1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat vetää nopealla aikataululla sotilaansa Syyriasta – kotiutus kestää kahdesta kolmeen kuukautta

Yhdysvalloilla on Syyriassa noin 2 000 sotilaan maajoukot. Yhdysvaltain sotilaat ovat tehneet yhteistyötä neljän vuoden ajan kurdijoukkojen kanssa ääri-islamistisen Isis-järjestön lyömiseksi.

Ulkomaat
Amerikkalaisia joukkoja Syyriassa.
Delil Souleiman / AFP

Yhdysvallat aikoo vetää Syyriassa olevat joukkonsa alueelta pikaisessa tahdissa. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman viranomaislähteen mukaan kotiuttaminen toteutetaan 60–100 päivässä.

Saman nimettömän lähteen mukaan ulkoministeriön työntekijät evakuoidaan jopa 24 tunnin sisällä pois Syyriasta.

Joukkojen poistumista ennakoi presidentti Donald Trump twiitissään keskiviikkoaamuna. Hän sanoi, että ääri-islamilainen Isis-järjestö on kukistettu, joten ainoa syy Yhdysvaltain läsnäoloon alueella on poistunut.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders sanoi puolestaan, että voitot Isisistä eivät merkitse koko alueellisen, Isisin vastaisen operaation, Global Coalitionin loppua:

– Olemme aloittaneet joukkojen kotiuttamisen samalla, kun siirrymme kampanjan seuraavaan vaiheeseen.

Yhdysvalloilla on tällä hetkellä Syyriassa noin kaksi tuhatta sotilasta, etupäässä kouluttamassa ja tukemassa Isisiä vastaan taistelevia kurdeja ja muita kapinallisryhmiä.

Yhdysvaltain sotilaita jäisi Irakin puolelle, jotta operaatiovalmius Syyriassa säilyisi. Irakissa on noin 5 000 amerikkalaissotilasta. Kurdialueiden lisäksi sadat amerikkalaissotilaat ovat kouluttaneet paikallisia joukkoja muun muassa Al Tanfissa eteläisessä Syyriassa.

Vetäytyminen jättää kurdit pulaan

Kurdien YPG-järjestön johtamat joukot ovat taistelleet Yhdysvaltain joukkojen tukemina Isisiä vastaan Syyriassa. Amerikkalaisten vetäytyminen merkitsisi muutosta Yhdysvaltain Lähi-Idän politiikassa ja jättäisi kurdit hankalaan asemaan epävakaalla alueella.

Yhdysvaltain politiikan muutos merkitsisi vakavaa taka-iskua erityisesti Syyrian kurdien itsehallintohankkeille, autonomiselle alueelle Koillis-Syyriassa.

Lue seuraavaksi