Hyppää sisältöön

Flossauksen keksineen teinin äiti ja manageri haastavat Fortniten tekijät oikeuteen tanssiliikkeiden varastamisesta

Lukuisat esiintyjät ovat syyttäneet huippusuosittua videopeliä tanssiliikkeiden luvattomasta käytöstä.

Russel Horning Kuva: AOP

Yhdysvaltalaisen Russel Horningin, 17, puolesta on nostettu oikeusjuttu Fortnite-videopelin julkaisijaa Epic Gamesia vastaan. Syytteen mukaan suositussa verkkopelissä on käytetty Horningin kehittämää flossaus-tanssiliikettä ilman hänen suostumustaan.

Horning tunnetaan paremmin sosiaalisessa mediassa nimimerkillä Backpack Kid. Hän nousi vuonna 2016 kuuluisuuteen flossatessaan Katy Perryn esityksen yhteydessä Saturday Night Live -tv-ohjelmassa.

Suosittua tanssia heiluvat nyt miljoonat ympäri maailman ja verkko on täynnä flossaus-videoita. Myös Fortnite-videopelisssä pelihahmot voivat Horningin asianajajien mukaan flossata eli heilutella käsiä vartalon molemmin puolin samalla, kun lantio heiluu.

Horningin mukaan hänen äitinsä ja managerinsa kokevat, että Fortnite-peli käyttää nuorta tanssijaa hyväkseen.

– Äitini ja managerini nostivat kanteen. Olen vain lapsi ja keskityn hauskanpitoon. Annan aikuisten hoitaa tällaiset asiat, Horning kommentoi viihdesivusto TMZ:lle (siirryt toiseen palveluun).

Fortnite on ilmaispeli, jonka tuotto perustuu pelin sisäisiin ostoihin. Pelaaja voi ostaa muun muassa tanssiliikkeitä ja erilaisia asuja. Kuva: Steve Meddle / AOP

Useita syytteitä

Kyseessä ei ole ensimmäinen Epic Gamesia vastaan nostettu kanne tekijänoikeuksien rikkomisesta. Maanantaina yhdysvaltalainen näyttelijä Alfonso Ribeiro nosti pelinyhtiötä vastaan oikeusjutun niin ikään tanssin luvattomasta käytöstä.

Ribeiron mukaan Fortnite-peli käyttää hänen Bel-Airin prinssi -tv-sarjassa 1990-luvulla esittämäänsä Carlton-tanssia ilman hänen suostumustaan. Näyttelijä on parhaillaan hankkimassa vahvistettua tekijänoikeutta keksimälleen tanssille.

– On laajasti tunnustettua, että Epic Games, maailman tämän hetken suosituimman pelin Fortniten julkaisija, on väärinkäyttänyt Ribeiron yhdennäköisyyttä ja intellektuaalista omaisuutta, Riberon asianajaja David Hect kommentoi yhdysvaltalaiselle Variety-lehdelle.

Aikaisemmin tässä kuussa newyorkilainen rap-artisti 2 Milly jätti tuomioistuimeen kanteen, jonka mukaan Fortnite-pelissä on käytetty luvatta hänen vuonna 2011 keksimäänsä Milly Rock -tanssia.

Rahaa tanssilla?

Jos kyseessä ei ole tiettyyn tuotantoon tehty tanssikoreografia, tanssin tai yksittäiselle tanssiliikkeen käytöstä voi olla vaikea saada tekijänoikeuskorvauksia – jopa Yhdysvalloissa.

Professori Jennifer Rothman Loylan oikeustieteellisestä yliopistosta arvioi, että oikeusjuttu on mahdollinen, mikäli tanssiliike indentifioituu sen keksijäänsä ja saa pelaajat näin uskomaan, että tämä kyseinen henkilö kannattaa peliä.

Peliyhtiö voi kuitenkin vedota sananvapauteen, jolla on vahva asema Yhdysvaltain lainsäädännössä.

– Todennäköisesti puolustus vetoaa perustuslain ensimmäiseen lisäykseen ja kohtuulliseen käyttöön... videopelin kontekstissa. Se ymmärretään täysin suojatuksi puheeksi samalla tavalla kuin elokuvat ja kirjat, Rothman kommentoi Guardianille (siirryt toiseen palveluun) rap-artisti 2 Millyn jättämää kannetta.

Lue lisää:

.
.