1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taidemuseot

Tulevaisuuden taidemuseo löytyy jo kännykästä – Google on koonnut miljoonien teosten digikokoelman

Teknologiajätti Google on perustanut Pariisiin laboratorion, jossa kehitetään tekoälyä ja virtuaalisia taidemuseoita. Tuorein hanke kokoaa yhteen hollantilaisen kuvataiteilijan Johannes Vermeerin koko tuotannon.

taidemuseot
Mauritshuisin johtaja Emilie Gordenker esittelee pioneerihanketta eli Vermeerin koko tuotannon kokoavaa virtuaalimuseota.
Mauritshuisin johtaja Emilie Gordenker esittelee pioneerihanketta eli Vermeerin koko tuotannon kokoavaa virtuaalimuseota. Juha Nurminen

PariisiAivan Pariisin ytimessä sijaitsee teknologiajätti Googlen laboratorio, jossa tutkitaan taidetta, tekoälyä ja virtuaalitodellisuutta.

Entisessä kartanon hevostallissa istuskelee nykyään koodareita, jotka opettavat tietokoneita esimerkiksi analysoimaan muotoja ja värejä sekä rakentavat virtuaalimaailmoja tunnetuista teoksista ja rakennuksista.

– Tutkimme, miten tekoälyä ja virtuaalitodellisuutta voidaan hyödyntää jo olemassa olevien kokoelmien esittämiseen. Taiteilijat toki käyttävät tekoälyä yhä useammin myös kokonaan uusien teosten, kuten kirjojen ja maalausten, luomiseen, kertoo Googlen ranskalainen koodari Cyril Diagne.

Googlen koodari Cyril Diagne
Googlen koodari Cyril Diagne uskoo tekoälyn mahdollisuuksiin taiteessa. Juha Nurminen

Diagnen mukaan tekoälyn, koneoppimisen ja algoritmien hyödyntäminen kulttuurin saralla on viime vuosina moninkertaistunut. Teknologiajätti haluaa olla kehityksen kärjessä ja siksi kulttuuriyhteistyöhön on ryhdytty panostamaan mittavasti.

Google käyttää uusissa kulttuuriprojekteissaan kehittämäänsä supertarkkaa kameraa. Robottikamera ottaa yhdestä maalauksesta yli tuhat skannausta, jotka tietokoneohjelma yhdistää sitten yhdeksi valokuvaksi. Lopullisen kuvan koko on yli miljardi pikseliä eli siinä näkyvät taiteilijan pienimmätkin siveltimen vedot.

Tekoälyä ja supertarkkoja kuvia yhdistelemällä on syntynyt esimerkiksi hittisovellus Art Selfie, joka auttaa etsimään itselleen kaksoisolennon tuhansien taideteosten joukosta.

Kaikki Vermeerit ensi kertaa samojen (virtuaalisten) seinien sisällä

Teknologiajätin viimeisin saavutus on robottikameraa ja lisättyä todellisuutta hyödyntävä virtuaalimuseo (siirryt toiseen palveluun), johon on koottu hollantilaisen taidemaalarin Johannes Vermeerin koko tuotanto. Puhelimen näytölle avautuvassa museorakennuksessa voi kävellä ympäriinsä ja pysähtyä ihailemaan aivan lähietäisyydeltä esimerkiksi Haagissa sijaitsevan Mauritshuisin kokoelmiin kuuluvaa Tyttö ja helmikorvakoru -teosta.

Hanketta koordinoinut Mauritshuisin taidemuseon johtaja Emilie Gordenker kertoo, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhden taitelijan kaikki maalaukset on koottu virtuaalisesti yhteen.

– Reaalimaailmassa kaikkia Vermeerin teoksia ei olisi edes mahdollista nähdä yhtä aikaa, sillä ne sijaitsevat eri puolilla maailmaa ja osa on liian herkkiä siirettäväksi. Yksi maalauksista on vieläpä kadoksissa, sillä se varastettiin vuonna 1990. Virtuaalinen museokokemus on hyvin realistinen, vaikka se onkin lopulta illuusio, Gordenker sanoo.

Mies virtuaalilasit päässään
Tulevaisuudessa ei tarvitse matkustaa enää Pariisiin asti kokeakseen Louvren taidemuseon tai Versailles'n palatsin mahtavuuden, sillä museokierroksen voi tehdä virtuaalisesti. Juha Nurminen

Mauritshuisin johtaja ei usko, että virtuaaligalleria vähentää museon kävijämääriä, vaan pikemminkin lisää kiinnostusta teoksia kohtaan.

– Vielä kymmenisen vuotta sitten museot olivat haluttomia laittamaan teoksiaan digitaalisessa muodossa esille, sillä sen pelättiin romuttavan museoiden aseman. Itse asiassa kävi ihan päinvastoin, hän toteaa.

Google kasvattaa valtaansa – eikä yhteistyöstä kannata kieltäytyä

Näin ajattelee moni muukin – ja niinpä Googlen kokoelmissa on jo huimat kuusi miljoonaa taideteosta. Se on herättänyt myös kysymyksiä esimerkiksi tekijänoikeuksiin liittyen. Arts & Culture -laboratorion johtaja Laurent Gaveau vakuuttaa, ettei asian suhteen ole enää ongelmia.

– Kun ryhdyimme tekemään kulttuuriyhteystyötä seitsemän vuotta sitten, oli osa museoista hieman epäileväisiä. Sovimme tuolloin, että tekijänoikeudet säilyvät heillä sataprosenttisesti, hän sanoo.

Kiinnostusta ainakin riittää. Googlen yhteistyökumppaneina on tällä hetkellä lähes 1 800 museota, niiden joukossa esimerkiksi Maurtishuis, Louvre, Musée d’Orsay, MoMA sekä Suomen EMMA ja Ateneum.

Google korostaa, ettei se tee taideyhteistyöllään rahaa. Tarkoitus on demokratisoida taidekokemusta – ja toki myös vankistaa teknologiajätin asemaa. Google omistaa taiteen tallentamiseen tarvittavan huipputekniikan, jonka lainaamisesta ei tällä hetkellä kannata kieltäytyä.

Vermeer-museo
Kännykästä löytyvä Vermeer-museo hyödyntää lisättyä todellisuutta. Museorakennuksen voi heijastaa olohuoneeseensa ja kävellä teosten keskellä. Juha Nurminen
Lue seuraavaksi