Katalonian kriisiä yritetään ratkaista jälleen – Espanjan hallitus kokoontuu Barcelonassa, kaupungissa pelätään väkivaltaisuuksia

Espanjan hallitus kokoontuu perjantaina Madridin sijaan poikkeuksellisesti Barcelonassa. Torstaina pääministeri Pedro Sánchezin on määrä tavata Katalonian aluejohtaja Quim Torra.

Katalonia
Katalonialainen näyttelijä Manel Barcelo kannusti keskiviikkona ihmisiä osallistumaan hallituskokouksen vastaisiin mielenosoituksiin Barcelonassa.
Katalonialainen näyttelijä Manel Barcelo kannusti keskiviikkona ihmisiä osallistumaan hallituskokouksen vastaisiin mielenosoituksiin Barcelonassa. MARTA PEREZ / EPA

BarcelonaAsetelma ei ole helppo.

Jo alkuviikolla Barcelonan katuja koristivat iskulauseita, joiden sanoma oli selvä: ”Go home Sánchez” eli ”Mene kotiin Sánchez”. Kassajonoissa puhutaan jouluvalmisteluiden lisäksi politiikasta ja perjantain mahdollisista seurauksista.

Katalonian itsenäisyysmieliset pelkäävät, että pääministeri ottaa jälleen käyttöön artiklan 155, joka siirtäisi Katalonian itsehallintoalueen Espanjan keskushallinnon alaisuuteen.

Pedro Sánchez on ollut edeltäjäänsä Mariano Rajoyta myötämielisempi Katalonian suhteen ja ilmoittanut haluavansa neuvotella katalaanien kanssa. Itsenäisyysmielisille kelpaa kuitenkin vain itsenäisyys ja lainvoimainen äänestys siitä.

Sánchez on joutunut sekä katalaanien että itsenäisyyttä vastustavien espanjalaisten hampaisiin. Ennen kokousta hän sanoi, että ”Katalonian on neuvoteltava Katalonian kanssa” ja että itsenäisyysmielisten olisi kuunneltava myös itsenäisyyttä vastustavia katalaaneja.

Arviolta puolet katalaaneista vastustaa itsenäisyyttä, mutta huomattavasti suurempi osa, noin 80 prosenttia, kannattaa äänestystä siitä.

Itsenäisyysmieliset haluavat kokouksen muualle

Katalonian itsenäisyysmielinen vasemmistopuolue ERC on uhannut boikotoida ministerien kokousta ja järjestää massiivisen mielenosoituksen perjantaina. Se on pyytänyt Espanjan hallitusta siirtämään kokouksen pois Kataloniasta.

Vaikka itsenäisyysmielisten rivit ovat alusta asti olleet väkivallan käyttöä vastaan, nyt Barcelonassa pelätään väkivaltaisuuksien leimahtamista. Kokouksen aikana turvallisuutta valvovat sadat poliisit ja monet kadut pysyvät suljettuina kokouspaikan lähistöllä.

Pelko väkivaltaisuuksista ei ole turha.

Alkuviikolla CDR-separatistiryhmän sosiaalisen median tileillä julkaistiin viestejä, jotka kehottivat tarpeen tullen väkivallan käyttöön ja yrityksiin kokouksen estämiseksi. Lisäksi itsenäisyysmielisen CUP-puolueen nuorisojärjestö Arranin jäsenet ovat käyneet sotkemassa pääministerin edustaman sosialistipuolue PSOE:n tiloja Barcelonassa ja muualla Kataloniassa. Muun muassa Barcelonan lähistöllä sijaitsevaan Terrassan kaupunkiin johtavalle sillalle on kiinnitetty iskulausekylttejä ja hirressä roikkuvia ihmisiä imitoivia hahmoja.

Jo maanantaista lähtien Barcelonassa nähtiin pienempiä mielenosoituksia.

Itsenäisyyttä vastustavan Ciudadanos-puolueen puheenjohtaja Ines Arrimadas esitti torstaina alueparlamentissa valokuvaa separatistien tuhotöistä. Katalonian aluejohtajaan Quim Torraan kuva ei tehnyt vaikutusta.
Itsenäisyyttä vastustavan Ciudadanos-puolueen puheenjohtaja Ines Arrimadas esitti keskiviikkona alueparlamentissa valokuvaa separatistien tuhotöistä. Katalonian aluejohtajaan Quim Torraan kuva ei tehnyt vaikutusta.QUIQUE GARCIA / EPA

Poliittisten vankien tilanne kuohuttaa

Tilanne Kataloniassa on tällä hetkellä monella tapaa tulenarka. Katalonian itsenäistymistä ajavat aktivistit ja poliitikot ovat olleet jo yli vuoden vankilassa ilman oikeudenkäyntiä. Heitä syytetään muun muassa kapinasta, josta voi saada jopa 30 vuoden tuomion.

Vangitsemista on kritisoinut muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sekä espanjalaiset että eurooppalaiset lainoppineet, kuten kapinapykälän Espanjan lakiin laatinut oikeustieteen professori.

Barcelonan kaduilla kävellessä ei voi olla huomaamatta parvekkeille ripustettuja kylttejä, joissa vaaditaan poliittisten vankien vapauttamista. Myös mielenosoituksista on tullut arkipäivää.

Vastikään kaksi vankilassa olevaa poliitikkoa aloitti syömälakon. Toinen heistä, Jordi Turull, joutui lopulta sairaalahoitoon syömälakosta aiheutuneiden terveysongelmien vuoksi. Espanjan korkein oikeus on uhannut siirtää vangit madridilaiseen vankilaan, mikäli he eivät lopeta lakkoa.

Oikeudenkäynti järjestetään näillä näkymin ensi vuonna tammikuun lopussa tai viimeistään helmikuussa. Vangit ovat vaatineet, että heidät tuomitaan Katalonian korkeimmassa oikeudessa. Espanjan valtionsyyttäjä María José Segarra ei tähän aio suostua. Hänen mukaansa vangit on tuomittava Espanjan korkeimmassa oikeudessa, koska Espanjan perustuslain vastaisen itsenäisyysäänestyksen järjestäminen on ollut ”hyökkäys Espanjaa vastaan”.

Lue lisää:

Kaksi vangittua katalaanijohtajaa aloitti syömälakon

Syyttäjät vaativat pitkiä tuomioita entisille katalaanijohtajille

Katalaanipoliitikot ja aktivistit ovat olleet jo vuoden vangittuina – Txell Bonet kasvattaa yksin pientä poikaansa ja kampanjoi miehensä vapauttamisen puolesta

Aiheesta muualla:

Spanish government to meet in Barcelona amid separatist protests (siirryt toiseen palveluun)

ANALYSIS: What's likely to happen when Spain's government heads to Barcelona? (siirryt toiseen palveluun)