu Savolainen pitää apulaisoikeusasiamiehen päätöstä odotettuna. Savolaisen mukaan sijaishuoltopaikkojen valvontatarve on kasvanut voimakkaasti ja voimavarojen riittämättömyydestä on kerrottu toistuvasti, myös esimerkiksi oikeuskanslerille viime keväänä.

Savolaisen mukaan valvontatyötä on tehnyt yksi vakinainen ja yksi määräaikainen työntekijä. Ensi vuonna työtä tulee tekemään yksi vakinainen työntekijä lisää.

Apulaisoikeusasiamies pyytää aluehallintovirastolta tammikuun loppuun mennessä selvitystä siitä, miten se huolehtii tarkastuksista myös virka-ajan ulkopuolella.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)