Hyppää sisältöön

Der Spiegelin toimittaja vääristeli juttujaan vuosien ajan: keksi haastateltavia ja sitaatteja päästään

Claas Relotius oli palkittu useilla journalistipalkinnoilla. Ainakin 14 juttua sisältää vääristeltyä tietoa.

Claas Relotius ja huijauksen paljastanut Juan Moreno julkaisivat yhdessä artikkelin Jaegers Grenze, metsästäjien rajat marraskuussa. Kuukauden päästä Relatius irtisanottiin juttujen vääristelyn takia. Kuva: Alexander Becher / EPA

Saksalaislehti Der Spiegelissä on paljastunut poikkeuksellinen huijaus. Lehti tiedotti keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun), että se on irtisanonut toimittaja Claas Relotiuksen sen jälkeen, kun kävi ilmi, että Relotius on vääristellyt ja jopa keksinyt faktoja juttuihinsa usean vuoden ajan.

Osa noin 60:sta Relotiuksen artikkelista on paikkansapitäviä, mutta osa on ollut kokonaan keksittyjä tai niihin on lisätty esimerkiksi vääristeltyjä sitaatteja.

Ainakin 14 juttua ei Spiegelin mukaan täytä journalistisia periaatteita. Osa jutuista on voittanut journalistisia palkintoja. Väärenneltyjen juttujen joukossa ovat muun muassa jutut Guantanamon vankilaan väärillä perusteilla laitetusta vangista ja Isisin kidnappaamista lapsista.

Tilanne alkoi paljastua, kun Relotiuksen kanssa juttua tehnyt toimittaja Juan Moreno kertoi epäilyksistään toimituksen johdolle. Häntä ei aluksi uskottu, mutta Moreno keräsi todistusaineistoa usean viikon ajan, kunnes häntä lopulta uskottiin.

Relotius kiisti ensin väitteet, mutta myönsi lopulta syyllistyneensä vääristelyyn.

Juttuja useille muille lehdille

33-vuotias Relotius oli työskennellyt lehdelle vuodesta 2011. Hän työskenteli ensin freelancerina ja viimeiset puolitoista vuotta lehden työntekijänä.

Hän on kirjoittanut freelancerina myös muille medioille, kuten Financial Times Deutschland ja Die Welt. Ei ole täysin varmaa, onko valheellisia tietoja ollut muidenkin lehtien jutuissa.

Spiegel kertoi tiedotteessa, että tapaus on lehden 70-vuotisen historian pohjanoteeraus. Lehti on kertonut kehittävänsä toimintatapojaan ja selvittävänsä tiedot Relotiuksen virheellisissä jutuissa.

Toimittaja oli lehden mukaan toiminut tietoisesti ja systemaattisesti. Hän oli kirjoittanut ja siteerannut henkilöitä, joita hän ei koskaan ollut tavannut tai joille hän ei ollut puhunut.

Lehden mukaan Relotius oli selittänyt tekoaan epäonnistumisen pelolla.

– Paine olla epäonnistumatta kasvoi suuremmaksi mitä enemmän menestyin, Relotius kertoi Spiegelin mukaan.

.
.