Putin pitää tänään vuotuisen lehdistötilaisuuden – Yle listasi, mitä kannattaa seurata

Venäjä presidentti Vladimir Putin pitää tänään vuotuisen jättitiedotustilaisuutensa. Perinteinen tilaisuus venyy helposti monituntiseksi. Listasimme asiat, joita kannattaa seurata.

Vladimir Putin
Vladimir Putin näkyy useassa televisiovastaanottimessa elektroniikkaliikkeesssä.
Sergei Ilnitsky / EPA

1) Kuinka kauan Putinin kunto kestää?

Presidentti Vladimir Putinin tiedotustilaisuuteen saapuu väkeä eri puolilta maailmaa. Viime vuonna toimittajia oli paikalla ennätysmäärä – 1 640. Tilaisuus alkaa kello 11.00.

Kupletin juoni on se, että alussa tilaisuutta johtaa Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov ja Putinille kysymyksiä esittävät isot venäläiskanavat.

Meno muuttuu mielenkiintoiseksi siinä vaiheessa, kun mikin nappaa Putin ja hän alkaa itse valita kenelle vastaa. Niinpä yleisössä on ollut mitä värikkäimmin kyltein ja puvuin varustautuneita ihmisiä, jotka yrittävät vetää Putinin huomion itseensä.

Tänä vuonna Kremlin lehdistöosasto on vedonnut, että paikalletulijat eivät saapuisi isojen kylttien kanssa.

Lisäksi kukaan ei koskaan tiedä, kuinka kauan tiedotustilaisuus kestää. Ennätysvuonna 2008 Putin vastasi kysymyksiin neljä tuntia ja 40 minuuttia.

2) Epäsuosittu eläkeuudistus ja muita venäläisongelmia

Putin joutuu takuulla tentattavaksi Venäjän epäsuositusta eläkeuudistuksesta.

Uudistus nostaa naisten eläkeikä 55 vuodesta 63 vuoteen ja miesten eläkeikää 60:sta 65:een vuoteen.

Uudistus on syönyt Putinin kannatusta. Levada-tutkimuslaitoksen tuoreimman kyselyn mukaan Putinia kannattaa nyt 66 prosenttia venäläisistä. Putinin kannatus on ollut pienempi vain vuonna 2011.

Eläkeuudistuksen lisäksi Putin saattaa joutua vastaamaan polttoaineen hinnannoususta ja mahdollisista veronkorotuksista. Myös elintasoerot Venäjän suurien kaupunkien ja maaseudun välillä puhuttavat tiedotustilaisuuksissa.

3) Ukraina ja syytökset provokaatiosta

Presidentti Putin saa varmasti vastatakseen kysymyksiä Ukrainan tilanteesta. Maiden välit alkoivat kiristyä entisestään vajaa kuukausi sitten, kun Venäjä tulitti kolmea ukrainalaisalusta Kertšinsalmella.

Alusten miehistöt odottavat oikeudenkäyntiä Moskovassa.

Tällä viikolla ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että ukrainalaiset valmistelevat provokaatiota Venäjää vastaan. Ukraina on irrottautumassa Venäjän kanssa solmimastaan YYA-sopimuksesta. Sen ortodoksikirkko puolestaa haluaa pois Moskovan patriarkaatin alaisuudesta.

4) Ihmisoikeudet ja aktivisti vankilassa

Putin on viime aikoina ottanut kantaa ihmisoikeuksiin – tosin omalla tavallaan. Viime viikolla Putin osallistui sekä tunnetun ihmisoikeustaistelija Ljudmilla Aleksejevan hautajaisiin että jo kymmenen vuotta kuolleena olleen kirjailijan Aleksandr Solženitsynin muistomerkin paljastamiseen.

Tällä viikolla Putin sanoi paneutuvansa Jehovan todistajien vainoamiseen. Venäjä kielsi Jehovan todistajien toiminnan viime vuonna.

Lisäksi venäläinen tunnettu ihmisoikeusaktivisti Lev Ponomarjov kärsii tällä hetkellä kolmen viikon vankeusrangaistusta. Hän jakoi Facebookissa kirjoituksen, jolla viranomaiset katsoivat hänen syyllistyneen mielenosoituksen laittomaan koollekutsumiseen.

Putin saanee tänään vastatakseen kysymyksiä tästäkin aiheesta.

5) Ikuinen syntipukki Länsi

Putin ottaa takuulla kantaa myös Euroopan kuohuntaan ja tapahtumiin Donald Trumpin Yhdysvalloissa.

Viime aikoina Venäjän televisiossa on kerrottu taajaan, miten Britanniassa on hallituskriisi Brexit-sopimuksen takia ja Ranska on kaaoksessa keltaliivisten mielenosoittajien takia. Kestoaiheeksi on muodostunut myös Yhdysvaltain jakaantuminen ja Venäjän syyttely vaaleihin sekaantumisesta.

Putin perusteli ihmisoikeusaktivisti Ponomarjovin vankeutta kysymyksellä, halutaanko Venäjälle samat olot kuin Pariisissa.

Riippumaton radiokanava Govorit Moskva teetti saman tien aiheesta kuulijakyselyn. Kuuntelijoista valtaosa vastasi, että kyllä, haluamme tänne samat olot kuin Pariisissa – saman palkan, samat kansalaisoikeudet ja saman sosiaali- ja terveydenhuollon.

Saa nähdä, miten Putin tänään lännen tapahtumia kommentoi.