Melkoinen harppaus: Tulot kasvoivat maan eniten Lapissa – syynä matkailubuumi

Tilastokeskus arvioi, että pohjoisessa Lapissa palkka- ja yrittäjätulojen hyvää tulokehitystä selittänee pitkälti matkailuala ja sen kasvu.

Palkka ja työsuhde-edut
Ylläksen gondolihissi.
Gondolihissi Ylläksellä.Visit Ylläs

Ihmisten tulot ovat kasvaneet eniten viime vuosina Lapissa, kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan asuntokuntien käytettävissä olevat tulot nousivat Tunturi-Lapissa 5,5 prosenttia ja Pohjois-Lapissa 5,3 prosenttia vuodesta 2014 vuoteen 2017. Kasvu on suurempaa kuin missään muualla maassa. Tilastokeskus arvioi, että pohjoisessa Lapissa palkka- ja yrittäjätulojen hyvää kehitystä selittänee pitkälti matkailuala ja sen kasvu.

Kolmanneksi tulojen kasvussa ylsi Vakka-Suomi vajaan viiden prosentin nousulla. Tilastokeskus selittää Vakka-Suomen kasvua alueen hyvin menestyneellä auto-, elintarvike- ja telakkateollisuudella.

Myös Tornionlaaksossa tulot ovat kehittyneet keskimääräistä paremmin viime vuosina, siellä tulot runsastuivat runsaat neljä prosenttia.

Esimerkiksi Kemi-Torniossa tulot kasvoivat reilut kolme prosenttia, Itä-Lapissa ja Rovaniemen seudulla vajaat kolme prosenttia.

Pienimmät tulot Itä-Lapissa

Asuntokunnan käytettävissä olevat tulot vaihtelivat vuonna 2017 Lapissa runsaasta 28 000 eurosta reiluun 32 000 euroon. Pienimmät keskimääräiset tulot ovat Itä-Lapissa ja suurimmat Pohjois-Lapissa.

Koko maassa tulot nousivat vuodesta 2014 vuoteen 2017 keskimäärin 2,5 prosenttia. Valtakunnallisesti asuntokunnan käytettävissä olevien tulojen mediaani vuonna 2017 oli hieman yli 32 000 euroa.

Luvuissa puhutaan tulojen mediaanista. Mediaani tarkoittaa suuruusjärjestykseen laitetuista luvuista keskimmäistä. Asuntokunnan tuloihin on laskettu mukaan kaikkien samassa asunnossa vakinaisesti asuvien henkilöiden tulot. Mukana on muun muassa palkka- ja yrittäjätulot ja sosiaalietuuksia.

KORJATTU: Lappilaisten käytettävissä olevat tulot v. 2017.