Harvinainen ongelma Kouvolassa: nuorten häiriköinti karsii kahden kirjaston aukioloaikoja

Samanlaisista tapauksista on kokemuksia myös Pyhtäällä. Pyhtään kirjastossa häiriköt on kuitenkin saatu kuriin.

kirjastot
Kirjat Ilkka Remes kirjahylly kirjakauppa kirjasto lukeminen
Tiia Korhonen / Yle

Kouvolassa yritetään ratkoa omatoimikirjastoissa ilmenneitä häiriköintiongelmia.

Inkeroisten ja Myllykosken kirjastojen omatoimiaukioloaikoja lyhennetään viikonloppuisin tammikuun ajaksi. Kirjastot sulkeutuvat perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin jo kello 17.

Syynä on nuorten asiakkaiden häiritsevä käyttäytyminen. Valituksia on tullut rumasta kielenkäytöstä, metelistä ja paikkojen sotkemisesta.

Kouvolassa järjestetään tammikuussa keskustelutilaisuus nuorten kanssa, jotta häiriökäyttäytymiseen saataisiin ratkaisu.

– Tarkoitus on saada paikalle edustus Inkeroisten ja Myllykosken alueen kehittämisestä ja viihtyisyydestä kiinnostuneita tahoja. Toivottavasti saamme nuoria mahdollisimman paljon mukaan, sanoo Kouvolan kirjastotoimenjohtaja Selja Kunttu.

Myllykosken kirjasto muuttui omatoimikirjastoksi reilu vuosi sitten. Inkeroisissa omatoimikirjasto avautui tammikuussa 2015.

Molemmissa kirjastoissa henkilökunta on paikalla maanantaisin ja tiistaisin klo 13–19 sekä keskiviikosta perjantaihin klo 10–16. Omaa kirjastokorttia lukulaitteessa näyttämällä kirjastoihin pääsee joka päivä klo 7–20.

Pisara valtameressä

Kuntaliittoon ei ole viime aikoina kantautunut tietoja omatoimikirjastojen järjestyshäiriöistä. Omatoimikirjastoista on päinvastoin saatu hyviä kokemuksia.

– Omatoimikirjastojen käyttö on lisääntynyt. Ongelmat ovat pieni osa siinä valtavassa kokonaisuudessa, kun mietitään, miten käytettyjä kirjastot ovat, sanoo erityisasiantuntija Johanna Selkee.

– Yksittäisiä järjestyshäiriöitä on yhtä lailla myös silloin, kun kirjastot ovat auki, hän huomauttaa.

Omatoimikirjastojen määrää ei ole tilastoitu, vaan ainoastaan niiden aukiolotunteja. Tilastojen mukaan omatoimikirjastojen aukiolotuntien määrä lisääntyi vuonna 2017 jopa yli puolella vuoteen 2016 verrattuna. Kaikkiaan suomalaiset kävivät kirjastoissa viime vuonna yli 50 miljoonaa kertaa. Käynnit lisääntyivät noin kahdella prosentilla edellisvuodesta.

Johanna Selkeen mukaan kuntien pitää paitsi luoda mahdollisuudet päästä kirjastojen palvelujen ääreen, myös taata käyttäjien turvallisuus. Häiriötapauksissa hän kannustaa keskusteluun.

– Voi olla hyvä ratkaisu tarkastella väliaikaisesti aukioloaikoja ja yrittää keskustella suoraan asianosaisten henkilöiden kanssa pelisäännöistä.

Pahimmassa tapauksessa häiriköille voidaan antaa määräaikainen käyttökielto siihen kirjastoon, jossa ongelmia on ilmennyt toistuvasti.

Pyhtään häiriköille stoppi

Vastaavia järjestysongelmia on ollut aiemmin myös Pyhtään kirjastossa.

Valvontakamerat paljastivat, että osa nuorista alkoi käyttäytyä huonosti henkilökunnan poistuttua paikalta. Nuoret muun muassa rassasivat teknisiä laitteita ja tekivät omia rakennelmiaan huonekaluista.

Omatoimikirjastoon ehdotettiin jopa 16 vuoden ikärajoja, mutta niistä luovuttiin.

Pyhtäällä meno on sittemmin rauhoittunut. Kirjastotoimenjohtajan mukaan tilanne rauhoittui, kun häiriköiltä poistettiin väliaikaisesti sisäänkirjautumistunnukset omatoimikirjastoon.

– Poisto oli toki vain määräaikainen, ja he olisivat voineet tulla hakemaan tunnukset takaisin. Harva kuitenkin tuli, kertoo Pyhtään kirjastotoimenjohtaja Evan Seppä.

Pyhtään kirjastoon pääsee omatoimisesti kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla kello 7–20 niinä aikoina, jolloin henkilökunta ei ole paikalla.