1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulu

Porissa ei tarvitse viettää joulua yksin – pöytä notkuu herkuista ja sauna lämpiää vapaaehtoisten järjestämässä juhlassa

Joulupäivän tapahtumaan on kutsuttu noin sata yksinäistä. Tapaninpäivänä ovet ovat avoinna kaikille, jotka kaipaavat seuraa.

joulu
joululahjoja pöydällä
Päivi Meritähti / Yle

Pöydät notkuvat herkuista, joulupukki vierailee ja kuusen alle ilmestyy pino lahjoja. Joululaulut soivat taustalla hiljalleen, kun puheensorina täyttää tilan. Sellainen on yhteinen joulu.

Yhteistä joulua pääsevät viettämään tänä vuonna myös ne porilaiset, jotka jäisivät muuten yksin.

– Joulun pyhät ovat ehkä kaikkein pahimpia päiviä, milloin ihmisillä ei ole seuraa. Halusimme tarjota pyhiksi ruokaa ja jotain sosiaalista tekemistä, kertoo tapahtuman järjestäjä Jonna Ojala.

Joulumieltä riittää

Tapahtuma sai alkunsa hetken päähänpistosta. Kulttuuripaja Lumossa työskentelevä Minna Wallenius kohtaa työssään jatkuvasti yksinäisiä. Hän halusi löytää keinon yhdistää heidät – edes yhden päivän ajaksi. Ehkä joku löytäisi tapahtumasta itselleen ystävän. Jos ei, niin ainakaan kenenkään ei tarvitsisi olla jouluna yksin.

Minna Wallenius paketoi lahjoja.
Minna Wallenius sai idean yhteisen joulun järjestämisestä ja innosti mukaansa joukon vapaaehtoisia.Päivi Meritähti / Yle

Wallenius jakoi ideansa Facebookissa ja hetkessä joukko vapaaehtoisia ilmoittautui mukaan tapahtuman järjestelyihin. Yksi heistä oli Jonna Ojala, joka ei epäröinyt pistää omaa perhejouluaan sivuun yhteisen hyvän vuoksi.

– Uskon, että tästä sen joulumielen itselleenkin saa. Jouluna kuuluu tehdä tällaisia asioita. Siitähän joulussa on kyse – halusta auttaa muita.

Jonna Ojala ja Kiti Tähtinen järjestelevät villasukkia.
Jonna Ojala ja Kiti Tähtinen siirsivät sukuloinnit myöhempään ja viettävät joulun niiden kanssa, jotka jäisivät muuten yksin.Päivi Meritähti / Yle

Myös paikallisista yrityksistä on löytynyt joulumieltä.

– Olemme saaneet lahjoituksena valtavan määrän ruokaa ja lahjoja, Ojala iloitsee.

Tapaninpäivänä mukaan ilman kutsua

Yhteinen joulu on tarkoitettu ensisijaisesti yksinäisille, mutta myös vähävaraisille porilaisille. Myös lähialueen asukkaat ovat tervetulleita tapahtumaan.

Kulttuuripaja Lumon ja samassa yhteydessä olevan Yhteisötalo Otavan ovet aukeavat kutsuvieraille joulupäivänä.

– Katamme silloin joulupöydän, avaamme lahjat ja saunomme. Olemme saaneet kutsuttavien yhteystiedot eri järjestöiltä, joten tavoitamme luultavasti juuri ne ihmiset, jotka muuten jäisivät yksin, Jonna Ojala kertoo.

Tapaninpäivänä kutsua ei tarvita.

– Silloin mukaan voi tulla kuka vain. Jouluruokaa jää todennäköisesti myös tapaninpäiväksi, mutta ainakin glögiä, pipareita ja seuraa riittää kaikille.

Lue seuraavaksi