Viestintävirasto: Kohun silmään noussutta Trafin Kuljettajatiedot-palvelua ei pitäisi palauttaa käyttöön nykymuodossaan

Trafissa käynnistetään sisäinen selvitys sähköisistä palveluista.

Liikenteen turvallisuusvirasto
Trafin logo.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin Kuljettajatiedot-palvelua ei pitäisi palauttaa käyttöön nykymuodossaan, arvioi Viestintävirasto.

Viestintäviraston mukaan palvelu pitäisi toteuttaa niin, että tiedoista selviää ainoastaan ajo-oikeuden tai ammattipätevyyden voimassaolo, kertoo liikenne- ja viestintäministeriö tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Ministeriö kertoo saaneensa Viestintäviraston toimittamaan selvityksen tänään, tutustuvansa siihen ja tekevänsä päätöksiä jatkotoimenpiteistä sen perusteella.

Tietojen massaluovutusta ei ole Viestintäviraston arvion perusteella tapahtunut. Trafin asiointipalveluiden arvioidaan olevan kuitenkin paremmalla tasolla kuin muut valtionhallinnonjärjestelmät.

Liikenne- ja viestintäministeriö pyysi aiemmin Viestintävirastolta arviota Trafin sähköisten palvelujen tietosuojasta ja tietoturvasta.

Trafin asiointipalvelusta nousi kohu, kun selvisi, että palvelusta on voinut hakea heinäkuun alusta lähtien ihmisten ajokorttitietoja ilmaiseksi ja esimerkiksi selvittää, onko jollakulla ihmisellä voimassa oleva ajo-oikeus.

Trafi sulki palvelun kohun noustua, mutta avasi sähköisiä palvelujaan osittain viime viikonloppuna.

Trafissa sisäinen selvitys sähköisistä palveluista

Trafissa käynnistetään sisäinen selvitys sähköisistä palveluista. Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti asiasta keskiviikkona. Ministeriön mukaan selvitys aloitetaan heti ja siitä raportoi ensi vuonna toimintansa aloittava Liikenne- ja viestintävirasto.

Ministeriö on pyytänyt kiinnittämään huomiota etenkin tietosuoja- ja tietoturvakysymyksiin. Ministeriön mukaan on tärkeää, että Kuljettajatiedot-palveluun liittyvä tapaus tutkitaan perusteellisesti ja tapauksesta opitaan.

Lue myös:

Toimiston historiassa suurin yksittäinen tapahtuma, joka poiki näin paljon ilmoituksia – Trafin ajokorttitietopalvelusta kymmeniä ilmoituksia tietosuojavaltuutetulle Kohun silmässä ollut Trafi avaa osan asiointipalveluistaan lauantaina

Analyysi: Trafi-kohun suurin syy on se, että koko Suomi on toivottoman löperö