Arctian toimitusjohtajalle Tero Vaurasteelle potkut – Vauraste myöntää heikon tuloskehityksen, mutta puolustaa monitoimimurtajien hankintaa

Arctian liiketoiminta on ollut vaikeuksissa monitoimimurtajiensa takia.

Arctia Shipping
Tero Vauraste
Arctia Oy:n toimitusjohtaja Tero Vauraste on myös Arktisen talousneuvoston puheenjohtaja.Mika Hentunen / Yle

Jäänmurtoyhtiö Arctia on antanut yhtiön toimitusjohtaja Tero Vaurasteelle potkut. Ylen tietojen mukaan Vaurasteelle olisi tarjottu konsernissa muita tehtäviä, mutta hän olisi kieltäytynyt niistä.

– Kiitän Vaurastetta pitkästä ja ansiokkaasta työstä suomalaisen elinkeinoelämän, talvimerenkulun ja Arctian hyväksi. Häntä on syytä kiittää myös Suomen arktisen merenkulun osaamisen tunnetuksi tekemisestä maailmalla, kirjoittaa Arctian hallituksen puheenjohtaja Pertti Saarela Ylelle lähettämässä sähköpostissaan.

Saarela perustelee irtisanomista konsernin uudella rakenteella. Arctian konsernirakenteeseen liitetään Meritaito Oy.

– Kun Meritaidosta tuli Arctian tytäryhtiö, konsernin hallitus päätyi siihen, että kokonaisuudelle haetaan uusi toimitusjohtaja talon ulkopuolelta, Saarela kirjoittaa.

Yhtiön virkaa tekeväksi toimitusjohtajaksi on nimetty nyt Kim Höijer. Höijer on aiemmin toiminut yhtiössä talousjohtajana.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo Ylelle, että kyse on puhtaasti yhtiön hallituksen operatiivisesta päätöksestä eikä hänellä ole tekemistä asian kanssa.

Lintilä ei halunnut kommentoida asiaa enempää Ylelle vedoten siihen, että on yhtiön asia kommentoida päätöstä.

Taustalla Arctian vaikeudet

Yhtiö on joutunut vaikeuksiin niin sanotun offshore-toimintansa takia. Ylen tietojen mukaan Vaurasteen irtisanomisen syynä ovat epäonnistuneet liiketoiminnot.

–Tämä viimeaikainen tuloskehitys ei ollut hallituksen arvion mukaan tyydyttävällä tasolla. Ja sitten toisaalta uuteen konsernirakenteeseen haluttiin vetäjä ulkopuolelta, Vauraste kertoo Ylelle.

Vaurasteen mukaan kyse ei ollut luottamuspulasta hänen ja yhtiön hallituksen välillä.

Arctia hankki 1990-luvulta lähtien monitoimimurtajia, joiden tarkoituksena oli löytää markkinoita varsinkin arktisilta alueilta kesän ajaksi.

Monitoimimurtajat eroavat tavallisista jäänmurtajista siten, että niillä pystyy murtamisen lisäksi muun muassa hinaamaan jäälauttoja ja auraamaan meren pohjaa putkia varten.

Toiminnoista on ajateltu olevan hyötyä varsinkin arktisten alueiden öljynporauksissa. Murtajilla on ollut vaihtelevasti töitä kesien aikana.

"Toiminta ollut kannattavaa"

Arctia ilmoitti marraskuun alussa mittavista yt-neuvotteluista, joiden piirissä on 220 työntekijää. Yt-neuvotteluiden syynä oli ennen kaikkea ongelmat monitoimimurtajien liiketoiminnassa.

Vauraste ei myönnä, että monitoimialusten hankinta olisi ollut virhe.

– Monitoimimurtajien harjoittama liiketoiminta on koko niiden elinkaaren aikana mitattuna ollut erittäin kannattavaa. Laivat ovat maksaneet itsensä takaisin, hän sanoo.

Yhtiö perustelikin yt-neuvotteluita muun muassa heikolla markkinatilanteella ja protektionismilla, joka yhtiön mukaan on vähentänyt yhtiön tarjoamien palveluiden kysyntää.

Vauraste sanoo, että kansainvälisen liiketoiminnan ansiosta yhtiö on voinut investoida uusiin jäänmurtajiin. Arctian päätehtävä on kotimaan merenkulun turvaaminen. Yhtiö pyrkii pitämään neuvotteluiden avulla huolen, että kotimaan meriliikenne sujuu myös jatkossa talvisin.

Yhtiössä työskentelee yhteensä 250 henkilöä.

Lue lisää:

Arktinen löytöretki – näin Suomen valtion jäänmurtajat löysivät ja kadottivat kansainvälisen bisneksen