1. yle.fi
  2. Uutiset

Jouluostoksilla Lontoossa? Hymyile, poliisi seuraa liikkeitäsi kasvontunnistusohjelmalla

Strasbourgin joulumarkkinaiskun jälkeen poliisi testaa Lontoossa kasvontunnistusohjelmaa jouluostoksia tekeviin.

kasvontunnistus
Shoppailijoita Oxford Streetilla Lontoossa 7. joulukuuta.
Shoppailijoita Oxford Streetilla Lontoossa 7. joulukuuta.Neil Hall / EPA

Lontoon poliisi seuraa jouluostoksilla liikkuvia kasvontunnistusohjelmalla ainakin suurkaupungin vilkkaimmilla alueilla Oxford Streetilla, Leicester Squarella ja Piccadilly Circuksella. Tavoite on tunnistaa ja saada kiinni (siirryt toiseen palveluun)jo tunnettuja rikollisia.

Poliisi päätti kasvontunnistuksen testauksesta sen jälkeen, kun viime viikolla Ranskassa Strasbourgin joulumarkkinoille tehtiin terrori-isku.

Tunnistusohjelman käyttämät kamerat on kiinnitetty lyhtypylväisiin tai poliisiautoihin. Ohjelma skannaa ohikulkevien kasvoja ja vertaa tulosta poliisin omassa datassa oleviin kasvokuviin. Yhteensopivuuden perusteella poliisi tekee päätöksen, pysäyttääkö kulkijan vai ei.

– Poliisi kehittää kasvontunnistusohjelman käyttöä ja olemme sitoutuneet kymmeneen testiin tulevina kuukausina, sanoo ohjelman strateginen johtaja Ivan Balhatchet The Telegraph -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Lontoon poliisi testaa kasvontunnistusta nyt seitsemännen kerran. Aiemmin sitä on käytetty suurissa yleisötapahtumissa kuten Notting Hillin karnevaalissa vuosina 2016 ja 2017.

Järjestelmää on arvosteltu Britanniassa, koska sen tuloksissa esiintyy runsaasti virheitä. Kasvontunnistusta on kehitetty viime vuosina voimakkaasti etenkin Kiinassa.

Lue tästä Ylen kirjeenvaihtajan juttu kasvontunnistuksesta Kiinassa.

Puutteellinen järjestelmä

Yksityisyydensuojan puolustajat ovat arvostelleet voimakkaasti kasvontunnistusta. Big Brother Watch -kansalaisjärjestö (siirryt toiseen palveluun) pitää perusteita ohjelman käyttöön harhaanjohtavina.

Viime toukokuussa kansalaisjärjestöt saivat käsiinsä poliisin omia tuloksia, joiden mukaan 98 prosenttia kasvontunnistusohjelman tuloksista osoittautui vääriksi aiemmissa kokeiluissa.

– Poliisin turvautuminen tähän autoritaariseen valvontaohjelmaan ilman laillista tai demokraattista perustetta on hälyyttävää, sanoo Big Brother Watchin johtaja Silkie Carlo Daily Mail -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Järjestöjen mukaan ohjelman epäluotettavuus on vain pahentunut, mikä loukkaa yksityisten ihmisten oikeuksia.

– Kuten kaikissa joukkoseurantaohjelmissa rikollisia enemmän siitä kärsivät tavalliset ihmiset, Carlo sanoo.

Ohjelman ansiosta poliisi pidätti tiistaina yhden väkivaltaisuuden takia etsintäkuulutetun ihmisen.

Lue seuraavaksi