1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulu

Katso video: Joulupukki ja Pakkasukko tapasivat itärajalla – Molemmilla hyväntekijöillä on paljon yhtäläisyyksiä, mutta ukkojen juuret ovat erilaiset

Alkujaan pelottavista pakanallisista hahmoista on tullut suuria hyväntekijöitä. Joka vuosi he tapaavat toisensa lämminhenkisessä tilaisuudessa.

Joulu
Pakkasukko ja joulupukki paiskaavat kättä valtakunnan rajalla
Pakkasukko ja joulupukki paiskaavat kättä valtakunnan rajalla

Molemmat jakavat lahjoja, molemmilla on pitkä vaalea parta, molempien työsesonki keskittyy vuodenvaihteeseen, molemmat pukeutuvat samanlaisiin väljiin kaapumaisiin asuihin, molemmilla on kädessään sauva tai kävelykeppi.

Suomalainen Joulupukki ja hänen venäläinen kollegansa Pakkasukko muistuttavat monessa toisiaan. Erojakin tosin löytyy.

Grafiikka
Hilppa Hyrkäs / Yle Uutisgrafiikka

Ukkoja pääsee vertailemaan lähietäisyydeltä, kun Suomen ja Venäjän rajalla järjestetään tänään torstaina perinteinen tapaaminen.

Partaniekat löivät ensin torstaiaamuna kättä rajalinjalla Lappeenrannan Nuijamaan rajanylityspaikalla. Sen jälkeen Lappeenrannan keskustassa pidettiin yhteinen juhla, jossa esiintyivät lapsiryhmät molemmista maista.

Joulupukki ja Pakkasukko tapasivat toisensa Lappeenrannassa. Katso tapaaminen Yle Areenasta..

Pakanalliset juuret

Partasuut muistuttavat nykyään toisiaan, mutta hahmojen taustat ovat erilaiset.

– Alkujaan nämä ovat kaksi täysin erilaista hahmoa, vaikka molemmilla onkin pakanalliset juuret. Myöhemmin ne ovat kuitenkin lähestyneet toisiaan, kansankulttuurin tutkija Mikko Europaeus kertoo.

Pakkasukko on venäläismytologiassa lähellä luonnonhaltiaa.

– Se on ukko, jolla on sauva ja harmaa parta ja joka tuo talven ja pakkaset. Hän saattaa esimerkiksi kopauttaa sauvallaan pirtin nurkkaan, jolloin hirret halkeavat ja pakkanen paukkuu kovasti, Mikko Europaus kertoo.

Sauvan merkitys on kuitenkin muuttunut.

– Myöhemmin tämä sauva on muuttunut disneymäiseksi taikasauvaksi, jolla hän taikoo lapsille lahjoja.

Pakkasukko ja joulupukki
Pakkasukolla on lahjoja taikova sauva mukanaan myös Suomen reissulla.Petri Kivimäki Yle

Joulupukin juuret ovat Suomessa nuuttipukki-perinteessä, jossa nuoret miehet kulkivat nuutinpäivänä naamioituneina talosta taloon erityisesti Lounais-Suomessa. Asuina miehillä oli esimerkiksi käännettyjä turkkeja ja päässä sarvia sekä tuohista tai nahasta tyhtyjä naamareita.

– Joulukin taustalla on näitä nuuttipukkityyppisiä pahapukkiperinteitä. Ne ovat tällaisia karnevalistisia hahmoja, jotka eivät ole suoraan luonnonhaltijoita, Europaeus kertoo.

Siirtyminen hyväntekijöiksi

Molemmilla hahmoilla on siis pelottava menneisyys. Nyt kaapuniekat ovat kuitenkin kääntyneet selkeästi kilteimpään suuntaan.

– Joulupukki on muuttunut Santa Claus –hahmon kautta moderniksi länsimaiseksi pukiksi. Samoin Pakkasukko on nykyään leppoisa joulupukkimainen hahmo, eikä enää ankara ja pelätty luonnonilmiöiden symboli, Mikko Europaeus kertoo.

Neuvostovalta vakiinnutti

Pakkasukon muuttuminen joulupukkimaisempaan suuntaan alkoi Venäjällä jo Pietari Suuren aikana 1700-luvulla. Tuolloin Venäjällä omaksuttiin muutenkin länsimaisia tapoja ja niiden mukana tulivat myös länsimaiset jouluperinteet. Niitä tuli erityisesti Saksasta.

Venäjälle juurtui muun muassa uuden vuoden kuusi -perinne. 1800-luvulla pakkasukko vakiinnutti paikkansa satukirjojen hahmona.

Pakkasukon lopullinen läpimurto tapahtui neuvostoaikana. Vuonna 1936 Pakkasukko ja hänen lapsenlapsensa lumityttö olivat ensimmäistä kertaa Kremlin uuden vuoden juhlan päähenkilöitä.

Kaupallisuus yhdisti

Samankaltaistuminen on jatkunut Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Esimerkiksi ukkojen pukumuoti on yhtenäistynyt.

Pakkasukko.
Pakkasukko saa joulupukin tapaan paljon lasten kirjeitä.Marjo Näkki / Yle

– Venäjälläkin valkoparta punanuttu Pakkasukko on nykyään mahdollinen, vaikka vielä neuvostoaikaan Pakkasukon vaatteiden väri oli useimmiten jään sininen, sanoo kansankulttuurin tutkija Mikko Europaeus.

Tosin joulupukinkin koltun väriksi alkoi vakiintua punainen vasta 1900-luvun alussa erityisesti amerikkalaisen Santa Claus –hahmon kautta. Aikaisemmin myös Joulupukilla, kuten nykyään Pakkasukolla, saattoi olla valkoisia, vihreitä ja sinisiä kaapuja.

Katso Joulupukin ja Pakkasukon tapaaminen Yle Areenasta. Lähetys tehtiin torstaiaamuna suorana lähetyksenä. .