Pohjois-Pohjanmaalla kirkkourkuja laitettu käyttökieltoon asbestilöytöjen takia

Asbestilöytöjä on tehty ainakin Oulussa ja Vaalassa.

Oulu
Oulun tuomiokirkon urut.
Wasim Khuzam / Yle

Pohjois-Pohjanmaalla kirkkourkuja on laitettu käyttökieltoon asbestilöytöjen vuoksi.

Esimerkiksi Vaalan seurakuntakeskuksen kirkkourut sekä Oulujoen kirkon isot urut ovat käyttökiellossa, koska niiden sisältä on löytynyt asbestia. Kummassakaan paikassa asbesti ei ole kuitenkaan sairastuttanut ketään.

Kajaanin seurakunnan kiinteistöpäällikkö Juha Vornanen kertoo, että monissa ennen 80-lukua valmistetuissa uruissa puhallinkotelon suojaksi on laitettu asbestilevy. Kun urkuja huolletaan, saattaa levy rispaantua, jolloin asbesti pääsee leviämään.

Jos asbesti on mennyt urkujen pillistöön, pitää urut ottaa pois käytöstä ja puhdistaa. Puhdistamiseen tarvitaan asbestinpurkuluvat ja urut täytyy virittää ja tarkistaa puhdistamisen jälkeen. Tämä kaikki saattaa kestää viikkoja.

Asbestilevy uruissa ei ole vaarallista, kunhan se pysyy ehjänä, eikä pääse leviämään urkujen sisään tai sitä kautta ilmaan.

Oulu ja Vaala eivät ole ainoat paikat, joissa uruista on löytynyt asbestia, vaan löytöjä on tehty ympäri Suomen. Esimerkiksi Kajaanissa asbestia löytyi urkujen puhallinkotelosta, joka purettiin. Asbestilöydöt on tehty yleensä urkuhuoltojen yhteydessä.

Asbestia ei ole saanut käyttää rakennusmateriaalina vuoden 1994 jälkeen.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)