Lääkärihelikopteri Lappeenrannan sijasta Kouvolaan: "Ruuhka-Suomea pystytään palvelemaan paremmin Kouvolasta"

Asiantuntijaryhmä oli ehdottanut paikaksi Lappeenrantaa.

Kaakon lääkärihelikopteri meneekin Lappeenrannan sijasta Uttiin. Kuva: Yle

Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin tukikohdaksi on tulossa Kouvolan Utti. Asiasta linjasi hallituksen reformiministerien ryhmä torstaina.

Asiantuntijoista koostunut työryhmä ehdotti helikopterin paikaksi Lappeenrantaa.

Lääkärihelikopterin sijoittaminen Kouvolaan on sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Kirsi Varhilan mukaan sataprosenttisen varmaa.

– Kun hallitus on ne nyt linjannut, että paikkakunnat ovat Kouvola ja Seinäjoki, niin kyllä näin tulee käymään, Varhila sanoo.

Lappeenranta ja Kouvola olivat lääkärihelikopterin uuden tukikohdan arvioinneissa hyvin tasaväkisiä.

Ruuhka-Suomen alue tulee kuitenkin paremmin katettua Kouvolasta kuin Lappeenrannasta käsin.

– Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos Helsinki-Vantaalta ensihoidon kopteri lähtee lentoon, ja samanaikaisesti tulee vaikkapa Keravalle hälytys, niin ruuhka-Suomea pystytään palvelemaan paremmin Kouvolasta kuin Lappeenrannasta. Lisäksi saamme sitä kautta laajemman potilasmassan palvelujen piiriin, Varhila perustelee.

Lääkärihelikoptereiden sijoituspaikat ovat olleet perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) harkittavana syksyn ajan. Ministeri ihmettelee, miten suureksi asiaksi Kaakkois-Suomen tukikohdan sijainti on noussut. Kyse on kuitenkin usean miljoonan euron investoinnista.

– Oleellista ei ole se, missä kopteri on maassa, vaan se että palvelut ovat alueella saatavilla hengenvaaran tai onnettomuuden sattuessa. Oli paikka sitten Lappeenranta tai Kouvola, voidaan Kaakkois-Suomen alue ottaa haltuun näillä helikopteripalveluilla, sanoo Saarikko.

Lappeenrannassa ei niellä linjausta

Lappeenrantalainen kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) on reformiministerityöryhmän linjaukseen pettynyt. Hänen mukaansa Lappeenrannassa ei kuitenkaan luovuta lääkärihelikopterista taistelutta.

– Valtioneuvosto tekee lopullisen päätöksen vasta ensi vuoden puolella, Kopra huomauttaa.

Kopra muistuttaa oikeusasiamiehen linjauksesta, jonka mukaan hoitoa tulee saada Etelä-Karjalan alueella riittävän nopeasti kaikille.

– En usko, että tämä ehto täyttyy Utista esimerkiksi Parikkalaan hoitoa lähetettäessä. Näin ollen peruste sille, että kopteri olisi Lappeenrannassa Etelä-Karjalan keskellä, on edelleen voimassa.

Kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) on Kopraa pessimistisempi. Hänen mukaansa päätöstä on hyvin vaikea muuttaa.

Torniainen hämmästelee sitä, että helikopterin tukikohdan sijoituspaikan määrittelevät perusteet muuttuivat asiantuntijatyöryhmän esityksen jälkeen.

– Painotuksia on muutettu sitten. On katsottu, miten se kattaa isomman ihmismäärän. Minusta se ei ole oikein. Tämä ei ole alkuperäisen oikeusasiamiehen vaatimuksen mukainen, Torniainen sanoo.

Kouvolassa kiitellään yhteistyötä

Kouvolalainen kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk.) puolestaan on tyytyväinen ratkaisuun.

– Kymenlaaksolainen edunvalvonta on näyttänyt voimansa. Koko maakunnassa oli yhteinen näkemys sijoituspaikan suhteen. Se näkyy täällä Helsingin päässä, kun ollaan yhdessä liikkeellä, niin saadaan hyvin aikaiseksi asioita, Pakkanen kiittelee.

Lääkärihelikopterin sijoituspaikasta on käyty kulisseissa kovaa lobbauskampanjaa. Markku Pakkanen piti Utin puolia niin voimallisesti, että soppaan vedettiin mukaan myös hallituksen sote-uudistuksesta äänestäminen.

Hallituksen sisällä kotikaupunkiaan lobbasi puolestaan työministeri Jari Lindström. Hallitukseen vetosivat omilla lausunnoillaan myös Kouvolan ja Kotkan kaupungit. Myös ministeri Annika Saarikko vahvistaa, että viestejä molempien paikkakuntien puolesta tuli paljon.

– Edunvalvonnan määrästä tämä ei jäänyt kiinni kummankaan paikkakunnan osalta, Saarikko toteaa.

Kouvolan vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsell pitää hallituksen ratkaisua ainoana oikeana. Forsellin mukaan Utin puolesta on tehty paljon töitä kulisseissa niin virkamiesten kuin poliitikkojenkin taholta.

– Ennen kaikkea tämä turvaa peruspalveluja täällä, kun leikkaustoimintaa ja lääkäritoimintaa on täällä vähennetty. Mutta on tämä myös henkinen juttu, kun Kouvolassa ollaan pitkään koettu olevamme häviäjän asemassa, Forsell toteaa.

Lappeenrannan kaupunginjohtajan Kimmo Jarvan mukaan Etelä-Karjastakin oltiin aktiivisesti yhteydessä ministeriön suuntaan.

– Kaupunki, kunnat, maakuntaliitto, kaikki alueen kansanedustajat ovat vieneet viestiä, mutta jostakin syystä se ei ole riittänyt, Jarva sanoo.

"Lääkärihelikopteritoiminta ei ole taajama-alueiden palvelua"

Eksoten päivystyksen ja ensihoidon ylilääkäri Pekka Korvenoja on pettynyt.

– Asiakkaiden kannalta katsottuna Etelä-Karjalan pohjoiset osa jäävät ilman kopterin palveluja. Eksoten näkökulmasta menetämme kopterin mukana tulleen lisäarvon, joka olisi saanut erikoisalojen lääkäreitä kiinnostumaan Eksotesta työpaikkana, sanoo Korvenoja.

– Lääkärihelikopteritoiminta ei myöskään ole taajama-alueiden palvelua, Korvenoja muistuttaa.

Tämä on hänestä oleellinen asia, mikä näyttää nyt unohtuneen.

Korvenoja arvioi, että HUS-ervan kanta on loppupelissä vaikuttanut.

– Siellähän kannatettiin Kouvolaa ja Uttia, sanoo Korvenoja.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän alkuperäisessä selvityksessä Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson vahvuuksia ja heikkouksia on Korvenojan mukaan arvioitu realistisesti.

Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän Carean ensihoidon ylilääkäri Petri Loikas kertoo kuullensa ratkaisusta huhuja jo jonkin aikaa.

– Se on erinomaisen hyvä päätös. Siinä on otettu huomioon palvelujen tehokkuus ja kattavuus. Kopteri palvelee Utista käsin huomattavasti suurempaa väestömäärää kuin Lappeenrannasta.

Loikas sanoo, että kopteripäätös paikkaa osaltaan erikoissairaanhoidon päivystyksen karsimista Pohjois-Kymenlaaksossa.