Venäläismiestä epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä – hankki toiselle miehelle Schengen-viisumin ja junaliput Suomeen

Venäläismiehen epäillään järjestäneen Schengen-viisumin bangladeshilaistaustaiselle miehelle. Mies tuli junalla Venäjältä Suomeen.

Laiton rajanylitys
Tolstoi-juna Helsingin päärautatieasemalla.
Tolstoi-juna Helsingin päärautatieasemalla.AOP

Rajavartiolaitos epäilee bangladeshilaistaustaista Venäjän kansalaista laittoman maahantulon järjestämisestä.

Venäläismiehen epäillään järjestäneen bangladeshilaiselle miehelle Schengen-viisumin, hankkineen tälle kaikki matkaa varten tarvittavat matkaliput ja majoitukset sekä saattaneen miehen Venäjältä Suomeen.

Rikosepäily havaittiin marraskuun puolivälissä Vainikkalan rajanylityspaikalla, kun henkilöt olivat saapumassa Suomeen Tolstoi-junalla tarkoituksenaan matkustaa Helsinkiin pariksi päiväksi.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto otti kiinni kaksikon Helsinki–Vantaan lentokentällä kahden päivän päästä. Bangladeshilaismies oli poistumassa Suomesta Portugaliin ja venäläismies oli palaamassa takaisin Venäjälle.

Epäilynä laittomasti jääminen Schengen-alueelle

Esitutkinnan perusteella epäillään, että bangladeshilaismies on saanut Schengen-viisumin harhaanjohtavan ja väärän tiedon avulla hänen kanssaan Suomeen matkustaneen venäläismiehen avustuksella. Miehen hakiessa viisumia hän kertoi matkustavansa Venäjältä Suomeen ja takaisin Venäjälle yhdessä venäläismiehen kanssa, joka on myös hänen työkaverinsa.

Esitutkinnassa selvisi, että venäläismies on hankkinut bangladeshilaismiehelle junalipun Suomeen, majoituksen Suomesta sekä paluulentolipun Helsinki-Vantaan lentokentältä Moskovaan. Miesten saavuttua Helsinkiin venäläismies osti bangladeshilaismiehelle lentolipun Portugaliin ja saattoi hänet tälle lennolle.

Rajavartiolaitoksen esitutkinnan perusteella epäillään, ettei bangladeshilaismiehellä ollut enää aikeita palata takaisin Portugalista Venäjälle vaan jäädä laittomasti Schengen-alueelle viisumin voimassaolon umpeutuessa.

Laittoman maahantulon järjestämisestä epäilty venäläismies on vangittu ja bangladeshilaismies on käännytetty Venäjälle sekä määrätty Schengen-aluetta koskevaan maahantulokieltoon.

Rikosepäilyn esitutkinta on valmistunut ja se on siirretty Salpausselän syyttäjänvirastoon syyteharkintaa varten.

Keskustelu on suljettu. Pääsääntöisesti emme avaa rikosuutisia keskustelulle.