Vapo alkaa valmistaa aktiivihiiltä Ilomantsissa – Euroopassa kasvava tarve teollisuuden päästöjä puhdistaville ratkaisuille

Ilomantsi valittiin turvetta raaka-aineenaan käyttävän tehtaan sijoituspaikaksi kolmen kunnan joukosta.

energia-ala
Vapo Carbonsin aktiivihiilimurusia.
Aktiivihiiltä käytetään esimerkiksi veden ja kaasujen puhdistuksessa.Vapo Carbons

Energiayhtiö Vapo rakentaa uuden aktiivihiiltä jalostavan tehtaan Ilomantsiin. Vapo alkaa valmistaa Ilomantsissa aktiivihiiltä lähinnä jyrsinturpeesta. Laitoksen rakentaminen alkaa ensi keväänä, ja sen on tarkoitus valmistua vuoden 2020 loppuun mennessä. Aktiivihiiltä käytetään esimerkiksi veden ja kaasujen puhdistuksessa.

Uuden tehtaan sijaintipaikaksi olivat ehdolla Ilomantsi, Haapavesi ja Seinäjoki. Ilomantsi voitti kilvan, koska tehtaan ympäristössä on saatavilla riittävästi sopivaa raaka-ainetta aktiivihiilen valmistukseen ja koska ratayhteys mahdollistaa tuotteen kuljettamisen.

Ilomantsin kunta on luvannut tukea Vapoa henkilökunnan löytämisessä laitokselle. Rakennusvaiheessa laitoksen työllistävyys on yli sata henkilötyövuotta. Kun laitos valmistuu, töitä on luvassa yhteensä noin 50 henkilölle.

Vapo valmistautuu kouluttamaan tulevat työntekijät.

– Uskomme, että tarvittava henkilökunta löytyy. Tarvetta on niin prosessityöntekijöille, esimiehille kuin tuotekehittäjille, kertoo Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakka.

Laitoksen kapasiteetti on aluksi 5 000 tonnia vuodessa. Tehdas on suunniteltu niin, että sitä voidaan tarvittaessa laajentaa. Rakentaminen maksaa noin 25 miljoonaa euroa.

Vapon pellettitehdas Ilomantsissa joulukuussa 2018.
Aktiivihiilitehdas rakentuu Vapon nykyisen pellettitehtaan itäpuolelle. Kuvassa uuden tehtaan paikka on sahanpurukasan takana.Marja-Liisa Kämppi / Yle

Ilmastonmuutos ajaa Vapon etsimään uutta liiketoimintaa

Aktiivihiilen markkina on kasvussa. Tällä hetkellä valtaosa Euroopassa käytettävästä aktiivihiilestä tulee Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta. Vapon mukaan Euroopassa on kasvava tarve ilman, veden ja teollisten päästöjen puhdistamiseen soveltuville ratkaisuille.

Vesa Tempakan mukaan Ilomantsiin rakennettava laitos pystyy tuottamaan noin kolmasosan siitä määrästä, minkä Euroopan korkealaatuisen aktiivihiilen markkina kasvaa vuosittain. Vapo onkin varautunut rakentamaan lähivuosina useita aktiivihiilitehtaita.

Suunnan muutos on perinteisen energiayhtiön vastaus ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin.

– Meidän täytyy valmistautua siihen, että turpeen ja puupohjaisten tuotteiden kysyntä polttoaineena vähenee. Suomen on jalostettava raaka-aineensa korkealaatuisemmiksi tuotteiksi ja tämä on ensimmäinen askel siihen suuntaan, Tempakka muotoilee.

Uutista päivitetty 20.12.2018 kello 11:45 Vapon toimitusjohtajan kommenteilla.