Haamukatsastukset saivat Turun ammattikorkeakoulun luopumaan katsastustoiminnasta – "Omavalvonnassamme on tässä kohtaa ollut puutteita"

Kesällä ilmenneet katsastustoiminnan epäselvyydet johtivat poliisitutkintaan.

katsastus
Turun ammattikorkeakoulun Lemminkäisenkadun toimipiste
Turun ammattikorkeakoulun Lemminkäisenkadun toimipiste Heikki Rahkonen / Turku AMK

Turun AMK lakkauttaa oman katsastustoimintansa. Aiemmin tänä vuonna oli noussut esiin epäselvyyksiä Turun ammattikorkeakoulun katsastustoiminnassa. Katsastustoiminnan epäselvyydet johtivat lopulta poliisitutkintaan. Haamukatsastuksista kertoi keväällä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Helsinkiläisen autoliikkeen epäillään myyneen autoja ilman lain vaatimaa maahantulokatsastusta. Autoissa oli Turun AMK:n katsastusaseman leima, vaikka autot eivät olleet koskaan päätyneet Turkuun.

Nyt AMK:n sisällä on tullut esille, että autojen maahantulokatsastuksia on suoritettu sekä lakien että AMK:n omien ohjeitten vastaisesti. Virheellinen toiminta on pääosin tapahtunut vuosien 2010–2017 välisenä aikana.

– Olemme syvästi pahoillamme tapahtuneesta. Omavalvonnassamme on tässä kohtaa ollut puutteita ja pyydämme tätä nöyrästi anteeksi kaikilta, joita asia koskee. Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin, ettei vastaavaa pääse jatkossa tapahtumaan toiminnassamme, toteaa rehtori Vesa Taatila.

– Odotamme poliisitutkinnan ja mahdollisen oikeusprosessin tulosta asiassa ennen kuin päätämme, mihin toimenpiteisiin ammattikorkeakoulun osalta ryhdymme, Taatila lisää.

Katsastuskoulutus jatkuu tulevaisuudessa

Turun AMK aikoo kuitenkin jatkaa katsastuskoulutusta yhteistyössä kumppaniyrityksen kanssa.

– Sisäisen tarkastuksen ja auditoinnin jälkeen tulimme siihen johtopäätökseen, että koska katsastuspalvelu ei ole ydintoimintaamme ja sen tuomat tuotot olivat pienet verrattuna toiminnan aiheuttamiin kuluihin ja hallinnollisiin velvoitteisiin, on järkevämpää jatkaa yhteistyömallilla, sanoo rehtori Vesa Taatila.

– Opiskelijoiden ammattiharjoittelu toteutetaan yhteistyökumppanin tiloissa alan ammattilaisten ohjaamana. Yrityskumppanin kanssa tehtävän yhteistyön kautta voimme tukea alueellista katsastustoimintaa ja kouluttaa heille osaavaa työvoimaa, kertoo koulutusjohtaja Juha Kontio.