Rovaniemi osti Alvar Aallon suunnittelemia kerrostaloja keskustasta

Kauppa auttaa varjelemaan arkkitehti Aallon kulttuuriperintöä, sanoo kaupunginjohtaja Esko Lotvonen.

Alvar Aalto
Kävelykatu, Rovaniemi
Näkymä Rovaniemen Koskikadulta. Kaupunki osti vasemmanpuoleisen talon.Miikka Miinala / Yle

Rovaniemen kaupungin kiinteistöyhtiö Rovaseudun markkinakiinteistöt Oy on ostanut kolme Aallon suunnittelemaa kerrostaloa kaupungin keskustasta. Myyjänä olivat Antti Ahon perikunnan jäsenet.

Kiinteistöt ovat suojeltuja ja ne sijaitsevat osoitteissa Jaakonkatu 3 ja Koskikatu 18 sekä Koskikatu 20. Koskikadun kiinteistöt ovat käytännössä samassa rakennuksessa. Lisäksi kaupunki saa omistukseensa Koskikatu 19:ssa sijaitsevat, tällä hetkellä Lapin Kansan ja Instrumentariumin käytössä olevat tilat.

– Olemme Aalto-kaupunki ja kaupan myötä Aallon kulttuuriperintö on kestävästi hallinnassa. Suojellut talot saadaan konsernin omistukseen, jolloin voimme varmistaa, että niiden arvo säilyy, sanoo kaupunginjohtaja Esko Lotvonen.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 120 vuotta Aallon syntymästä. Arkkitehti Alvar Aalto on suunnitellut Rovaniemelle muiden muassa kaupunginkirjaston, kaupungintalon sekä Lappia-talon. Lappia-talossa toimii Rovaniemen teatteri, Lapin musiikkiopisto ja Yle.

Kaupan myötä kaupungin omistukseen siirtyy myös Aallon suunnittelema ja kuvataiteilija Heikki Häivänojan valmistama pronssinen reliefi. Revontulia ja koskessa hyppäävää lohta esittävä reliefi poistettiin useita vuosia sitten Koskikatu 20:n seinästä.

Rovaniemen markkinakiinteistöt Oy miettii nyt uutena omistajana, palautetaanko reliefi alkuperäiselle paikalleen. Myös kaupungintaloa on harkittu sijoituspaikaksi. Aallon perintöä vaaliva Alvar Aalto -säätiö on vaatinut reliefin palautusta alkuperäiselle paikalleen Koskikadulle.