Pieni Tuusulan käräjäoikeus on ratkonut muun muassa satoja avioeroja vuodessa, mutta nyt se on loppu: 7 käräjäoikeutta katoaa Suomesta lopullisesti

Käräjäoikeuksia on vuodenvaihteen jälkeen entistä harvemmassa. Uudistuksella pyritään tehostamaan riita- ja rikosasioiden käsittelyä.

käräjäoikeudet
Tuusulan käräjäoikeus asiakas- ja kansliapalvelut päättyvät Järvenpäässä vuodenvaihteessa, mutta istunnot jatkuvat toistaiseksi.
Tuusulan käräjäoikeuden asiakas- ja kansliapalvelut päättyvät Järvenpäässä vuodenvaihteessa, mutta istunnot jatkuvat toistaiseksi.Paula Tiainen / Yle

Lähivuosina on syytä olla tarkkana, jos käsky käräjille käy.

Vuodenvaihteesta alkaen toteutuva käräjäoikeusuudistus karsii Suomesta kaikkiaan seitsemän käräjäoikeutta. Niistä suurin osa on Etelä-Suomessa Uudellamaalla.

Muutosta odotellaan kuitenkin esimerkiksi toimintaansa lopettelevassa Tuusulan käräjäoikeudessa levollisin mielin.

– Uusi organisaatio ei ole niin haavoittuva kuin tällainen pieni yksikkö. Siellä riittää henkilöstöä siirrettäväksi erilaisiin tehtäviin tarpeen vaatiessa, sanoo Tuusulan käräjäoikeuden laamanni Petteri Palomäki.

Käräjäoikeudet myös erikoistuvat uudistuksen yhteydessä. Esimerkiksi summaariset eli kirjallisessa menettelyssä ratkottavat, riidattomat velkomisasiat keskitetään yhdeksään käräjäoikeuteen syyskuussa.

Käräjäoikeusverkosto tulevaisuudessa -grafiikka
Käräjäoikeuksia lakkautetaan seitsemän. Lakkautettavista paikoista Hyvinkäälle, Kemiin, Kokkolaan ja Ylivieskaan jää käräjäoikeuden sivukanslia.Yle Uutisgrafiikka

– Uskon, että erikoistuminen tuottaa entistä laadukkaampia ja nopeampia ratkaisuja, Palomäki ennakoi.

Summaaristen velkomisasioiden määrä on kasvanut nopeasti viime vuosina. Vuoden 2006 aikana niitä saapui Suomen käräjäoikeuksien ratkottaviksi 150 000 kertaa.

Vuonna 2017 määrä oli jo yli kaksinkertainen: 403 000.

Joka kolmas käräjäoikeus on lakkautettu

Käräjäoikeuksien määrä on pudonnut 2000-luvun aikana noin kolmannekseen.

Vielä vuonna 2000 käräjäoikeuksia oli 66, kun tulevan vuodenvaihteen jälkeen niitä on enää 20.

Nykyisistä käräjäoikeuksien toimipaikoista katoaa vuodenvaihteessa niin ikään noin joka kolmas.

Rakenneuudistus pyrkii ennen kaikkea turvaamaan "tuomioistuinten toimintakyvyn niukkenevien resurssien maailmassa", sanoo oikeusministeriön projektipäällikkö Jyrki Määttä.

– Ongelmiksi on todettu oikeudenkäynnin pitkät kestot ja oikeudenkäyntikulujen merkittävä kasvu. Tämän uudistuksen tavoitteena on luoda käräjäoikeusverkosto, joka kykenee antamaan oikeusturvaa taiten. Asiat ratkotaan nopeasti ja kohtuullisin kustannuksin.

Oikeusministeriön käräjäoikeusverkoston kehittämishankkeen projektipäällikkö Jyrki Määttä.
Oikeusministeriön käräjäoikeusverkoston kehittämishankkeen projektipäällikkö Jyrki Määttä.Paula Tiainen / Yle

Tämän pitäisi koitua esimerkiksi rikosasiassa sekä asianomistajan että syytetyn eduksi.

– Entistä isommat toimintayksiköt pystyvät organisoimaan toimintansa tehokkaammiksi nimenomaan asiakkaan näkökulmasta, Määttä tähdentää.

Matkat pitenevät – mutta sähköinen asiointi voi auttaa

Vaikka käräjäoikeuden asiakaspalvelu ja kanslia ovensa sulkisivatkin, saattavat istunnot vielä paikoin jatkua muun muassa kesken olevien tilajärjestelyjen takia. Tämä on tilanne myös Tuusulan käräjäoikeudessa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden toimipaikkoihin Hyvinkäälle ja Vantaalle siirrytään vasta myöhemmin.

– Toivotaan, että tämä ei ole sekavaa. Toki muutos on haasteellinen – että kukaan ei ole väärässä paikassa väärään aikaan, Tuusulan käräjäoikeuden laamanni Petteri Palomäki myöntää.

Suomen laki -kirjoja vierekkäin
Nina Keski-Korpela / Yle

Käräjäoikeusuudistus venyttää sekä asiointi- että työmatkoja pitkin Suomea.

– Asiointimatkat pitenevät paikoin sekä kansliaan että istuntopaikoillekin. Haitallisia vaikutuksia pyritään vähentämään sähköisellä asioinnilla ja etäyhteyksien hyödyntämisellä istunnoissa, toteaa oikeusministeriön projektipäällikkö Jyrki Määttä.

Järvenpäässä toimivassa Tuusulan käräjäoikeudessa ratkottiin viime vuonna 11 000 riidatonta velkomusasiaa, 1 000 rikosasiaa, 200 laajaa riita-asiaa sekä 500 avioeroa.

Vertailun vuoksi: Suomen suurimmassa käräjäoikeudessa Helsingissä vastaavat luvut olivat 52 600 velkomusasiaa, 8 000 rikosasiaa, 1 700 laajaa rikosasiaa ja 2 500 avioeroa.

Uudeltamaalta lakkautettavien kolmen hallinnollisen kanslian ja Lohjan sivukanslian lisäksi kansliat poistuvat Iisalmesta, Imatralta, Kotkasta, Kuusamosta, Raahesta, Savonlinnasta, Sodankylästä sekä Varkaudesta.

Istuntopaikat lopetetaan 14 paikkakunnalta (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Eduskunta hyväksyi käräjäuudistuksen – nykyisistä käräjäoikeuksista lakkaa seitsemän (22.11.2017)

Neljäsosa käräjäoikeuksista hallituksen lakkautuslistalla – "Olisi pitänyt tarkemmin selvittää vaikutukset kansalaisten oikeusturvaan" (27.1.2017)

7 käräjäoikeutta katoaa – mitä tapahtuu rosvolle ja tuomarille? (11.2.2016)

Käräjäoikeuksista karsitaan joka neljäs – leikkuri käy kaikilla nykyisillä kansliapaikkakunnilla (11.2.2016)