Lennokkien lennättäjiä jahdataan – kaaos Lontoon Gatwickin lentokentällä, suurin operaattori perui kaikki torstain lennot

Gatwickin suurin operaattori halpalentoyhtiö Easyjet perui illan suussa kaikki torstain lennot, myös Lappiin.

Lontoon Gatwickin lentoasema
Matkustajia Gatwickin lentokentällä.
Matkustajat odottivat tietoja lennoista Gatwickin lentokentällä torstaina.Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannian toiseksi vilkkain lentokenttä, Lontoon Gatwickin kenttä on edelleen suljettuna sen jälkeen, kun kentän läheisyydessä havaittiin useita miehittämättömiä lennokkeja, drooneja.

Armeija on kutsuttu auttamaan poliisia. Puolustusministeriön mukaan armeija ottaa käyttöönsä "erikoisvälineistöä" lennokkien alas ampumiseksi.

Poliisin erikoisjoukkojen tarkka-ampujat ovat valmiina ampumaan lennokit alas, jos niitä vielä havaitaan, kertoo Daily Mail -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Kentän päällikkö Chris Woodroofe kertoo BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että ampumista pyritään joka tapauksessa välttämään harhaluotien aiheuttaman vaaran takia.

Kissa ja hiiri -leikkiä, kuvailee poliisin edustaja

Lennokkihavainnot alkoivat eilen keskiviikkona. Kenttä suljettiin ensimmäisen kerran hieman ennen puoltayötä. Lennokkeja havaittiin yöllä kaksi yhtä aikaa.

Lennot käynnistettiin hetkeksi aamuyöllä, mutta uudet lennokkihavainnot pakottivat lentokentän keskeyttämään lennot pian uudestaan.

Poliisin edustaja Justin Burtenshaw sanoi poliisin pitävän dronenlennätyksiä tahallisena tekona, jolla halutaan häiritä lentokentän toimintaa.

– Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että tapahtuneella olisi terroristisia tarkoituksia, hän sanoi.

Burtenshawn mukaan dronenlennättäjien metsästys on yhtä kissa ja hiiri -leikkiä.

– Aina kun pääsemme lähelle dronen lennättäjää, drone katoaa, ilmestyäkseen uudelleen heti, kun me alamme suunnitella kentän avaamista, hän kuvasi.

Uusin havainto tehtiin alkuiltapäivästä, kertoi kentän johtaja tiedotustilaisuudessaan.

110 000 matkustajaa päivässä

Britanniassa lentojen joulusesonki on täydessä käynnissä ja kentän kautta oli tämän päivän aikana määrä kulkea jopa 110 000 matkailijaa. Kentällä piti päivän aikana tapahtua 760 nousua ja laskua.

Kentän henkilökunta yrittää tarjota matkustajille hotellihuoneita, joissa he voivat odottaa kentän avautumista.

Monia lentoja on ohjattu muille kentille, kuten Lontoon Heathrow'hun, Birminghamiin ja Manchesteriin. Britannian hallitus ilmoitti torstai-illasta, että se kumoaa yölentorajoitukset muilta lentokentiltä helpottaakseen Gatwickin tilannetta.

Sosiaalisessa mediassa on runsaasti viestejä matkustajilta, jotka ovat joutuneet odottamaan tuntikausia maassa olevissa lentokoneissa tietämättä lainkaan, kuinka pitkäksi odotus venyy.

Suomeen useita lentoja

Brittiläiset matkatoimistot tekevät Gatwickistä Suomen Lappiin useita charter-lentoja päivittäin. Torstaina illansuussa kentän suurin operaattori Easyjet perui kaikki torstain lennot, myös Lappiin. Yhtiöllä olisi ollut lento Ivaloon.

Yhtiö varoitti, että kaaos jatkuu myös perjantaina. Easyjetin mukaan kentän avautumisesta ei ole mitään tietoa.

Myös Norwegian-yhtiö käyttää Gatwickin kenttää ja perui torstaina Helsingin lentonsa. Norwegian kehottaa matkustajia tarkistamaan yhtiön nettisivulta lennon tilan ennen lentokentälle saapumista. Matkustajat, joiden lento on peruutettu, voivat muuttaa varaustaan ilman kuluja tai peruuttaa lentonsa ja saada täyden hyvityksen lentolipulleen, yhtiö kertoo.

Finnairin tiedotuksesta kerrotaan, että sen Ivalosta Gatwickiin tänään aikataulussa ollut lento hoidetaan siten, että kone lentää vain Helsinkiin, mistä asiakkaat pyritään saamaan Lontoon Heathrow'hun meneville lennoille.

Uutista päivitetty 20.12. klo 14.37. Lisätty lentokentän johtajan kertomat asiat. Poistettu maininta terroriepäilystä.

Uutista päivitetty 20.12. klo 18.59: Lisätty tieto armeijan antamasta avusta ja otsikkoa päivitetty.

Uutista päivitetty 20.12. klo 20.20: Lisätty poliisin edustajan kommentit ja tieto Easyjetin peruuntuneista lennoista.

Aiheesta muualla:

Gatwick airport disruption: police still trying to catch drones after flights cancelled -live (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP, Reuters