Spinnovan pilottituotantolinja valmistui - linja otetaan käyttöön ensi vuonna

Jyväskylä
Korissa on värjättyjä tekstiilikuituja.
Jyväskyläläinen Spinnova kehittää puupohjaisia tekstiilikuituja.Jarkko Riikonen / Yle

Tekstiilikuidun jalostus puusta on taas ottanut askeleen eteenpäin, kun Jyväskylässä toimivan kuituteknologiayhtiö Spinnovan pilottituotantolinja on valmistunut.

Linja mahdollistaa puusta jalostettavan tekstiilikuidun teollisen mittakaavan tuotannon. Linja otetaan käyttöön alkuvuoden aikana.

Laitoksen maksimikapasiteetti on 100-400 tonnia kuitua vuodessa. Spinnovan teknologialla selluloosasta eli puusta voidaan valmistaa tekstiilikuitua ympäristöystävällisemmin kuin esimerkiksi puuvillasta tai nykyisistä muuntokuiduista.

Yhtiön tavoite on kaupallistaa sellupohjainen tekstiilikuitu maailmanlaajisesti. Spinnova työllistää tällä hetkellä 13 henkilöä.

Ainutlaatuinen kuituteknologia on Spinnovan oma keksintö. Kun Spinnova on varmistanut teknologiansa toimivan pilottilaitoksessa, menetelmä on monistettavissa ja lisensoitavissa.

– Tämä on meille valtava hyppäys pienestä pilotista teolliseen mittakaavaan tässä vaiheessa. Olemme tekemässä sellaista teknologiakonseptia, jota kukaa muu maailmassa ei ole pystynyt toteuttamaan, kertoo Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen.

Ensi kevään aikana selviää, palkkaako Spinnova muutamia työntekijöitä lisää.