1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuomiot

Hangon Syndalenin ampumaturman tuomiot kovenivat hovissa – upseerioppilas kuoli kolmen vuoden takaisessa onnettomuudessa

Tuomitut eivät noudattaneet heiltä edellytettyä huolellisuutta hovioikeuden mukaan.

Tuomiot
Kartta, jossa Hanko ja Syndalen.
Ampumaturma tapahtui Hangon Syndalenissa kolme vuotta sitten.Yle Uutisgrafiikka

Helsingin hovioikeus on koventanut Hangon Syndalenin ampumaonnettomuudesta langetettuja tuomioita.

Kolme vuotta sitten ampumaharjoituksissa tapahtuneessa turmassa kuoli upseerioppilas.

Hovioikeus tuomitsi ammunnan johtajana toimineen yliluutnantin ja tulitoimintaa valvoneen pursimiehen palvelusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta.

Käräjäoikeudessa heidät oli tuomittu kuolemantuottamuksesta sekä lievemmästä nimikkeestä eli tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta.

Hovioikeuden mukaan tuomitut eivät noudattaneet heiltä edellytettyä huolellisuutta ammunnan turvallisuuden suhteen.

Oikeus katsoi, että yliluutnantti ei ollut huolehtinut riittävästi siitä, että oppilailla oli harjoitettu taisteluammuntaa pimeällä ennen kovapanosvaihetta.

Oikeuden mukaan pursimies jätti varmistamatta sen, että joukko varmasti osaisi oikean ja turvallisen suorituksen kaikilta osin.

Ehdollista vankeutta ja päiväsakkoja

Yliluutnantti tuomittiin hovioikeudessa kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Käräjillä hän oli saanut 60 päivän ehdollisen tuomion.

Pursimiehen hovioikeus määräsi maksamaan 80 päiväsakkoa, joista tulee hänen tuloillaan maksettavaa 3 120 euroa. Käräjäoikeus oli määrännyt hänelle 60 päiväsakkoa.

Harjoituksen johtajana toiminut kapteeniluutnantti vapautettiin syytteistä myös hovioikeudessa.

Turma tapahtui pimeäammuntaharjoituksissa

Onnettomuus sattui Merivoimien reserviupseerikurssin pimeäammuntaharjoituksissa joulukuussa 2015.

Yhdeksän upseerioppilaan joukkue ampui kuvitteellisia vihollisia, joita esittivät pimeässä hohtavat maalitaulut.

Ampuvilla sotilailla oli kivääreissään valonvahvistin pimeänäkemistä varten ja kypärissään valotikku, joka hohti pimeässä. Maalitaulut oli maalattu pimeässä hohtavalla maalilla, ja ne muistuttivat valonvahvistimen läpi katsottuna valotikkuja.

Harjoituksessa partiot ampuivat maalitauluja, vetäytyivät taaksepäin ja kääntyivät takaisin tulittamaan. Vetäytymisvaiheessa yksi partioista ajautui muita partioita kauemmas. Yksi partion jäsenistä laukaisi aseensa, jolloin luoti osui hänen ja maalitaulun väliin jääneeseen upseerioppilaaseen, joka oli juuri nousemassa seisaalleen ampuma-asennosta.