Moni Pohjois-Savon kylpylähotelli myy joululle ei-oota — venäläisturistit arpovat edelleen uudenvuoden varauksissaan

Kylpylähotelleissa on vielä tilaa uudellevuodelle, mutta ruplan heikko kurssi ei innosta itänaapureita lomamatkalle.

Pohjois-Savo
joulupöytä
Nella Nuora / Yle

Leppävirralla Vesileppis, Kuopiossa Rauhalahti ja Siilinjärvellä Kunnonpaikka ovat joulunpyhinä loppuunmyytyjä. Nilsiässä Tahko Spahan mahtuu vielä jouluvieraita majoittumaan.

Kylpylähotelleista kerrotaan, että joulun ajan majoittujat ovat perinteisesti kotimaan matkailijoita.

– Meillä ei itseasiassa tänä jouluna ole yhtään ulkomaalaista majoittujaa. Se pitää aina tarkastaa etukäteen, jotta osaamme kääntää joulun ohjelmat oikeille kielille, kertoo kylpylähotelli Rauhalahden markkinointipäällikkö Liisa Koponen.

Kylpylöistä kerrotaan, että valmiiksi katettu ruokapöytä ja järjestetty ohjelma houkuttelevat kotimaan matkailijoita hotellijouluun.

– Perinteinen joulu on tulossa, luntakin saatiin, kiittelee Vesileppiksen myyntipäällikkö Anne Lantto.

Venäläisturistit vitkuttelevat uudenvuoden varauksissaan

Sen sijaan uudenvuoden tienoilla kylpylähotelleissa on vielä tilaa.

Vesileppiksen myyntipäällikkö Anne Lanton mukaan epävarma taloustilanne on vaikuttanut venäläisten asiakkaiden määrään. Matkailijoiden tekemiä varauksia on ollut vähemmän kuin aiemmin.

Suomessa vierailu voi käydä venäläisturistin kukkarolle, sillä yhdellä eurolla saa tänään 77 ruplaa. Esimerkiksi helmikuussa 2015 yhdellä eurolla sai vain 54 ruplaa (siirryt toiseen palveluun) (Kauppalehti).

Kylpylähotelli Rauhalahden markkinointipäällikkö Liisa Koponen kertoo jossain vaiheessa näyttäneen siltä, että venäläisturistit saapuisivat vasta loppiaisen aikaan.

– Uusivuosi vähän jännittää. Venäläisiä on tulossa, mutta suuri osa heistä on omatoimimatkalla ja varaa matkan hirveän myöhään, Koponen kuvailee.

Spontaanius ja viime hetken matkasuunnitelmat (siirryt toiseen palveluun) kuuluvat venäläiseen matkailukulttuuriin (Itä-Suomen yliopisto).

– Paljon on ollut myös sellaista, että he tekevät varauksen ja peruvat sen. Sitten sama henkilö tekee varauksen uudestaan, kertoo Kunnonpaikan myynti- ja markkinointipäällikkö Venla Kokkonen.

Kokkosen mukaan uusivuosi on aiemmin ollut Kunnonpaikassa hiljaisempaa aikaa. Viime vuonna hotelli panosti suomalaisiin matkailijoihin ja räätälöi ohjelmaa nimenomaan heitä varten.

– Suomalaiset ovat nyt löytäneet hotellin uudenvuoden viettopaikakseen, Venla Kokkonen summaa.

Lisää aiheesta:

Hanna Lintumäen suku ei kokoonnu jouluksi mökille tai mummolaan vaan hotelliin keskelle Helsinkiä — he ovat esimerkki uudesta ilmiöstä