Lähes 700 pappia syytetään seksuaalisesta hyväksikäytöstä Yhdysvalloissa – lukumäärä on huomattavasti katolisen kirkon aiemmin ilmoittamaa suurempi

Syyttäjäviraston mukaan tapauksia ei ole tutkittu kirkon sisällä asianmukaisesti.

seksuaalinen väärinkäytös
Rukousnauha kädessä.
Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvalloissa lähes 700 pappia syytetään seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Yhdysvaltain paikallisen syyttäjäviraston mukaan lasten seksuaalisen hyväksikäyttöön on syytetty osallistuneen huomattavasti enemmän pappeja kuin mitä katolinen kirkko on itse aiemmin paljastanut.

Illinoisin osavaltion yleisen syyttäjän Lisa Madiganin mukaan hyväksikäyttötapauksia on reilusti enemmän kuin mitä osavaltion kuusi hiippakuntaa on ilmoittanut.

Kirkon ilmoittaman määrän mukaan 185 pappia on uskottavasti syytetty seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Elokuussa alkaneen tutkimuksen alustavat tulokset paljastivat yli 500 pappia ja papiston jäsentä lisää kuudessa hiippakunnassa. Heitä kaikkia kohtaan on syytteitä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Syytettynä on yhteensä 685.

– Tämän tutkinnan alkuvaiheet ovat osoittaneet, että katolinen kirkko ei pysty valvomaan itseään, Madigan sanoi.

Syyttäjävirasto kritisoi kirkon käsittelyä väärinkäyttötapauksissa. Viraston mukaan asianmukaiset tutkimukset puuttuivat ja monissa tapauksissa ilmoituksia ei ole tehty lainvalvontaviranomaisille ja lastensuojeluviranomaisille.

– Katolinen kirkko on epäonnistunut moraalisessa velvoitteessaan tarjota selviytyjille, seurakuntalaisille ja kansalaisille täydellinen ja paikkansapitävä selvitys pappiensa seksuaalisesti epäasiallisesta käytöksestä Illinoisissa, kun se on päättänyt jättää tutkimatta perusteellisesti syytöksiä, Madigan sanoi lausunnossaan CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Illinoisin tutkimus käynnistyi elokuussa, kun paljastui, että Pennsylvaniassa 300 pappia oli käyttänyt ainakin tuhatta lasta seksuaalisesti hyväkseen. Uhreja on mahdollisesti vielä paljon enemmän.

Kello 4:13 korjattu syyttäjäviraston nimi

Lue myös:

Liittovaltio tutkii Yhdysvalloissa, suojeliko katolinen kirkko hyväksikäyttäjäpappeja – Hiippakunnat voivat joutua oikeuteen mafialain perusteella

Mistä syystä joku raiskaa lapsen? Voiko ihminen syyllistyä hyväksikäyttöön vain kulttuuritaustan takia? Psykologit pohtivat, miksi jotkut päätyvät hirveisiin tekoihin

Australian partiojärjestö pahoitteli lasten hyväksikäyttöä

Pedofiliaa ei voi parantaa, mutta sitä voi hoitaa – arviolta 40 000 suomalaista kokee seksuaalista kiinnostusta lapsiin

Saksan katolisessa kirkossa on paljastunut tuhansien lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

Australian katolinen kirkko linjasi: Pappien ei tarvitse ilmoittaa hyväksikäytöstä poliisille, jos kuulevat siitä rippituolissa

Paavi tuomitsee lasten seksuaalisen hyväksikäytön ainutlaatuisessa kirjeessään kaikille maailman katolilaisille

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT