1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Rooman pieni suunnanmuutos ja Ranskan keltaliivit pelastivat Italian sanktiomenettelyltä

Komission mukaan sanktiomenettelyn aloittaminen olisi satanut EU:n vastustajien laariin eurovaalien alla, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Italia
Palazzo Chigi
Palazzo Chigi, Italian hallituksen rakennus.AOP

Vielä muutama viikko sitten näytti vääjämättömältä, että Italia joutuu EU:n sanktiomenettelyyn ylenpalttisen velkaantumisen takia.

Uuden hallituksen ensi vuoden budjetti täytti hallituksen molempien populistipuolueiden hintavat vaalilupaukset. Alijäämä oli selvästi EU-sääntöjen vastainen.

Sitten tapahtui kaksi asiaa. Polttoaineveron korotuksesta hermostuneet keltaliivit lähtivät kaduille Ranskassa. Presidentti Emmanuel Macron yritti hillitä liikehdintää lupaamalla sadan euron korotuksen minimipalkkaan valtion pussista.

Kymmenen miljardin euron lupaus vie Ranskan budjettialijäämän yli EU:ssa sovitun kolmen prosentin rajan. EU-komissio arvioi, että kertaluonteinen ylitys ei kuitenkaan rikkoisi vajesääntöjä.

Italiassa riemastuttiin. Jos Ranska pääsee kuin koira veräjästä yli kolmen prosentin alijäämällä, miksi Italia joutuisi sanktiomenettelyyn 2,4 prosentilla?

Samaan aikaan Roomassa Italian uhmakas hallitus tuli toisiin ajatuksiin budjettinsa kanssa. Pääministeri Giuseppe Conte lähetettiin Brysseliin kompromissiesityksen kanssa: Ensi vuoden alijäämä jäisikin noin kahteen prosenttiin, 10 miljardia euroa alkuperäistä esitystä pienemmäksi.

Suunnanmuutos oli yllättävä. Hallituksen Viiden tähden liike ja La Lega -puolueet olivat voittaneet vaalit moittimalla EU:n tiukkoja talouskurisääntöjä. Mistä yllättävä kompromissialttius?

Tätä on vaikea ymmärtää. Mutta mistään täyskäännöksestä ei ole kyse. Vaalilupauksia ei ole peruttu. Ensi vuoden alijäämä jää ennakoitua pienemmäksi, koska perustulon käyttöönotto ja eläkejärjestelmän muutokset siirtyvät huhtikuulle vuoden alun sijaan.

Komissiosta tehtiin tänään selväksi, että Italian kanssa tehty sopimus ei ole täydellinen, eikä se ratkaise velkaantumisongelmaa.

– Ratkaisu ei ole ideaali, mutta se välttää avaamasta liiallisen alijäämän menettelyä tässä vaiheessa, sanoi komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis.

Komissaarin mukaan sopimukseen voitiin suostua, koska kompromissin seurauksena Italian budjetin rakenteellinen alijäämä ei kasva ensi vuonna lainkaan.

Giuseppe Conte
Italian pääministeri Giuseppe Conte.Julien Warnand / EPA

Alkuperäisessä esityksessä rakenteellinen eli suhdanteista putsattu alijäämä olisi kasvanut Italian omien lukujen mukaan 0,8 prosenttia ja komission laskelmissa 1,2 prosenttia.

Talouskomissaari Pierre Moscovici korosti tiedotustilaisuudessa, että komissio halusi ratkaista ongelman neuvottelemalla eikä vastakkainasettelun kautta. Tämä on varmasti totta.

Komissiossakin luetaan uutisia. Eurovaalit pidetään ensi toukokuussa. Jos alijäämämenettelyyn olisi menty, asiaa olisi jauhettu julkisuudessa juuri vaalien alla.

Keskustelu olisi todennäköisesti ruokkinut eurokriittisiä puolueita paitsi Italiassa myös muualla Euroopassa. Vertailu Ranskan ja Italian kanssa olisi eittämättä elänyt otsikoissa vielä pitkään.

– Emme ole tunteettomista byrokraateista rakennettu kone, Moscovici luonnehti komission roolia.

– Jos emme olisi tehneet tätä ratkaisua, EU-vastaiset olisivat riemuinneet, hän sanoi.

Italian hintavien vaalilupausten käyttöönoton lykkääminen siirtää ongelman ensi vuoden syksylle. Silloin Brysselissä istunee jo vaalien jälkeen valittu uusi komissio.

Lue lisää:

EU ja Italia pääsivät sopuun budjettikiistassa

Pohjois-Italian yrittäjät nousivat kapinaan populistihallitusta vastaan – Toimittaja vastasi yleisön kysymyksiin Italian taloudesta ja politiikasta
Yle Italiassa: Viiden tähden liike voitti vaalit lupaamalla säästökuurin loppuvan, nyt se lunastaa äänestäjiensä odotuksia – "Sukupolvemme on unohdettu"

Italian EU-vastainen linja saa tukea Ylen haastattelemilta roomalaisilta – "Olemme noudattaneet säästökuuria ja se on lisännyt kurjuutta"Määrätäänkö Italialle miljardisakot alijäämän takia? Kuusi kysymystä Italian ja EU:n velkakiistasta – Unioni voi avata rangaistusmenettelyn tänään
Analyysi: EU:n nollasakot eivät pelota Italian avokätistä populistihallitusta

Lue seuraavaksi