1. yle.fi
  2. Uutiset

Dosentti ennustaa Ukrainaan joulukärhämää – ei kuitenkaan usko isompaan konfliktiin

Ukrainan ortodoksien itsenäistyminen Venäjän kirkon alaisuudesta antaa mahdollisuuksia provokaatiolle, arvioi Arto Luukkanen.

Ukraina
Ukrainalainen sotilas seisoo vartiossa.
Ukrainalainen sotilas seisoo vartiossa Dondass-aluksella Mariupolin satamassa.Sega Volskii / AFP

Dosentti, Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori Arto Luukkanen Helsingin yliopistosta arvioi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa torstaina, että Ukrainaan julistetun poikkeustilan päättyessä joulukuun 26. päivänä, voi Ukrainan ja Venäjän väleissä olla luvassa jälleen kiristyvä tilanne.

– En usko isompaan sotilaalliseen konfliktiin, mutta on mahdollisuus joulukärhämään. Luulen, että se liittyisi Ukrainan kirkon itsenäisyyden saamiseen. Se tuo mahdollisuuden provokaatiolle, toteaa Arto Luukkainen.

Ukrainaan perustettiin vasta itsenäinen ortodoksinen kirkko sen jälkeen, kun sille oli myönnetty itsenäisen kirkon asema lokakuussa. Kirkollinen itsenäisyys on asia, joka voidaan kääntää poliittisesti merkittäväksi asiaksi, kuvailee Luukkanen. Lisäksi hänen mukaansa kirkon edustajien kielenkäyttö on usein provosoivaa.

Tämän viikon alussa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi Ukrainan suunnittelevan aseellisia toimia Venäjää kohtaan joulukuun lopulla.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) arvioi, että Venäjän kannalta tilanteessa on löydettävissä jatkumo, mutta Venäjä ei Kanervan mukaan kuitenkaan saavuttaisi mitään Ukrainan miehittämisellä.

– Ensin tuli Krim, sitten Donbass, ja nyt Asovanmeri. En usko, että juna on pääteasemalla, se on jatkuakseen, jos mitään ymmärrän Venäjän pidemmän aikavälin valtapoliittisista pyrkimyksistä, sanoo Kanerva

– En näe mitään syytä, miksi Venäjän kannattaisi tehdä sotilaallinen invaasio Ukrainaan, heidän intressiään palvelee nykyinen tilanne, jossa he kykenevät säätelemään ikään kuin happitilannetta, jolla he vaikuttavat Ukrainan sisäiseen tilanteeseen, pohtii Kanerva.

Jäätynyt konflikti pysyy, kun ratkaisua ei löydy

Sekä Kanerva että Luukkainen pitävät kansainvälisen yhteisön mahdollisuuksia ratkaisun löytämiseen vähäisinä.

– Ymmärrän, miksi jäätyneitä konflikteja luodaan, ne vastaavat täällä Euroopassa Venäjän intressejä monella tapaa. Heillä on niiden kautta mahdollisuus oman vaikutusvaltansa toteuttamiseen, pohtii Kanerva.

– Hajoava suurvalta, Venäjä yrittää jäätyvillä konflikteilla hidastaa omia hajoamisprosesseja ja oman valtapiirin hajoamista, sanoo puolestaan Luukkainen.

Kanerva arvioi lisäksi, että Ukrainan tulevat presidentin vaalit lisäävät jännitettä maiden välisiin suhteisiin, mikä vaikuttaa myös laajemmin.

– Se heijastuu myös meidän omassa turvallisuusympäristössä, toteaa Kanerva.

Lue lisää:

Venäjän suurlähettiläs Kertšinsalmen konfliktista: Saatamme joutua pian Ukrainan seuraavan provokaation kohteeksi

Ukraina kutsuu reserviläisiä ylimääräisiin kertausharjoituksiin

Yle Ukrainan Mariupolissa: Kaupunki jatkaa elämäänsä poikkeustilasta huolimatta – "Tämä on meille jo tuttua"

Konflikti Mustallamerellä syvenee – Ukraina vertasi Venäjän toimintaa Mainilan laukauksiin

Kirjeenvaihtajan analyysi: Merellinen konflikti palvelee epäsuosittuja presidenttejä, mutta Venäjälläkään ei ole varaa isoon yhteentörmäykseen

Lue seuraavaksi