1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tietokirjallisuus

Tietokirjailijat huolissaan keskustelusta: "Toivoisin, että suurelle yleisölle ei syntyisi sellaista kuvaa että tietokirjallisuus ylipäätään ei olisi luotettavaa"

Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen katsoo, että pääasiallisesti vastuu kirjan sisällöstä on kirjailijalla.

tietokirjallisuus
Kuka on vastuussa tietokirjojen todenperäisyydestä?
Kuka on vastuussa tietokirjojen todenperäisyydestä?

Viime päivinä on keskusteltu vilkkaasti tietokirjojen sisällön todenperäisyydestä ja virheellisyyksistä.

Keskustelun kohteena on ollut kaksi kirjaa: Otavan kustantama Antti Heikkilän Lääkkeetön elämä, joka sisälsi lääketieteen asiantuntijoiden mukaan virheitä sekä Suomalaisen kirjallisuuden seuran julkaisema Juha Pentikäisen ja Risto Pulkkisen Saamelaisten mytologia, joka sisälsi 40 virhettä.

Torstaina S-ryhmä kertoi vetävänsä Heikkilän kirjan pois myynnistä.

– On hyvä, että näistä keskustellaan. Haluaisin suhteellistaa tätä keskustelua sillä tavalla että meillä Suomessa vuositasolla ilmestyy 6 000 tietokirjaa, muistuttaa Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen.

Hänen mukaansa pääasiallisesti kirjan sisällöstä vastaa kirjailija. Mutta toki kustantajallakin on vastuunsa.

– Kohdat missä kustantaja ottaa kantaa ovat, mistä aiheesta julkaistaan kirja ja mistä tehdään kustannussopimus, Pietiäinen jatkaa.

Hänen mukaansa kustantaja voi selvittää kirjan luotettavuutta muun muassa pyytämällä teoksesta asiantuntija-arvioita.

Virheiden korjaaminen ei kuitenkaan ole yhtä nopeaa kuin esimerkiksi lehdissä.

– Lehdessä voidaan oikaista seuraavana päivänä, mutta miten sitten tietokirjallisuudessa. Sehän voidaan korjata sitten kun otetaan uusi painos.

Sinällään tietokirjojen luotettavuudesta käytävä keskustelu on Pietiäisen mukaan erittäin tarpeellista.

– Toivoisin että suurelle yleisölle ei tästä syntyisi sellaista kuvaa että tietokirjallisuus ei ylipäätään olisi luotettavaa, Pietiäinen sanoi Ylen aamu-tv:n lähetyksessä.

Lue lisää:

S-ryhmä ja Kesko vetävät lääkäri Antti Heikkilän kohukirjan pois myynnistä – Heikkilä Ylelle: Ei kirjoja pitäisi marketeissa myydäkään

Lue seuraavaksi