Vapaaehtoiset auttavat yksinäisten joulunvalmisteluissa – "Auttaminen tulee puhtaasti sydämestä"

Lapset toteuttivat yksinäisen Elma Myllymäen joulu-unelman Kuusamossa. Eri tavoin yksinäisiä aikuisia suomalaisia on tutkimusten mukaan arviolta puolesta miljoonasta miljoonaan.

joulu
Vanhus koristelee pipareita.
Kuusamon kaupunki on toteuttanut tämän vuoden aikana 150 vanhuksen unelmia. Yksi niistä on ollut jouluaskareet vanhusten seurassa.Hanna Terävä / Yle

Elma Myllymäen, 82, unelma toteutui jouluksi. Yksinäisen kuusamolaisvanhuksen keittiöön ilmestyi joulun alla kaksi pientä tonttulasta äitinsä kanssa.

Pian Elman keittiössä tuoksuvat piparit, kun vanhus tottunein käsin valmistaa Annu Korhosen, 3, ja Pihla Korhosen , 4, avustuksella jouluksi kaksi uunillista jouluherkkuja.

– Lasten kanssa on hirveän mukavaa puuhastella. Itselle kun lapsia ei ole siunaantunut, niin olen ihan hassuna toisten lasten perään, Myllymäki naurahtaa.

Kuusamossa toteutettiin vanhusten unelmia

Yksin joulun aikaa viettäviä vanhuksia piristävät vapaaehtoiset, jotka ovat auttaneet vanhuksia tänäkin jouluna muun muassa joulun valmisteluissa. Eri tavoin yksinäisiä aikuisia suomalaisia on tutkimusten mukaan arviolta puolesta miljoonasta miljoonaan.

Tänä vuonna 150 vuotta täyttävä Kuusamon kaupunki on toteuttanut vuoden aikana 150 vanhuksen unelmia. Yksi niistä on ollut monenlaiset jouluaskareet vanhusten seurassa.

– Tämä tuntuu hirmuisen hyvältä. Auttaminen tulee puhtaasti sydämestä. Tästä hyötyvät sekä vanhus että meidän lapset, joilla ei enää isoäitiä täällä Kuusamossa ole, toteaa lastensa kanssa vanhusta tapaamaan saapunut Kaisa Korhonen.

Elma Myllymäki Kuusamo
Elma Myllymäki ilahtui lasten seurasta.Ensio Karjalainen / Yle

Elma Myllymäki sanoo viihtyvänsä yksinkin, mutta ajoittain seura on tervetullutta.

– Sisarukset asuvat Ruotsissa asti. Joskus olo tuntuu yksinäiseltä, kun sattuu kohdalle huonoja päiviä. Silloin kaipaisin jonkun seuraksi, Myllymäki sanoo.

Myllymäen luona vieraillut Kaisa Korhonen kertoo innostuneensa ensitapaamisesta niin, että jatkoa yhteisille hetkille on luvassa.

– Olemme sopineet jo Elman kanssa, että käymme yhdessä joulun aikana muun muassa haudalla sytyttämässä kynttilöitä, Kaisa Korhonen kertoo.

Lue myös:

Lempi Meskuksen haave oli päästä lentokoneeseen, 92-vuotiaana se toteutui