Hyppää sisältöön

Perussuomalaiset haluaa uudistaa imagoaan: "En puhu naisaivoista, mutta ärhäkkyytemme maahanmuuttoasioissa on monille naisille punainen vaate"

Perussuomalaisten kannattajista vain neljännes on naisia.

Perussuomalaisten puoluetoimistossa on kaksi Riikkaa. Molemmat vaikuttavat Uudellamaalla: poliittinen suunnittelija Riikka Purra (vasemmalla) asuu Kirkkonummmellla, puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo Lohjalla. Kuva: Nella Nuora / Yle

Perussuomalaisten puoluetoimistolla odotellaan kiihkeästi joulutaukoa. Tulossa on kiivas vaalikevät, ja flunssa vie puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon voimia.

Huhtikuun eduskuntavaalit ovat puolueelle ensimmäiset puheenjohtaja Jussi Halla-ahon johdolla.

Mutta sitä ennen on ratkaistava iso kysymys: miten perussuomalaisten suosio saadaan nousemaan naisten keskuudessa?

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on törmännyt vaalikentillä naisiin, jotka eivät ole kuulleetkaan perussuomalaisten käsityksiä koulutuksesta tai perhevapaamallista. Se harmittaa.

Sen sijaan mieleen ovat jääneet perussuomalaisten maahanmuuttomielipiteet ja kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen pikkujoulutoilailut.

Vielä pari vuotta sitten puoluesihteeri Slunga-Poutsalo hätkähdytti A-studiossa kommentoimalla puolueen parin prosentin naissuosiota.

Puoluesihteeri Slunga-Poutsalon selitys oli se, että perussuomalaiset on asiakeskeinen puolue. "Aika usein naisilla tunne tuntuu olevan se, jonka mukana mennään helpommin".

Lausunnosta syntyi kohu.

Nyt ääni kellossa on muuttunut. Naisia on puolet äänestäjistä ja siksi heistä on kilpailtava. Muuten ei kasva suureksi ja kasvu on tietysti myös perussuomalaisten haave.

Perussuomalaiset ja vihreät yhtä liberaaleja

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kannatusmittauksen mukaan vain joka neljäs perussuomalaisten kannattajista on nainen. Myös puolueen jäsenistä naisia on 25 prosenttia.

– Sama tilanne on ollut meillä aina. Kannattajissa ja puolueiden jäsenissä miesten osuus on ollut aina isompi. Mutta nyt asetetuista ehdokkaista joka kolmas on nainen, Slunga-Poutsalo sanoo.

Kevään eduskuntavaaleissa Uudellamaalla puolet perussuomalaisten ehdokkaista on naisia.

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon lisäksi Uudenmaan listalla ovat myös kansanedustajat Leena Meri ja Arja Juvonen ja puolueen ideologi Riikka Purra.

Perussuomalaiset haluaa siis muuttaa puolueen imagoa. Se tapahtuu hitaasti. Aineksia on: perussuomalaisia pidetään konservatiivisina, mutta mielikuva ei enää vastaa todellisuutta.

Kun katolilaisen ja aborttivastaisen Timo Soinin kausi perussuomalaisten johdossa päättyi, tutkimuksessa selvisi, että perussuomalaiset ovat yhtä liberaaleja kuin vihreät, mutta eri syistä. (siirryt toiseen palveluun)

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on kuusilapsisen uusperheen äiti. Naistenlehtien haastatteluihin häntä ei pyydetä. Kuva: Nella Nuora / Yle

"En puhu nyt naisaivoista"

Yksi uuden imagon rakentajista on perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Riikka Purra.Hän tituleeraa itseään twitterissä hyvähampaiseksi spin doctoriksi.

Spin doctor on puolueen PR-asiantuntija, joka tuntee politiikan oikeat pelisiirrot ja tietää, miten mediaan vaikutetaan.

Purra tekee väitöskirjaa kansainvälisestä politiikasta aiheenaan valtioiden eettisyys. Tutkijan työstä hänet napattiin muutama vuosi sitten perussuomalaisten palkkalistoille. Väitöskirjan viimeistely saa odottaa: Purra keskittyy politiikkaan.

– Naiset tekevät poliittisia päätöksiä eri tavalla. En puhu nyt mistään "naisaivoista". Ärhäkkyytemme maahanmuuttoasioissa on monille naisille punainen vaate, Purra sanoo.

Mutta ärhäkkä hän on itsekin. Kirkkonummelainen Riikka Purra istuu oman kuntansa valtuustossa ja kertoo, että siellä ei puhuta maahanmuutosta. "Siitä onnellisesta syystä, ettei Kirkkonummella ole maahanmuuttajia".

"En suhtaudu patologisesti ulkomaalaisiin"

Pyydämme Purraa määrittelemään, onko hän maahanmuuttokriittinen vai maahanmuuttovastainen. Purra vastaa olevansa maahanmuuttovastainen. Hän perustelee kantaansa maahanmuuton kustannuksilla.

– En suhtaudu patologisesti ulkomaalaisiin. En vastusta sitä, että joku tuo puolison Saksasta, Englannista tai vaikka kehitysmaasta. Me vastustamme laajamittaista lähinnä kehitysmaista tulevaa maahanmuuttoa. Tämä koskee sekä turvapaikanhakijoita että niitä, jotka tulevat Suomeen halpatyömarkkinoille.

Mutta juuri tiukka maahanmuuttovastaisuus tekee naiskannattajien houkuttelusta hankalaa.

