Vuosi 2019 antaa, ottaa, tuo ja vie: katso, mikä muuttuu

Perinteiseen tapaan vuodenvaihde tuo mukanaan kasan laki- ja veromuutoksia. Kokosimme valikoiman tähän juttuun.

verotus
Nuohooja katolla
Pelastuslaitokset eivät vuoden alusta sääntele nuohousta, vaan kiinteistön omistaja voi valita nuohoojan vapaasti.Pekka Sakki / Lehtikuva

Vuosi 2019 tuo ison pinon erilaisia muutoksia lakeihin. Tämä näkyy verotuksessa. Lue jutustamme, keneltä otetaan ja kenelle annetaan suuremmalla kauhalla, ja tarjotaanko keppiä vai porkkanaa.

Yksi merkittävä ryhmä, jolle tarjoillaan kepin sijasta nyt myös porkkanaa, on työttömät. Työttömien mahdollisuuksia opiskella lisätään. 25 vuotta täyttäneet työttömät voivat halutessaan opiskella enintään kuusi kuukautta kestäviä opintoja työttömyysetuutta menettämättä.

Ehtona on, että opinnot antavat ammatillisia valmiuksia tai tukevat yritystoimintaa. Ero nykyiseen mahdollisuuteen opiskella työttömyysetuudella tuettuna on, että TE-toimisto ei enää arvioi sitä, onko työnhakijalla koulutustarvetta vai ei.

Työttömät saavat jatkossa opiskella

Ehtona on, että opinnot antavat ammatillisia valmiuksia tai tukevat yritystoimintaa. Ero nykyiseen mahdollisuuteen opiskella työttömyysetuudella tuettuna on, että TE-toimisto ei enää arvioi sitä, onko työnhakijalla koulutustarvetta vai ei.

Työttömällä säilyy kuitenkin opintojen aikana työttömyysetuuden saamisen edellytyksenä velvollisuus hakea ja olla valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä sekä osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin, jos niitä hänelle tarjotaan. Opiskelua ei pidetä pätevänä syynä kieltäytyä tarjotusta työstä tai palvelusta.

Mies te-toimistossa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Opiskelu myös hyväksytään yhdeksi osaksi työttömyysturvan niin sanotun aktiivimallin aktivointikeinoja. Työtön voi jatkossa tietyin edellytyksin osoittaa opiskelemalla aktiivisuutta ja välttää työttömyyskorvauksen määrän leikkaamisen.

Lukioon tai ammattilliseen koulutukseen saa ensi elokuusta lähtien tukea oppimateriaalien hankintaan. Alle 20-vuotiaan opiskelijan tuki on vajaat 50 euroa kuukaudessa. Lisäksi lukiokoulutuksen lukuvuoden tukiaika pitenee kuukaudella.

Vanhempien tulojen vaikutuksesta opintorahan perusmäärään ja asumislisään luovutaan, kun opiskelija on alle 18-vuotias ja asuu muualla kuin vanhempiensa luona. Lisäksi apurahoja ei enää oteta huomioon tulona opintotuessa.

Tulorekisteri käyttöön, suuret veronpalautukset pois, asunnoille sähköinen rekisteri

Tulorekisteri otetaan käyttöön heti vuodenvaihteessa. Rekisteri antaa reaaliaikaisen kokonaiskuvan kansalaisten palkka- ja etuustiedoista. Palkkatiedot tulevat rekisteriin vuoden alusta, mutta eläke- ja etuustiedot vasta vuoden 2020 alusta. Tiedot rekisteriin ilmoittaa työnantaja.

Veronpalautuksia saavan henkilön verokortti.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tulorekisterin takia verotuksen tarkkuus paranee, joten aiemmin joillekin tutut suuret veronpalautukset tai mätkyt jäävät historiaan. Veronpalautukset eivät myöskään tule enää kaikille samaan aikaan joulukuussa, vaan jatkossa ne maksetaan elokuun ja joulukuun välillä.

Verottajan lisäksi Kela, työllisyysrahasto, työeläkevakuuttajat ja Eläketurvakeskus käyttävät tulorekisterin tietoja. Palkkatietoja tarvitaan muun muassa etuuspäätösten perusteeksi. Kansalaiset pääsevät myös itse katsomaan omia tulotietojaan. Palveluun (siirryt toiseen palveluun) tunnistaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Arviolta yli kahden miljoonan asunto-osakkeenomistajan tiedot siirtyvät ensi vuoden aikana uuteen sähköiseen rekisteriin. Muutos tarkoittaa muun muassa sitä, että kaikista paperisista osakekirjoista luovutaan.

Uudesta rekisteristä löytyvät osakehuoneiston, kuten kerrostaloasunnon perustietojen lisäksi omistukset ja mahdolliset panttaukset. Kaikki uudet perustettavat asuntoyhtiöt siirtyvät suoraan sähköiseen järjestelmään, sen sijaan muiden tietojen siirto järjestelmään tehdään keväästä alkaen vaiheittain.

Tupakka, alkoholi ja sokeriset limsat kallistuvat

Kaikki alkoholijuomat kallistuvat vuoden vaihteessa. Veronkorotus tehdään juomien alkoholipitoisuuden mukaan. Veronkorotus on noin 2,5 prosenttia, ja sen arvioidaan nostavan juomien kauppahintoja keskimäärin prosentin nykyisestä. Viinin osalta veronkorotus on muita suurempi. Valtio saa noin 30 miljoonaa euroa muutoksesta, jossa esimerkiksi viinipullo maksaa kymmenkunta senttiä enemmän ja Koskenkorva parikymmentä senttiä enemmän.

