Putin: "En tiedä, koska tapaan presidentti Trumpin" – kirjeenvaihtajamme seurasi presidentin lehdistötilaisuutta hetki hetkeltä

Vladimir Putin käsitteli tilaisuudessa muun muassa suurvaltasuhteita. Videolta voit katsoa koko lehdistötilaisuuden englanniksi tulkattuna.

Vladimir Putin
Presidentti Putinin tiedotustilaisuus englanniksi tulkattuna
Presidentti Putinin tiedotustilaisuus englanniksi tulkattuna

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi vuotuisessa lehdistötilaisuudessaan, ettei tiedä, koska tapaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin seuraavan kerran.

Putin sanoi kuitenkin, että Venäjän ja Yhdysvaltain suhteiden normalisointi on tärkeää.

Putin käsitteli vajaan neljän tunnin mittaisessa tilaisuudessa muun muassa Venäjän suhteita Ukrainaan Kertšinsalmen välikohtauksen jälkeen, Venäjän talouskehitystä ja kansainvälisen ydinsodan välttämistä.

Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki seurasi tilaisuutta Moskovassa hetki hetkeltä. Voit lukea tilaisuuden sisällöstä tarkemmin alla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti torstaina vuotuisen tiedotustilaisuutensa, jossa hän vastasi venäläisen ja kansainvälisen median kysymyksiin. Tästä voit katsoa Putinin tiedotustilaisuuden alkuperäiskielellä.

14:52: Putinin vuotuinen suurlehdistötilaisuus on päättynyt. Tilaisuus kesti tällä kertaa liki neljä tuntia. Kiitos seurasta!

14:40: Putinilta kysytään, miksi Venäjä on lisännyt asevarustelua Krimin niemimaalla ja Asovanmerellä. Putin viittaa Krimin kansanäänestykseen, jolla se liitti niemimaan itseensä.

"Emme puhu vain aseellisen läsnäolon lisäämisestä vaan myös sosiaalisesta infrastuktuurista." Putin kertoo, että Venäjä on sijoittanut 300 miljardia ruplaa alueen kehittämiseen. Hän puhuu Kertšinsalmen sillan rakentamisesta ja sen läheisyydessä tapahtuneesta ukrainalaisten alusten takavarikoinnista. "Tilanne on vaikea, koska salmi on varsin matala ja kapea. Luotsit vievät aluksia salmen läpi kuten aina. Nämä säännöt ovat tiedossa." Putin toistaa jälleen, että Kertšinsalmen konflikti oli Ukrainan provokaatio, sillä ukrainalaisalukset eivät käyttäneet luotsia.

14:35: Putin nimeää vuoden 2018 tärkeimmiksi tapahtumiksi presidentinvaalit ja jalkapallon MM-kilpailut.

14:25: Putin sanoo, että dopingia on käytetty Venäjän urheilussa, mutta että se ei ollut valtionjohtoinen järjestelmä. Putinin mukaan taistelu dopingia vastaan jatkuu, eikä vielä ole tehty tarpeeksi. "Tosin kyse ei ole ainoastaan meidän ongelmastamme, sillä dopingia käytetään kaikkialla maailmassa." Maailman anti-dopingjärjestö Wada on tulossa Venäjälle tarkistamaan tilannetta.

14:15: Putin ei osaa sanoa, milloin hän tapaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin seuraavan kerran. Putin toivoo suhteiden normalisoitumista Yhdysvaltain kanssa. "Trump voitti (presidentinvaalit), vaikka kaikki eivät halua hyväksyä sitä."

14:05: Putinilta kysytään, onko hänen tavoitteensa maailmanherruus. Putin viittaa Yhdysvaltain puolustusbudjettiin, joka on yli 700 miljardia dollaria, mikä on ylivoimaisesti eniten maailmassa.

Putin syyttää Itä-Euroopan maita historian käyttämisestä Venäjällä pelotteluun. Venäjän ulkopolitiikan tavoite on turvata Venäjän sisäinen kehitys ja voima. "Meidän täytyy vahvistaa YK:n roolia."

