Pyhtään lintuhoitola pelastuu – uusi yhdistys tuli hätiin

Lintuhoitolan jatko oli epävarma. Luonnonsuojelupiiri kertoi lopettavansa hoitolan isännöinnin, ja ministeriö aikoo muuttaa rahanjakoaan.

luonnonsuojelu
Pyhtään lintuhoitolassa hoidetaan loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja.
Pyhtään lintuhoitolassa hoidetaan loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja.Sanni Harmanen / Yle

Pyhtään lintuhoitolassa päästään joulunviettoon iloisissa tunnelmissa.

Koko hoitolan tulevaisuus oli vaakalaudalla, kun Kymenlaakson luonnonsuojelupiiri ilmoitti syyskuussa lopettavansa hoitolan isännöinnin vuodenvaihteessa. Piirin mielestä hoitolan hallinnointi on vienyt liikaa aikaa varsinaiselta luonnonsuojelutyöltä.

Nyt toiminta on kuitenkin jatkumassa, kun sen pyörittämisestä alkaa vastata uusi perustettava yhdistys Pyhtään lintuhoitola ry.

"Onhan se tottakai helpotus"

Ratkaisu syntyi torstaina kokouksessa, johon osallistuivat luonnonsuojelupiirin, ympäristöministeriön, eläinlääkärin ja ELY-keskuksen edustajat sekä hoitolaa pyörittävä Hokkasen pariskunta.

Paikalla oli myös pyhtääläinen teollisuusneuvos Reino Uusitalo. Hän kertoo, että uusi kannatusyhdistys tulee hakemaan toiminnalle rahoitusta esimerkiksi ympäristöministeriöltä. Hänen itsensä lisäksi yhdistykseen tulevat mukaan ainakin hoitolaa pyörittävät Arto ja Hannele Hokkanen.

– Onhan se tottakai helpotus, että hommat täällä jatkuu. Positiivinen juttu, kunhan nyt saadaan vain homma käyntiin, lintuhoitolassa 20 vuotta työskennellyt Arto Hokkanen sanoo.

Ympäristöministeriö on uudistamassa rahanjakoaan, ja jatkossa sama rahasumma aiotaan jakaa useammalle eri hoitolalle.

– Ympäristöministeriön rahoitus on se runko, ja sitten katsotaan mitä sen ympärille kehitellään, sanoo Arto Hokkanen.

Hokkanen aikoo jatkaa lintujen hoitamista palkatta, kunnes rahoitus selviää.

– Uskon, että rahoitus saadaan jollain tavalla järjestymään. Tässä on kuitenkin sellaisia tahoja takana.

Teollisuusneuvos auttaa siirtymävaiheessa

Kunnes hoitolan rahoitus on selvä, aikoo Reino Uusitalo itse osallistua hoitolan juoksevien kulujen kuten lämmityksen rahoittamiseen. Hän sanoo olevansa tyytyväinen ratkaisuun.

– Tällaiseen siirtoon liittyy aina paljon kysymyksiä, mutta kaikki ovat sitoutuneita ja näkevät tämän erittäin hyvänä ja tarpeellisena ratkaisuna. Olemme kaikki helpottuneita ja luottavaisia, että kaikki menee hyvin, Uusitalo toteaa.

Pyhtään lintuhoitola aloitti toimintansa vuonna 1998, jolloin Kaakkois-Suomen ympäristökeskus kunnosti Pyhtään kunnan kanssa Stockforsin vanhalta tehdasalueelta tilat lintuhoitolaa varten.

Lintuhoitoloita on Suomessa vain muutama. Pyhtään lisäksi sellainen on Heinolassa sekä Helsingin Korkeasaaressa.