Joulupuu-keräys ei yltänyt Kuopiossa viime vuoden ennätyslukemiin — muuten vähävaraiset perheet saavat apua viime vuosien tapaan

Järjestöistä kerrotaan, että apua tarvitsevia perheitä on paljon. Osaan kohteista ehtii vielä lahjoittaa.

Pohjois-Savo
Paketoituja joululahjoja ostoskärryissä.
Jaana Polamo / Yle

Kuopion Nuorkauppakamarin Joulupuu-keräykseen lahjoitettujen pakettien määrä jäi tänä vuonna huomattavasti alhaisemmaksi kuin viime vuonna.

Viime vuonna keräys teki ennätyksen, kun sen kautta kerättiin jopa 6 500 lahjaa. Tänä vuonna määrä jäi vain 3 700 lahjaan.

– Se on aika suuri ero, arvioi Henriikka Asikainen Kuopion Joulupuu 2018 -projektista.

– Viime vuonna keräyksen markkinointiin ja uuteen ilmeeseen panostettiin paljon. Lisäksi meillä oli silloin kaksi uutta yhteistyökumppania, Matkuksen kauppakeskus ja radiokanava HitMix Kuopio. Tosin yhteistyö heidän kanssaan on jatkunut tänäkin vuonna.

Asikaisen mukaan tämän vuoden keräysmäärä on kuitenkin keskivertotulos aiemmilta vuosilta.

Elämyslahja on hyvä lahjoitus

Asikainen kertoo, että lahjoittajia on tänä vuonna kannustettu antamaan elämyslahjoja kuten elokuva- ja uintilippuja.

– Siinä on ajatuksena se, että perhe pääsisi yhdessä tekemään asioita.

Myös Kuopion Hope ry on tänä vuonna kannustanut lahjoittajia elämyslahjoihin, sillä ne ovat erityisesti nuorten mieleen. Suuri osa paketeista on kuitenkin perinteisiä tavaralahjoja.

– Moni yritys on lähestynyt meitä tänä vuonna ja kertonut, että haluaa lähteä mukaan joulukorttirahoillaan, Sanna Taattola Hope ry:stä kertoo.

Yhdistys jakoi tänä vuonna yhteensä 450 lapselle paketin Kuopion, Nilsiän, Siilinjärven, Iisalmen, Kaavin ja Varkauden alueella. Osa lahjoista on toimitettu postitse. Yhdistys on toiminut vasta vähän aikaa Kuopion alueella.

– Apua tarvitsevia lapsiperheitä on ollut tänä vuonna reilusti enemmän kuin viime vuonna. Se kertoo myös siitä, että vähävaraisten lapsiperheiden avuntarve on lisääntynyt, Taattola arvioi.

SPR ja MLL auttavat jouluruoan ostamisessa

Riku Leino Pelastusarmeijan Kuopion osastolta kertoo, että Joulupata-keräys on lähtenyt käyntiin hyvin.

– Keskiviikkona laskettiin rahat. Keräyksen puoliväliin mennessä olimme saaneet noin 11 000 euroa. Se tarkoittaa, että ehkä pystymme lyömään viime vuoden summa, 20 800 euroa. Ehkä mennään sen ylikin, Leino ennustaa.

Keräys päättyy 22. joulukuuta.

Regina Lauren Suomen Punaisesta Rististä kertoo, että valtakunnallinen Hyvä joulumieli -keräys on tänä vuonna sujunut aiempien vuosien tapaan. Keräys jatkuu jouluaattoon asti.

Suomen Punainen Risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto ovat jakaneet tänä vuonna Savo-Karjalan alueella noin 2 500 lahjakorttia, mikä vastaa aiempien vuosien määriä. Jaetut lahjakortin ovat 70 euron suuruisia, ja niillä vähävaraiset perheet voivat ostaa ruokaa joulupöytään.

Ruoka-apu jakoi 60 joulukinkkua

Kuopion ruoka-avusta kerrotaan, ettei yhdistys järjestänyt erillistä joulukeräystä. Lahjoitusrahoilla ostettiin kuitenkin 60 joulukinkkua, jotka jaettiin asiakkaille. Jouluaattona ruoka-apua annetaan puolen päivän jälkeen.

– En usko, että tulee ruuhkia. Bussiliikenne loppuu päivällä, joten moni varmaan jättää tulematta, Harri Miettinen Ruoka-avusta arvioi.

Yhdistys on kesästä lähtien kerännyt lahjoituksia uutta pakettiautoa varten. Pakettiautolla yhdistys noutaa lahjoituksia kaupoista ja muilta yhteistyökumppaneilta.