13:58: Putinin lehdistöpäällikkö Peskov vetoaa toimittajiin, että he kysyisivät kysymyksenä napakammin. "Olemme olleet täällä jo kolme tuntia." Putinin pisin lehdistötilaisuus kesti neljä tuntia ja 40 minuuttia.

13:45: Putin kommentoi Venäjän ja Turkin välisiä suhteita. "Meillä on asioita, joissa meillä on samat intressit."

13:40 Putin ottaa kantaa ensi vuoden alussa asteittain voimaan tulevaan eläkeuudistukseen. "Meillä olisi ollut aikaa tehdä tämä myöhemmin, mutta sitten muutos olisi ollut hyvin jyrkkä." "Jos en olisi ollut vakuuttunut, että tämä on väistämätöntä, en olisi ryhtynyt tähän."

13:30: Venäläisillä turvayhtiöillä on oikeus toimia ulkomailla, jos ne eivät riko venäläistä lainsäädäntöä, Putin sanoo. Hän viittaa Wagner-yhtiöön, joka on toiminut yksityisarmeijan tavoin ainakin Syyriassa.

13:20: Putin sanoo toivovansa, että suhteet Britannian kanssa normalisoituvat. Theresa Maylla ei ole muuta mahdollisuutta kuin kuunnella kansan tahtoa ja jatkaa Britannian eroa EU:sta.

13:10: Kommersantin toimittaja kysyy Putinin näkemyksiä siitä, mitä Ranskassa tapahtuu, kun keltaliiviset mielenosoittajat protestoivat kaduilla.

"Ero Ranskan ja Venäjän tilanteeseen on se, että Ranskan hallitus teki tämän tarkoituksella. He halusivat nostaa polttoaineiden hintoja ja käyttää rahat uusiutuviin energialähteisiin, eikä ihmiset pitäneet tällaisesta muutoksesta heidän kustannuksellaan. Venäjällä polttoaineiden hintojen nousu liittyy öljyn maailmanhintojen nousuun, mutta olemme yrittäneet hillitä hintojen nousua sopimuksilla öljyntuottajien kanssa."

13:05: Putin ottaa kantaa Ukrainan ortodoksikirkon eroon Moskovan patriarkaatin alaisuudesta itsenäiseksi kirkoksi. "Valtio ei ole sekaantunut kirkon asioihin sitten Neuvostoliiton aikojen. Tämä on ennenkuulumatonta."

13:00: Putin sanoo, että taliban täytyy ottaa mukaan Afganistanin rauhanneuvotteluihin, sillä se hallinnoi niin suurta osaa maasta.

12:55: Putinilta kysytään onko hän naimisissa. Hän vastaa, että kunnon miehenä hänen pitää hoitaa asia kuntoon (siirryt toiseen palveluun) enemmin tai myöhemmin.

12:47: Putin sanoo, että Yhdysvaltain läsnäolo Syyriassa on laiton. Hän sanoo toivovansa, että Syyrian perustuslaillinen komitea olisi saamassa työtään päätökseen. Hän uskoo, että Isis on voitettu, mutta varoittaa ääriainesten ilmaantumisesta Syyrian naapurimaihin.

12:25: Venäjä on sopeutunut lännen pakotteisiin, Putin sanoo. Talouspakotteet ovat kurjistaneet pikemminkin niiden maiden talouksia, mitkä ovat pakoterintamassa mukana.

12:20: Kysymys talouspakotteista. Putin vastaa: "Historiamme takia Venäjä on tottunut elämään ulkopuolisten sanktioiden ja kauppasotien kanssa. Venäjän valtion voima on ollut nousussa, olemme valta, joka pitää ottaa huomioon. Kaikki eivät pidä siitä." Putin toistaa, että Skripalien myrkytystapaus on esimerkki siitä, miten Venäjää pyritään kurittamaan. "Jos se ei olisi ollut Skripalit, he olisivat keksineet jotain muuta."

12:14: "Butina pakotettiin tunnustamaan Yhdysvaltain viranomaisille, että hän on Venäjän vakooja", Putin sanoo.

