"Muovimoska"lelut ärsyttävät vanhempia, mutta silti joulun ostetuimmat lahjat ovat juuri sellaisia – neljä vinkkiä siihen, miten voit hallita lasten lelumäärää ekologisesti

Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kuluttajat ovat ryhtyneet miettimään myös lelujen muovikuormaa.

ekologia
Muovileluja.
Toni Pitkänen / Yle

Kuopiolainen lelukauppias Minna Kunnasluoto hämmästyi myymäänsä tuotetta koskevasta palautteesta. Pyöreä yllätyslelu sai monet arvostelemaan kauppiasta lähinnä sosiaalisen median kautta siitä, että hän myy muoviroskaksi koettua tuotetta.

Sama lelu, L.O.L. Surprise on kuitenkin joulun suosituin lahja. Samankaltaisia yllätysleluja on markkinoilla tarjolla runsaasti.

– Moni haluaa ajatella ekologisesti, mutta toimii toisin, kommentoi useita vuosia lelukaupan yrittäjänä toiminut Kunnasluoto.

Useat Ylen haastattelemista asiantuntijoista näkevät, että kuluttajat ovat aivan viime aikoina tulleet tietoisemmiksi muovin ympäristöhaitoista ja sen myötä myös suuret lelumäärät askarruttavat erityisesti lapsiperheissä.

Tästä huolimatta muovilelujen suosio on suurta ja ekologiset lelut tekevät tahmeasti kauppansa.

Kunnasluodon mukaan lelujen valinnassa hinta ratkaisee. Hieman kalliimmat luontoystävällisemmät lelut on myös pakattu pahviin, jolloin lelua ei näe paketin läpi. Muovilelupaketeista näkee läpi ja näin ne ovat myös houkuttelevampia.

– Myisinhän minä ekologisia leluja enemmänkin, jos niitä ostettaisiin, toteaa Kunnasluoto.

Kokosimme neljä vinkkiä joulun leluähkyilijöille siitä, miten tavaravuoren keskellä voi huomioida ekologisuuden paremmin.

Vinkkejä varten on haastateltu lelukauppa Partasen yrittäjä Minna Kunnasluotoa, Sitran kiertotalousasiantuntija Riitta Silvennoista sekä Jätekukon ympäristökouluttaja Anja Räisästä.

1) Anna lahjaksi käytetty lelu tai kierrätä kotona

Leluja voi kierrättää myös omassa kodissa pitämällä osan sivussa leikeistä ja ottaa myöhemmin uudelleen käyttöön. Jos joulupukki on tuonut ison kasan uusia leluja, voi osan vanhoista laittaa leikkitauolle.

Ehjiä käytettyjä leluja voi myös säästää ja antaa myöhemmin lahjaksi. Ennakkoluuloja käytettyjä lelulahjoja kohtaan voisi hälventää itse esimerkiksi laittamalla synttärikutsuun viestin, että ”meille kelpaa myös käytetty lahjaksi”.

– Ei se ole pienelle lapselle tärkeä juttu, onko lahja ostettu kaupasta vai ei. Mielestäni on enemmän vanhempien korvien välissä, että voimmeko antaa käytetyn lelun lahjaksi vai emme, pohtii Sitran kiertotalousasiantuntija Riitta Silvennoinen.

2) Vie ehjät lelut kirpputorille tai hyväntekeväisyyteen

Lelukaappeja kannattaa käydä läpi säännöllisesti samaan tapaan kuin vaatekaappeja. Lelut, joista lapsi on "kasvanut ulos", on hyvä laittaa ajoissa kiertoon. Kierrätyskynnys kannattaa pitää matalalla, niin lelukaaos ei pääse yllättämään.

Vanhat lelut voi myydä itse kirpputoreilla, lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai esimerkiksi päiväkoteihin. Myös sukulaislapsille tai tuttavaperheisiin voi tarjota vanhoja leluja.

3) Hanki lapselle ikätason mukainen lelu

Yleinen neuvo on miettiä jo etukäteen, että mikä on tarpeellista. Toiveita voi pohtia yhdessä sukulaisten ja lähipiirin kanssa.

Moni ostaa vanhemmalle lapselle suunnattuja tuotteita, vaikka parempi olisi ostaa aidosti ikätasoisia leluja. Liian vaikeat lelut jäävät varmemmin kaapin perukoille pölyyntymään.

– Ikäsuositukset ovat Suomessa tarkkaan mietittyjä, kertoo yrittäjä Minna Kunnasluoto.

Leluja ostettaessa kannattaa myös miettiä niiden laatua ja kestävyyttä. Muovilelutkin voivat olla ekologisia, jos ne kestävät leikkijältä toiselle.

4) Vie rikkinäiset lelut sekajätteeseen

Toisin kuin muovipakkauksille, ei muovileluille ole ainakaan toistaiseksi järjestetty kierrätystä. Siksi rikkinäisen lelun voi laittaa sekajätteeseen. Sieltä ne jatkavat matkaansa ekovoimalaitokselle poltettavaksi ja energiana hyödynnettäväksi.

Isommat vahvemmasta muovista valmistetut tuotteet on hyvä viedä suoraan lajitteluasemalle eli kaatopaikalle.