Suositus: lasten hienomotoriikka haltuun perunoita kuorimalla – Varhaiskasvattajat puolustavat kuorittuja pottuja

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee, että jo esikoululaisille tarjottaisiin kuorimattomia perunoita. Ammattikasvattajat perustelevat kuorettomien paremmuutta aikapulalla.

peruna
Varhaisperunoita.
Tiina Jutila / Yle

Perunoiden kuoriminen harjoittaa koululaisten hienomotoriikkaa ja ruokatuntemusta. Viranomaiset suosittelevatkin kouluihin kuorellisia perunoita, mutta esimerkiksi Turun kaupunki katsoo, että perunoiden kuorimiselle ei ole aikaa esikouluissa ja päiväkodeissa.

Hienomotoriikka on tärkeä osa ruokailua. Peruskoulun alkaessa kaikkien pitäisi osata kuoria omat perunansa.

Arja Lyytikäinen

Turun kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli perunoita viimeisimmässä kokouksessaan ja totesi, että kuorimattomien perunoiden käyttö aiheuttaisi merkittävää lisätyötä varhaiskasvatuksen henkilökunnalle. Asiasta kertoi artikkelissaan Yle Åboland.

Sirkkalan ruotsinkielisestä päiväkodista kerrotaan, että perunat toimitetaan aina kuorittuina. Yksikönjohtaja Annette Hagelberg sanoo, että henkilökunnalla ei olisi aikaa auttaa lapsia perunoiden kuorimisessa.

– Jos lapset harjoittelevat kuorimista, niin se sujuisi harjoittelun myötä helpommin, mutta aluksi se olisi aika vaikeaa. Meillä on aikataulu, jota meidän on noudatettava, hän sanoo.

Tyypillisesti päiväkotiryhmässä on 21 lasta ja kolme aikuista.

Perunoita tulisi kuoria edes joskus

Eviran alainen Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee (siirryt toiseen palveluun), että noin 5–6-vuotiaiden lasten tulisi varhaiskasvatuksessa kuoria edes joskus perunoita lautasella.

– Hienomotoriikka on tärkeä osa ruokailua. Peruskoulun alkaessa kaikkien pitäisi osata kuoria omat perunansa, sanoo ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja Arja Lyytikäinen.

Hienomotoriikkaa voi harjoitella usealla eri tavalla. Niin mekin teemme ja hienomotoriikkaa oppii, vaikka ei osaisi kuoria perunoita.

Annette Hagelberg

Hän ymmärtää perustelut ajanpuutteesta, mutta katsoo, että selitys kertoo enemmän kokonaisvaltaisesta ajanpuutteesta lasten varhaiskasvatuksessa kuin pelkästään perunoiden kuorimiseen kuluvasta ajasta.

Kuorellisten perunoiden katsotaan sisältävän enemmän ravintoaineita, mutta kuoriin on myös toinen aspekti. Ravitsemusneuvottelukunnan mukaan on tärkeää ruokakulttuurinkin kannalta, että lapset näkisivät perunan luonnollisen ulkomuodon.

Sirkkalassa päiväkotilapset harjoittelevat hienomotoriikkaa vaativia taitoja muutoin kuin perunoita kuorimalla. Annette Hagelberg uskoo, että perunoiden kuorimista voi harjoitella kotona.

– Hienomotoriikkaa voi harjoitella usealla eri tavalla. Niin mekin teemme ja hienomotoriikkaa oppii, vaikka ei osaisi kuoria perunoita.