12:13: "Butina ei täyttänyt Venäjän valtion elinten tehtäviä," Putin sanoo viitaten Yhdysvalloissa kiinni jääneeseen venäläisvakoojaan Maria Butinaan.

12:00: Vuoron saa nyt japanilainen toimittaja. Kyse on Kuriilien saariryhmän eteläisimpien saarten hallinnasta, mikä on ollut vuosikymmeniä kestänyt aluekiista maiden välillä. Kuinka monta saarta Japani saa takaisin, toimittaja kysyy. Putin vastaa, että Venäjän saarille asettamat asejärjestelmät ovat puolustuksellisia. "Nykytila ei ole normaali ja uskon, että saavutamme sopimuksen. Asia on monimutkainen," Putin sanoi.

11:50: Putin sanoo, että Venäjä on neuvotellut vankien vaihdosta Ukrainan kanssa, mutta hän korosti, että asia voidaan ratkaista vasta miehistöjen oikeudenkäynnin jälkeen.

11:47: Putin sanoi, että Venäjän pidättämien ukrainalaismiehistöjen kohtalo päätetään tammikuun oikeudenkäynnin jälkeen. He odottavat oikeudenkäyntiä Moskovassa.

11:45: Ukrainalaistoimittaja pääsee kysymään. Putin kysyy, että aikooko hän aiheuttaa riitaa. Toimittajan kysymys koskee Kertšinsalmen tapausta. Putin toistaa, että kyse oli Ukrainan provokaatiosta. Hän sanoo, että konfliktia käytetään nykyisen presidentin kannatuksen lisäämiseksi ennen maaliskuun presidentinvaaleja Ukrainassa. "Hän ehkä saavutti tällä jotain, mutta uhrasi samalla maataan."

11:32: Putinin mukaan liittovaltion budjetti on 2,1 % ylijäämäinen. "Tämä on hyvä osoitus hallituksen työstä," Putin sanoo.

11:28: Putin: "Älkäämme unohtako, miten talous kehittyi. Kriisi on tullut meille ulkopuolelta. " Hän viittaa lännen talouspakotteisiin.

11:24: Putin korostaa, että Venäjän täytyy läpikäydä teknologisia uudistuksia. Tämä on yksi hänen lempiteemoistaan: teknologian kautta lisätä ihmisten hyvinvointia.

11.09: Putin istahti lavalle suuren pöydän ääreen. Hän on sonnustautunut tummaan pukuun ja violettiin kravattiin. Hän lukee alkusanansa käsinkirjoitetuista muistiinpanoista. Hän aloittaa puhumalla Venäjän talousluvuista.

11:07: Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov asteli juuri lavalle. Tunnusmusiikki alkoi!

10:55: Lehdistötilaisuudessa on aikamoinen karnevaalimeininki, sillä Putin ryhtyy itse jossain vaiheessa valitsemaan kenen kysymyksiin vastaa. Näin toimittajat yrittävät saada puoleensa presidentin huomiota esimerkiksi näyttävin asuin. Tämä voldogradilainen toimittaja on sonnustautunut Pakkasukon apulaiseksi Lumitytöksi. (siirryt toiseen palveluun)

10:50: Lehdistötilaisuuteen on tänä vuonna ilmoittautunut eli journalistien kielessä akkreditoitunut 1702 median edustajaa, mikä on uusi ennätys.

10:45: Putinin vuotuinen lehdistötilaisuus on isoa asia Venäjällä. Koko aamun televisiokanavat ovat lähettäneet suoria tunnelmia tiedotustilaisuuden pitopaikasta Moskovan World Trade Centeristä.

10:30: Ja jos osaat venäjää, voit seurata Putinin lehdistötilaisuutta venäjäksi tämän linkin kautta.

10:25: Hei täältä Moskovasta. Olen Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki ja seuraan kanssasi Putinin lehdistötilaisuutta. Sen on määrä alkaa kello 11. Aamulla julkaistiin juttuni, mihin asioihin lehdistötilaisuudessa kannattaa kiinnittää huomiota. Voit lukea jutun tästä.