Moni laittoi lounaan boikottiin – Kuntapalvelut perii Mehiläinen Länsi-Pohjan työntekijöiltä roimasti kalliimpaa hintaa

Mehiläinen Länsi-Pohja selvittää nyt, voidaanko henkilökunnalle tarjota jatkossa Fazerin tuottama edullisempi työpaikkalounas.

Ruoan hinnat
Opiskelijan lautasella ruokaa ja kädessä opiskelijakortti
YLE/Juha Kivioja

Alkuvuodesta voimaan tullut aterian hinnankorotus on aiheuttanut närää Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Lähes kolmanneksen hinnankorotus koskee vain osaa työntekijöistä.

Osa Länsi-Pohjan keskussairaalan työntekijöistä maksaa ateriastaan 6,60 euroa. Tammikuusta alkaen viime kesänä toimintansa aloittaneeseen sote-yhteisyritys Mehiläinen Länsi-Pohjaan siirtyneet työntekijät joutuvat nykyisin maksamaan työpaikkalounaastaan 8,70 euroa.

Aterian hinnankorotus ei kuitenkaan koske samassa sairaalassa työskenteleviä sairaanhoitopiirin työntekijöitä eikä myöskään Nordlabin palveluksessa työskentelevää laboratoriohenkilökuntaa.

"Kyse on myös periaatteesta"

Meri-Lapin kuntapalveluiden johtokunta (siirryt toiseen palveluun) teki yksimielisen päätöksen aterian hinnan korottamisesta yhteisyrityksen työntekijöille. Johtokunta koostuu paikallispoliitikoista.

– Meillä on käytäntö, että pystymme omistajien työntekijöille myymään ruokaa edullisemmin kuin ulkopuolisille. Tässä tapauksessa Mehiläinen Länsi-Pohjan työntekijöitä koskee tämä ulkopuolisten hinnoittelu, Meri-Lapin kuntapalvelujen toimitusjohtaja Aulis Martikainen perustelee johtokunnan tekemää päätöstä.

– Toki se varmaan herättää närää, mutta meillä on tässä vaihtoehdot aika vähissä. Meidän on noudatettava johtokunnan päätöstä.

Martikainen myöntää, että päätöksen taloudellinen hyöty on mitätön.

– Ei ole merkittävistä summista kyse, mutta tässä on kyse myös periaatteesta.

Nordlabin työntekijöitä kalliimpi hinta ei koske

Martikaisen mukaan ruokaa olisi voitu edelleen myydä edullisemmalla hinnalla myös yhteisyritykseen siirtyneille työntekijöille.

Martikainen sanoo, että tällöin omistajien ulkopuolisille myytävää ruoan hintaa olisi kuitenkin tasapuolisuuden nimissä tullut korottaa myös muissa yksiköissä, joissa on mahdollisuus myydä ruokaa ulkopuolisille. Sairaalan lisäksi Meri-Lapin kuntapalvelut toimittaa ruokaa ainoastaan palvelutaloihin, terveyskeskuksiin, kouluille ja päiväkoteihin.

Johtokunnan päätös tuntuvasta ruuan hinnankorotuksesta on aiheuttanut ärtymystä yhteisyritykseen siirtyneiden työntekijöiden keskuudessa. Ylen tietojen mukaan useat työntekijät syövät nykyisin omia eväitä työpaikkalounaan sijaan.

Kalliimpi lounaan hinta on aiheuttanut eriarvoisuuden kokemista sairaalan työntekijöiden keskuudessa myös siksi, että edullisempi ateriahinta koskee myös Nordlabin työntekijöitä.

Nordlab on usean sairaanhoitopiirin omistama Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä, jonka palvelukseen Länsi-Pohjan keskussairaalassa sijaitsevan laboratorion työntekijät siirtyivät vuoden 2013 alussa.

Edullisempi lounas Fazerin tuottamana selvityksessä

Mehiläinen Länsi-Pohja kertoo tehneensä Fazer Food Services Oy:n kanssa sopimuksen Länsi-Pohjan keskussairaalan potilaiden aterioiden valmistuksesta. Sopimus tulee voimaan ensi heinäkuun alusta alkaen.

Nyt Mehiläinen Länsi-Pohja selvittää, voisiko Fazer alkaa tuottaa lounasruokaa myös yhteisyritykseen siirtyneelle henkilöstölle edullisempaan hintaan.

– Kilpailutuksessa otimme option hankkia myös henkilökunnallemme ateriapalvelun tältä samalta toimittajalta. Hinta on huomattavasti nyt henkilökunnan maksamaa ateriahintaa matalampi, kertoo Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n toimitusjohtaja Lasse Männistö.

– Varmasti käydään keskustelua henkilöstöryhmien kanssa siitä, miten he näkevät tämän mahdollisuuden. Uskon, että se otetaan positiivisesti vastaan, Lasse Männistö sanoo.