1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kari Hotakainen

Hotakainen jännittää Ihmisen osan ensi-iltaa: "Jos kirjailija kirjoittaa p****a, se on ilmaista, mutta elokuvassa kaikki huono maksaa"

Kun kirjoittaa kallista elokuvaa, siinä ei Hotakaisen mukaan ole varaa jaaritella.

Kirjailija Kari Hotakainen
Ihmisen osa -elokuvan menestys jännittää, sillä kirjailijana on halvempi epäonnistua kuin 1,4 miljoonan euron elokuvan käsikirjoittajana

Kirjailija Kari Hotakainen on väsynyt. Hän on viimeiset pari vuotta kirjoittanut ensin omaan romaaniinsa perustuvan Ihmisen osa -elokuvan käsikirjoitusta, jonka perään tuli formulakuski Kimi Räikkösestä kertova kirja ja sen markkinointi. Räikkönen itse oli liian kiireinen juurikaan kirjastaan kertoilemaan.

– Rotsi on tyhjä. Päällysrotsi, sisärotsi, T-paita kaikki tyhjiä. Eikä päässäkään ole mitään.

Ihmisen osa -draamakomedia perustuu Hotakaisen vuonna 2009 julkaisemaan kirjaan. Tarina kertoo heikkouksiaan peittelevästä perheestä, joka yrittää hitsautua takaisin yhteen.

Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillutta Hotakaista jännittää elokuvan menestys. On kuitenkin lohduttavaa, että koko työryhmä jännittää Hotakaisen kanssa.

Tuotannon osasena on helpompaa kuin yksinäisenä kirjailijana

– Kyllä olisi kivaa olla pelkästään yksi osanen elokuvatuotannossa, kun kirjailija taas on aina yksin.

Toisaalta, elokuvan tekemisessä on kovemmat panokset, ja epäonnistuminen saattaa maksaa paljon.

– Tykkäsin siitä, että kun tekee elokuvaa, joka maksaa 1,4 miljoonaa, niin siinä ei ole aikaa tai mahdollisuutta jaaritella. Romaaniahan voi kirjoittaa vaikka 12 tuntia putkeen ja vaikka siitä suurin osa olisi paskaa, se ei maksa mitään. Mutta elokuvassa kaikki huonous maksaa valtavasti.

Omaelämäkertaa tai oopperalibrettoa turha odottaa

Kirjailija Kari Hotakainen aloitti kirjoitusuransa runoilijana 1980-luvun alussa. Runokirjat harvoin ovat mitään suuria myyntimenestyksiä. Nyt Hotakaisen Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjaa on myyty jo noin 180 000 kappaletta, eli enemmän kuin mitään muuta kirjaa Suomessa julkaisuvuonnaan. Hotakaisen mukaan tilanne on surrealistinen.

– Tuolloin 80-luvulla mun kirjoja osti ehkä kolme mun viidestä siskosta ja pari työkaveria. Tämä Räikkös-projekti on pelkkien myyntilukujen lisäksi ollut niin poikkeuksellisen hullu, ettei sellaista tule enää koskaan.

Sen jälkeen on toki tullut muutakin menestystä, muun muassa Finlandia-palkinto Juoksuhaudantiestä vuonna 2002. Hotakainen ei silti suostu arvioimaan, onko menestys merkki siitä, että hän on kehittynyt kirjailijana.

– Varmaan jossain määrin olen oppinut eri kirjoittamisen tavoista. Olen kirjoittanut niin monia lajeja, että puuttuu enää omaelämäkerta ja oopperalibretto. Ja kumpaakaan on turha odottaa.

Katso koko ohjelma täältä:

Kirjailija Kari Hotakainen Puoli7 -ohjelman vieraana
Kirjailija Kari Hotakainen vieraili Puoli seiskassa Susanna Laineen ja Mikko Kekäläisen jututettavana.