Metsä Group laskee Kemin biotuotetehtaan kannattavuutta – puun saatavuus ja logistiikka tärkeässä roolissa

Biotuotetehtaan vaihtoehtona on nykyisen tehtaan modernisointi. Selvityksen on määrä valmistua kesään mennessä.

Metsä Group
Puutavaraa metsätehtaalla.
Jyrki Nikkilä / Lehtikuva

Metsä Groupin suunnittelema biotuotetehdasinvestointi veti Kemissä järjestettyyn tiedotustilaisuuteen runsaasti yleisöä. Meri-Lapissa on jouduttu pettymään jo monta kertaa, kun tuloillaan olleet suurinvestoinnit ovat kuihtuneet kasaan.

Metsä Group tekee parhaillaan selvitystä, kannattako Kemiin rakentaa uusi yli miljardin euron arvoinen biotuotetehdas. Suurimpia haasteita ovat puun kuljettaminen, kaavamuutokset sekä etenkin puun saatavuus.

– Kyllä se joudutaan tarkasti arvioimaan, mikä tulevan tehtaan puukustannus olisi. Se on kuitenkin ihan olennainen vaikutus siihen tehtaan kannattavuuteen. Jos katsotaan kaikki ne hankkeet, mitä Suomessa on julkistettu, niin se käyttö kuitupuun osalta lisääntyisi 15–20 miljoonaa kuutiometriä, sitä puuta ei ole kestävästi saatavissa.

– Meidän osalta puun käyttö, jos tehdään isompi vaihtoehto tehtaasta, käytännössä vähän yli tuplaantuisi vanhaan tehtaaseen verrattuna, metsäjohtaja Juha Mäntylä Metsä Groupilta kertoo.

Kysymyksiä työpaikoista sekä ympäristövaikutuksista

Mikäli suurinvestointi toteutuisi, toisi se työpaikkoja etenkin puunhankintaan, mutta myös paikallisia työpaikkoja voisi syntyä.

– Jos näitä uusia biotuoteyksiköitä tulee ja kun tulee, niin ne tulevat luomaan ihan uusia työpaikkoja tänne. Äänekoskella ollaan selvittämässä tekstiilikuidun mahdollisuuksia ja luonnollisesti se tehdas saattaa olla tulossa sitten tänne, kun aika on tänne investoida, sanoo Polar King -projektin projektinjohtaja Timo Merikallio Metsä Fibreltä.

Suurinvestointi vaatisi myös mittavia panostuksia liikenneväyliin, niin teille kuin raiteillekin. Ajoksen väylän syvääminen on yhtiölle tärkeää, sillä sellu on tarkoitus laivata suoraan Kemistä maailmanmarkkinoille.

Biotuotetehtaan ympäristölle koituva kuormitus herätti huolta paikallisissa asukkaissa. Mereen laskettavien lauhdevesien on laskettu lisääntyvän.

– Ympäristöpäästöt veteen tai ilmaan, on se sitten pieni tai iso tehdas, eivät voi olla suurempia kuin nykyisellään. Tietysti ne lämpöpäästöt varmasti tulevat olemaan ja niitä tullaan selvittämään tämän ympäristövaikutusten arvioinnissa mallintamaan ja sen pohjalta tullaan tekemään tarvittavia ratkaisuja, Merikallio kertoo.