Luonto on tehokas stressin purkaja, jopa toimistossa – 15 minuuttia luontokuvaa ja -ääntä riittää mielialan kohenemiseen

Luontovideon katselu ja luonnon äänimaiseman kuuntelu palauttivat stressistä paremmin kuin hiljaisuus.

luonto
puro metsässä
Virtuaaliluonto voisi edistää ihmisten hyvinvointia esimerkiksi työpaikoilla ja sairaaloissa.AOP

Linnunlaulun ja metsän vihreyden ympäröimänä stressi kaikkoaa ja mieli rauhoittuu. Luonnossa oleskelu alentaa jopa verenpainetta.

Työpaikoilla moni puolestaan kuormittuu ja stressaa. Siksi Luonnonvarakeskuksen tutkijat halusivat selvittää, miten luonnon terveyshyötyjä saataisiin tuotua toimistoon.

Tutkimuksen perusteella luonto on niin tehokas rentouttaja, että pelkästään kuva ja ääni riittävät tuottamaan sen myönteisiä vaikutuksia.

– Kun tauot ovat työpäivän aikana lyhyitä, virtuaalinen luontoympäristö voi tehostaa stressistä palautumista, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen sanoo.

Virtuaaliluonto palautti stressistä hiljaisuutta paremmin

Luonnonvarakeskuksen vielä julkaisemattomien tutkimustulosten mukaan virtuaalisessa luontohuoneessa vietetty tauko kohensi selvästi koehenkilöiden mielialaa. Ärtyneisyys ja negatiiviset tunteet vähenivät.

Koehenkilöt viettivät luontohuoneessa viidentoista minuutin tauon työnteon välillä.

Rentoutuminen näkyi myös sydämen sykevälivaihtelun mittauksissa eli sydämenlyöntien väliin jäävän ajan vaihtelussa. Sitä mitattiin sekä työnteon että taukojen aikana.

mies katselee metsävideota taukotilassa plk
Tutkimuksen virtuaalinen luontohuone oli pelkistetty, toimiston kokoushuoneeseen rakennettu tila. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Anssi Ahvonen piipahti työpäivänsä keskellä luontohuoneessa rentoutumassa.Jaani Lampinen / Yle

Tutkimuksen koehenkilöt katselivat metsä- tai vesivideota tv-monitorista ja kuuntelivat tilavaikutelman luovaa äänimaisemaa. Koehuone oli yksinkertainen, kokoushuoneeseen rakennettu tila.

– Halusimme tietää, miten vaikutus eroaa hiljaisuudesta. Siitä, että henkilö vain irtautuu työnteosta ja menee hiljaiseen huoneeseen, Luonnonvarakeskuksen tutkija Ann Ojala sanoo.

Luontokuvan ja -äänen keskellä vietetty tauko oli stressin purkajana tehokkaampi kuin hiljaisuus.

Kaikki tauot olivat kuitenkin hyödyllisiä. Taukoja kannattaakin Liisa Tyrväisen mukaan ylipäätään työpäivän aikana pitää.

– Tauot auttavat ihmisiä keskittymään, selviytymään vaativista työtehtävistä ja ratkomaan asioita paremmin. Ihmiset jaksavat työpäivän kokonaisuutena niin, että illaksikin jää vähän virtaa.

keväisiä koivun oksia
Koivun siitepölyä on ilmassa eniten huhti-kesäkuussa.AOP

Virtuaalinen luonto voi auttaa potilaitakin

Liisa Tyrväinen visioi, että virtuaaliluontoa voidaan jatkossa kehitellä monenlaisille työpaikoille sopivaksi. Uuden teknologian avulla, esimerkiksi näyttävällä kuvalla, sen myönteiset vaikutukset voidaan todennäköisesti saada vielä tehokkaammiksi kuin tutkimuksessa.

Tyrväisen mielestä luontoa kannattaisi nykyistä tietoisemmin hyödyntää myös terveydenhuollossa. Virtuaaliluonto voisi edistää ihmisten hyvinvointia esimerkiksi sairaaloiden ja hoitolaitosten potilashuoneissa tai odotustiloissa.

– Meillä on paljon hoiva- tai hoitoympäristöjä, joissa ihmiset eivät välttämättä pääse lainkaan tai kovin helposti ulos. Siellä on monia mahdollisuuksia, joihin virtuaaliympäristöä voisi tuoda, Liisa Tyrväinen sanoo.

Esimerkiksi tänä syksynä avattuun Uuteen lastensairaalaan on jo tehty rauhoittava luonnon äänimaailma, johon kuuluu muun muassa meren kohinaa ja viidakon ääniä. Esimerkkejä Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelemasta ja toteuttamasta lastensairaalan äänimaailmasta voi kuunnella täältä (siirryt toiseen palveluun).

Luonnonvarakeskuksen vielä julkaisemattoman tutkimuksen tulokset julkaistaan ensi vuoden aikana. Tutkimukseen osallistui noin neljäkymmentä tietotyötä tekevää koehenkilöä, jotka kaikki kävivät kokeessa yhdeksän kertaa. Tutkimusta on rahoittanut Työsuojelurahasto. Yhteistyökumppaneina ovat olleet aivotutkija Minna Huotilainen ja DocArt Oy:n Petteri Saario.