1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän pakotteet

Yhdysvallat määräsi uusia pakotteita: listalle Skripalien myrkyttäjät ja trollitehtaan kirjanpitäjä

Yhdysvallat ilmoitti myös poistavansa pakotteet kolmelta venäläisyhtiöltä.

Venäjän pakotteet
Poliisi seisoo Skripalien asunnon edessä vartiossa Salisburyssä.
Poliisi tutki Sergei Skripalin kotitaloa sen jälkeen, kun hänet oli löydetty myrkytettynä Salisburyssä. Ilya Dmitryachev / AOP

Yhdysvallat on määrännyt uusia pakotteita, jotka kohdistuvat Venäjään ja tahoihin, jotka ovat olleet tekemisissä muun muassa vaalivaikuttamisen ja Maailman antidopingtoimiston hakkeroimisen kanssa.

Uudet pakotteet kohdistuvat yhteensä 18 venäläiseen sekä neljään mediatietolähteeseen, jotka ovat Economy Today, Federal News Agency, Nevskiy News ja USA Really.

Pakotelistalla olijoista 15 on Venäjän armeijan tiedustelupalvelun jäseniä. Heidän väitetään olleen mukana hakkeroimassa demokraattipuolueen tietoja ja häiritsemässä Yhdysvaltojen vaaleja sosiaalisessa mediassa.

Kaksi tiedustelupalvelun työntekijää ovat listalla, koska heitä epäillään Sergei ja Julia Skripalin myrkyttämisestä Salisburyssä maaliskuussa.

Listalla on myös venäläisnainen, jota vastaan nostettiin syytteet lokakuussa yrityksistä vaikuttaa välivaaleihin. Nainen on ollut kirjanpitäjänä useille venäläisille trollitehtaille, jotka pyrkivät informaatiovaikuttamiseen.

Samalla Yhdysvallat ilmoitti poistavansa pakotteet kolmelta yhtiöltä, jotka ovat venäläisoligarkki Oleg Deripaskan hallussa. Deripaskan itse saamat pakotteet pysyvät voimassa. Yhtiöt ovat kuitenkin luvanneet, että ne vähentävät Deripaskan valtaa niissä.

Yhdysvaltojen mukaan syy uusiin pakotteisiin on Venäjän "jatkunut epäkunnioitus kansainvälisiä normeja kohtaan".

Lue lisää:

Venäjä kiistää yrittäneensä vaikuttaa Yhdysvaltain vaaleihin sosiaalisen median avulla

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi