Hyppää sisältöön

S-ryhmä ja Kesko vetävät lääkäri Antti Heikkilän kohukirjan pois myynnistä – Heikkilä Ylelle: Ei kirjoja pitäisi marketeissa myydäkään

Akateeminen kirjakauppa pitää teoksen valikoimissaan. Helsingin Sanomien viikonloppuna julkaiseman uutisen mukaan kirja vilisee virheitä.

Antti Heikkilän Lääkkeetön elämä -kirja kirjakaupassa Helsingissä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

S-ryhmä vetää lääkäri Antti Heikkilän paljon keskustelua herättäneen uutuuskirjan Lääkkeetön elämä pois myynnistä.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti viikonloppuna julkaistussa jutussaan, että Heikkilän kirja vilisee virheitä. Jutussa asiantuntijat sanovat sen väitteiden olevan outoja ja jopa vaarallisia.

Jutusta on virinnyt vilkas keskustelu muun muassa sosiaalisessa mediassa. Heikkilä on tyrmännyt kirjasta esitetyn kritiikin blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

S-ryhmän poisvedosta kertoi Heikkilä itse kirjansa Facebook-sivulla (siirryt toiseen palveluun). Asian vahvisti Ylelle S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu.

– Olemme katsoneet keskustelua, mikä tämän kirjan ympärillä on. Ja on tullut selväksi, että lääketieteellinen yhteisö pitää kirjassa esitettyjä väitteitä paikkansa pitämättöminä. Kun kyse kuitenkin on lääketieteestä ja ihmisten terveydestä, teimme arvion, että on viisaampaa, ettemme myy tätä kirjaa, Alarotu perustelee.

Kirjan takaisinvedosta päätettiin Alarodun mukaan pari päivää sitten. Ensimmäisenä siitä uutisoi Helsingin Uutiset (siirryt toiseen palveluun).

Kesko: Haluamme selvittää kirjan taustoja

Myös päivittäistavaraketju Kesko on päättänyt tänään torstaina poistaa Lääkkeetön elämä -kirjan K-Citymarketeistaan. Yritys teki päätöksen aiheen ympärillä käytävän yleisen keskustelun myötä.

Kirjaa on myyty K-Citymarketeissa ympäri Suomea.

– Otamme kirjan pois asiakkaiden ulottuvilta. Haluamme selvittää kirjan taustoja ja muodostaa paremman käsityksen teoksesta, Keskon osto- ja myyntijohtaja Hannele Åberg sanoo Ylelle.

Mikäli Heikkilän kirja sisältää lääketieteellisesti paikkansa pitämättömiä tietoja, se on Åbergin mukaan Keskolle ongelma. Yritys haluaa myös kuunnella asiakkaidensa mielipiteitä.

Åberg pitää tilannetta poikkeuksellisena, koska Kesko tekee yleensä linjaukset tuotteidensa turvallisuudesta jo hankkiessaan niitä valikoimiinsa.

Alkusyksyllä ilmestynyttä kirjaa ei ole myyty S-ryhmän Prismoissa tai Keskon myymälöissä ketjujen mukaan kovinkaan suuria määriä.

Heikkilä: Kirjat eivät kuulu ruokakauppaan

Ylen tavoittama Antti Heikkilä kertoo olevansa tyytyväinen, että S-ryhmä ja Kesko ovat vetäneet hänen kirjansa pois myynnistä.

– Minun mielestäni se on hyvä asia. Kirjat ovat sen verran arvokkaita tavaroita, että niitä ei pitäisi missään marketeissa myydäkään. Niitä pitäisi myydä kirjakaupoissa.

Heikkilän mukaan hänen kirjansa ympärillä pyörivä kohu on "ylimitoitettua touhua". Vaikka hän sanoo, ettei kauppojen ratkaisu haittaa häntä, hän pitää sitä silti erikoisena.

– Se on aika erikoista, että kauppa päättää mitä asiakkaat saavat valita eikä päinvastoin. Sehän kertoo vähän yhteiskunnastakin jotain, Heikkilä toteaa.

Akateeminen: Ei kuulu kirjakaupan rooliin sanoa, mitä voi myydä

Akateemisessa kirjakaupassa Lääkkeetön elämä -teosta on pohdittu syksyn mittaan, koska "kirjan sisältö on kiistanalainen", valikoima- hankintapäällikkö Kirsti Kemppainen kertoo Ylelle.

Mutta kirja pysyy valikoimassa.

– Kirja ei riko lakia. Ja sen kustantaja [Otava] on tehnyt punnitun kustannuspäätöksen eikä ole vetämässä kirjaa pois myynnistä. Meidän roolimme kirjakauppana onkin tarjota mahdollisimman monipuolisesti erilaisia keskustelunavauksia maailmaan eikä arvottaa niitä ja sanoa, mitä voi tai ei voi myydä.

Akateemisen Kemppainen pitää kohua harvinaisena: kirjakaupan johto ei joudu edes vuosittain puntaroimaan jonkin teoksen myyntikelpoisuutta, ja nytkin suorat yhteydenotot yksityisihmisiltä ovat laskettavissa yhden käden sormilla.

Juttua muokattu klo 17.58: Lisätty Antti Heikkilän kommentit

Lue lisää: