1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linja-autot

Loimaan ja Uuraisten bussivälikohtauksia tutkitaan kaappauksina

Poliisi kertoo edistyneensä välikohtausten tutkinnassa.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Poliisi tutkii kaappauksina sekä Uuraisilla että Loimaalla joulukuun alussa linja-autoissa tapahtuneita välikohtauksia.

Kaappaus on rikoslain mukaan ankarammin rangaistava teko kuin liikennetuhon yritys. Poliisin tiedotteen mukaan kummatkin teot aiheuttivat kokonaisuus arvostellen muuta kuin vähäistä vaaraa.

Vielä esitutkinnan alussa tekoja tutkittiin liikennetuhon yrityksenä.

– Nimikkeitä on tarkennettu, kuten esitutkinnassa usein tehdään. Nimikkeissä konsultointiin syyttäjiä ja on päädytty siihen, että kyseessä olisi tällä hetkellä kaappausrikos, koska nähdään, että molemmat teot ovat kokonaisuuteen arvostellen törkeitä, keskusrikospoliisista tutkinnanjohtaja Sanna Springare kertoo.

Epäillyt ovat kuulusteluissa kertoneet versionsa tapausten kulusta, mutta motiivi ei ole kummassakaan tapauksessa selvinnyt. Poliisi kertoo myös, ettei tapaukset yhdistäviä tekoja ole esitutkinnassa selvinnyt, eivätkä miehet tunteneet toisiaan.

– Vielä ei ole tarkkaa tietoa motiivista. Kumpikaan epäilyistä ei sitä ole kertonut.

Tutkinnassa on selvinnyt, että molemmat teoista epäillyt miehet olivat sekavassa tilassa välikohtausten aikana. Syytä miesten sekavaan tilaan ei vielä tiedetä. Springare kertoo, että poliisi selvittää yhä, johtuiko miesten sekavuus mahdollisesti alkoholista tai huumeista.

– Jatkamme vielä kuulusteluja. Lisäksi odotamme lausuntoja esimerkiksi sekavuuteen liittyen. Luultavasti esitutkinta valmistuu tammikuun lopulla, Springare sanoo.

Teoista epäillyt ovat vangittuina. He ovat ulkomaalaistaustaisia ja kotoisin eri maista.

Peräkkäiset tapahtumat Loimaalla ja Uuraisilla

Poliisin mukaan toinen välikohtaus sattui Uuraisilla 5. joulukuuta. Siinä toinen nyt epäillyistä miehistä alkoi käyttäytyä aggressiivisesti. Mies ryntäsi linja-auton kuljettaa kohti ja tarttui tätä ranteesta. Linja-auton nopeus tapahtumahetkellä oli noin 80 kilometriä tunnissa.

Tapahtuman jälkeen muut matkustajat olivat taltuttaneet epäillyn ja pitäneet häntä kiinni poliisipartion saapumiseen saakka. Mies oli jatkanut aggressiivista käyttäytymistä myös poliisia kohtaan. Tämän takia tapahtumaan tutkitaan myös virkamiehen vastustamisena.

Loimaan tapaus sattui 4. joulukuuta. Silloin toinen epäilty oli tarttunut linja-auton rattiin ja vääntänyt sitä niin, että auto oli ohjautunut vastaantulevien kaistalla osuen yhteen autoon. Nopeus tapahtumahetkellä oli taajama-alueella noin 35 kilometriä tunnissa.

Myös tässä tapauksessa matkustajat puuttuivat tilanteeseen.

Lue lisää:

Uuraisten ja Loimaan bussihyökkäysten motiivi edelleen epäselvä

Uuraisten bussihyökkääjä vangittiin

Bussihyökkäykset saivat linja-autonkuljettajat mietteliäiksi – "Jos pelottaisi, olisi hankalaa tehdä tätä työtä"

KRP vaatii kahta vangittavaksi välikohtauksista linja-autoissa – toinen vangittiin, toinen oikeudessa lauantaina