– Tämä ei ole vain suomalainen ilmiö. Ympäri Eurooppaa maahanmuuttokriitisillä puolueilla on enemmän mieskannatusta. Esimerkiksi ruotsidemokraatit olivat miesten joukossa suurin puolue, Purra sanoo.

Purran mukaan halpatyömarkkinoille tulevien työntekijöiden työllisyysaste putoaa muutamassa vuodessa kantaväestöä alemmas.

Siksi perussuomalaiset ei halua helpottaa työperäistä maahanmuuttoa.

Riikka Purra (vas.) ja Riikka Slunga-Poutsalo. Kuva: Nella Nuora / Yle

Irti Geneven sopimuksesta?

Suomi ei ole kuitenkaan maailmassa yksin. Olemme sitoutuneet kansainvälisiin sopimuksiin, esimerkiksi Geneven pakolaissopimukseen. Purra pitää sopimuksia suurempana ongelmana Suomen tulkintaa niistä.

Esimerkiksi sitä, että sisämininisteri Kai Mykkänen (kok.) on ehdottanut kielteisen turvapaikanhakijoiden saaneille työperäistä oleskelulupaa. Ehdotus saa perussuomalaiset takajaloilleen.

– Tämä ei toimi järjellisen logiikan mukaan. Siirtolaisuutta kutsutaan turvapaikan hakemiseksi. Pyritään pääsemään paremman elintason maihin. Tämä ei tule loppumaan, vaikka maailmasta loppisivat kaikki konfliktit, Purra sanoo.

Jos mikään muu ei auta Purra on valmis jopa siihen, että Suomi irtautuu Geneven pakolaissopimuksesta.

Naistenlehtijulkisuutta ei tule

Perussuomalaisten kovaa imagoa olisi helppo karistaa mukavilla naistenlehtihaastatteluilla. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo olisi sellaiseen heti valmis.

Slunga-Poutsalolle ei ole palstatilaa irronnut. Kuusilapsisen uusperheen äitinä hän olisi valmis puhumaan vaikka murrosiästä. “ Sitä on meidän perheessä piisannut”.

Miten puolueen imagoa sitten muutetaan?

Puolueen vahvat naiset haluavat, että perussuomalaisilla on vahva ohjelma kaikille eri aloille. Parhaillaan valmistellaan eduskuntavaleihin perhevapaa- ja sosiaaliturvamallia. Se julkistetaan tammikuussa.

Puolueessa uskotaan, että perheet tietävät itse, miten perhevapaat jaetaan.

Viisaus asuu perheissä

Mikä olisi sitten hyvä tapaa jakaa perhevapaat? Slunga-Poutsalo kertoo esimerkin omasta perheestään. Kuusilapsisen uusperheen äiti ryhtyi yrittäjäksi, kun lapset olivat pieniä. Hän halusi olla vastassa lapsia, kun he tulivat koulusta.

Perusuomalaiset vastustaa holhousta.

– Viisaus asuu perheissä, Slunga-Poutsalo sanoo.

"Työlämää pitää parantaa", sanovat molemmat Riikat, Purra ja Slunga-Poutsalo. Se tarkoittaa epävarmojen työsuhteiden ja määräaikaisuuksien suitsimista. Isäkiintiöt eivät perussuomalaisille sovi.

– Isiä voidaan kannustaa olemaan kotona, mutta tämä pitää tehdä taloudellisin kannustimin. Ei niin, että naisia pitää kepittää pois kotoa. Perhe on meille yksikkö, emme suhtaudu isään ja äitiin kilpailijoina, Purra tiivistää.

Poliittinen suunnittelija Riikka Purra nimittää itseään myös hyvähampaiseksi spin doctoriksi. Väitöskirja on tekeillä kansainvälisestä politiikasta. Kuva: Nella Nuora / Yle

Lisää lapsia suomalaisiin perheisiin

Perussuomalaiset haluavat, että suomalaiset perheet hankkivat lisää lapsia. Lapsentekohalut eivät kuitenkaan lisäänny Antti Rinteen (sd.) ehdottamilla synnytystalkoilla tai Sari Essayahin (kd.) tarjoamalla synnytystonnilla.

– Perhevapaiden kustannuksia on jaettava mies- ja naisvaltaisten alojen kesken, Slunga-Poutsalo sanoo.

– Jos raha ratkaisisi, Suomessa syntyisi paljon lapsia ja kehitysmaissa vähän, Purra lisää.

Suomen väestön määrä kääntyy laskuun 2035. Tässä kohtaa on hyvä kysyä, miten lasten määrää sitten lisätään? Eikö maahanmuutto voisi helpottaa työvoimapulaa ja lisätä veronmaksajia?

– Ei missään nimessä. Maahanmuutto ei helpota huoltosuhdetta, ei kestävyysvajetta eikä lisää hyvinvointivaltion rahoituspohjaa. Päinvastoin se heikentää näitä kaikkia, Purra sanoo.

Kumpikaan Riikka ei kuitenkaan halua asua Suomessa, joka on täynnä harmaapäitä.

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho on sen sijaan jo ilmoittanut, että Suomi saa harmaantua Japanin mallin rauhassa, koska tulevaisuudessa työ tehostuu ja robotit hoitavat hommat.

Mutta vakuuttaako tämä naisäänestäjät? Aika äijäpuolueen imagon uudistamiseen on vähissä. Eduskuntavaaleihin on alle neljä kuukautta.

.
.