Myös limujen ja muiden virvoitusjuomien valmistevero nousee. Korotus kuitenkin painotetaan sokeripitoisiin juomiin. Jos juomassa on yli 0,5 prosenttia sokeria litrassa, korotus on esimerkiksi viisi prosenttia. 1,5 litran limupullon hinta nousee noin kymmenkunta senttiä.

Tupakkatuotteiden verotus kiristyy. Osa korotuksista tehtiin jo kuluvan vuoden aikana, ja tupakkaveron korotusta jatketaan. Muutosten jälkeen tavallisen noin kahdeksan euron askin hinnasta veroa on 52 prosenttia. Sikareiden verotus on kevyempää.

Autovero alenee

Uuden auton autovero alenee. Vero lasketaan auton hiilidioksidipäästön ja auton arvon perusteella. Eniten laskee keskipäästöisten ja suuripäästöisten autojen verotus, joiden verotusta ennätettiin korottaa jo syksyllä.

nainen autokaupassa
Ismo Pekkarinen / AOP

Vuodenvaihde tuo muutoksen myös toiseen autojen veroon eli ajoneuvoveroon. Sitä kevennetään eniten vähäpäästöisten autojen osalta. Keskimäärin noin 20 euron muutos näkyy autoverolipuilla jo ensi vuonna, mutta sitä sovelletaan vasta seuraavana vuonna. Ajoneuvovero alenee 50 miljoonalla eurolla.

Takuueläkkeeseen korotus, lääkekorvausten omavastuu alenee

Takuueläkkeen määrä nousee 784,52 euroon kuukaudessa. Korotus on siten runsaat yhdeksän euroa.

Lääkekorvausten vuosiomavastuu eli lääkekatto alenee noin 30 eurolla 572 euroon. Lääkekustannusten omavastuilla on vuosittain katto. Kun se täyttyy, asiakas maksaa vain 2,50 euron omavastuun lääkettä kohti.

Adoptiovanhemman vanhempainrahakautta pidennettään 233 arkipäivään lapsen hoitoonottamisesta lähtien. Vanhempainrahaoikeus tulee kaikille lapsen perheen ulkopuolelta adoptoiville vanhemmille.

Myös lapsesta yksin huolehtivan äidin vanhempainpäivärahaoikeutta pidennetään siten, että se vastaa kahden vanhemman perheen yhteenlaskettua vanhempainrahakautta. Lisäksi isyysrahaa myönnetään monikkoperheiden isille pidennettynä.

Verotus kevenee pienituloisilla, energian hinta nousee

Palkkatyön verotus kevenee ensi vuonna lähinnä pienituloisilla, kun hallitus keventää työn verotusta 130 miljoonalla eurolla. Palkansaajien verotuksen arvellaan pyvyvän kuitenkin yleisesti lähes ennallaan.

Sen sijaan kunnallisvero nousee lähes viidessäkymmenessä kunnassa ensi vuodeksi, myös kiinteistöveron korotus lisää kuntalaisten menoja yli 30 kunnassa. Keskituloinen palkansaaja maksaa kunallisveroa ensi vuonna noin 7 500 euroa.

Vuoden vaihteessa kallistuu myös energian hinta. Energiaverotus kiristetään arviolta noin 40 miljoonalla eurolla ja sillä pyritään ajamaan kivihiiltä pois markkinoilta. Veronkiristys nostaa fossiilisilla polttoaineilla lämpiävien omakotitalojen energialaskua arviolta reilulla kympillä vuodessa.

Nuohouspalvelut saa jatkossa kilpailuttaa, kevytautot sallitaan

Talojen nuohouspalveluiden hoitaminen muuttuu vuoden aikana. Pelastuslaitokset eivät vastaa enää nuohouspalveluiden järjestämisestä alueellaan, vaan rakennuksen omistaja tilaa itse jatkossa määräajoin nuohoojan paikalle. Vakituiset asunnot on nuohottava vuoden välein, vapaa-ajan asunnot kolmen vuoden välein.

Ensi vuoden marraskuusta lähtien teillä sallitaan niin sanotut kevytautot. Kevytautot ovat henkilöautoja, mutta niiden nopeus on rajoitettu 60 kilometriin tunnissa. Kevytautoa pidetään turvallisempana vaihtoehtona nuorison mopoautoille. Kevytautot eivät eroa ulkoisesti normaalista henkilöautosta, mutta kevytauton taakse on kiinnitettynä varoituskolmio.

vauvaa kastetaan
Ensi vuonna lapselle voi antaa neljä etunimeä.AOP

Lasten nimiämisen käytäntöihin laaja remontti

Vanhemmat voivat antaa lapselleen jatkossa kolmen sijasta neljä etunimeä. Etunimen ei tarvitse vastata kotimaista nimikäytäntöä, vaan se voi olla myös muusta nimikulttuurista peräisin. Vaatimuksena kuitenkin on, että nimi on vakiintuneesti Suomessa käytössä.

Samalla kun etunimikäytäntö höllenee, myös sukunimiyhdistelmien valinnanvapautta lisätään. Jatkossa lapselle voi antaa vanhempien sukunimiyhdistelmän. Vanhempien kansallisuudet tuovat hyväksyttävyyteen lisää vaihtoehtoja. Myös avoliitossa asuvat saavat ottaa käyttöönsä yhteisen sukunimen.

Ja mainittakoon vielä lopuksi, että Suomen virastokartalle tulee vuodenvaihteessa kolme uutta nimeä: Liikenne- ja viestintävirasto, Väylävirasto ja Ruokavirasto.