Hyppää sisältöön

Jouluturistien Lapinmatkoja peruuntuu tai viivästyy – suuri lentokenttä yhä suljettuna Lontoossa

Lentojen peruminen vaikuttaa Lapin matkailuyrittäjiin joulusesonkina.

Lennonjohtotorni Rovaniemen lentoasemalla. Kuva: Kaisa Siren / AOP

Lontoon Gatwickin lentokentän sulkeminen on perunut lentoja Lappiin.

Britannian toiseksi vilkkain lentokenttä Gatwick pysyy toistaiseksi suljettuna, kerrottiin torstai-iltana. Gatwickiltä lennetään Lappiin päivittäin useita tilaus- ja reittilentoja etenkin joulusesonkina.

– Gatwickistä Rovaniemelle on peruttu tänään kaksi lentoa, Kittilän osalta siirretään tai perutaan kaksi lentoa ja Ivalon lentojen osalta sululla on ollut vaikutusta kolmeen lentoon, Finavian viestinnästä kerrottiin torstaina alkuillasta.

Finavialta todettiin, että koska lähes kaikki lentämättä jääneet lennot ovat tilauslentoja, niiden mahdollisesta siirrosta toiselle päivälle ei ole vahvistettuja tietoja, vaan tilanne elää.

Gatwickin sulkeminen johtuu siitä, että sen läheisyydessä oli keskiviikkona havaittu lentämässä useita miehittämättömiä lennokkeja.

Kenttä suljettiin ensimmäisen kerran torstain vastaisena yönä, mutta lennot jatkuivat jonkin aikaa aamuyöllä.

Uudet lennokkihavainnot keskeyttivät lennot jälleen torstaina. Lentokentän johtajan mukaan Gatwickin kenttää ei avata ennen kuin sen turvallisuus on varmistettu. Poliisin erikoisjoukkojen tarkka-ampujat ovat valmiina ampumaan lennokit alas, jos niitä vielä havaitaan, kertoo Daily Mail -lehti.

Gatwickin lentokentän verkkosivuilla matkustajia kehotetaan olemaan tulematta kentälle, sillä lentoliikenne on kokonaan keskeytetty sekä lähtevien että saapuvien lentojen osalta.

Useita lentoja on ohjattu muille kentille, kuten Lontoon Heathrow'hun, Birminghamiin ja Manchesteriin.

Lennot vastaanotetaan vaikka yöllä

Aiemmin torstaina Rovaniemen lentoaseman päällikkö Johan Juujärvi kertoi, että perutut lennot olisi tarkoitus siirtää perjantaille.

Lapissa myös Ivalon kenttä odotti torstaina brittituristien lentoja, mutta Ivaloon Gatwickilta saapuvien lentojen laskeutumisaikaa on siirretty pariin otteeseen useilla tunneilla, käy ilmi Finavian verkkosivuilta.

– Ivalossa ollaan valmiudessa ottamaan vastaan Gatwickilta saapuvat lennot mihin aikaan hyvänsä, mikäli lennot pääsevät nousemaan, sanoi Ivalon lentoaseman päällikkö Jarmo Pyhäjärvi.

Ivaloon odotettiin iltapäivällä vajaata 380 matkustajaa, ja vastaavasti suunnilleen samankokoinen matkailijajoukko odotti Ivalossa paluulentoaan torstaina.

Lappiin lennetään Iso-Britanniasta kuitenkin muiltakin lentokentiltä. Esimerkiksi Lontoon Stanstedilta Kittillään odotettiin lentoa saapuvaksi kello 22.25, puolitoista tuntia myöhässä.

"Superharmillista" matkailuyrittäjien kannalta

Lapissa on parhaillaan käynnissä joulumatkailun kaikkein kiihkein sesonki. Moni jouluturisti nousee Lapin koneeseen juuri Gatwickin kentältä.

Nyt arviolta jo yli tuhannen Lapin turistin matkasuunnitelmat ovat muuttuneet lentojen vuoksi.

– Superharmillista, että lentoja perutaan tai viivästyy tällaisen takia, sanoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Kärkkäisen mukaan lentoliikenteen ongelmat tietävät kuluja alueen matkailuyrityksille. Kun matkailijalle on myyty esimerkiksi aktiviteetti, aiheuttaa lennon myöhästyminen dominoefektin kautta tulojen menetyksen.

– Ikävää, että tämä sattuu pääsesongille, kun pitäisi keskittyä varsinaiseen työntekoon. Matkailuväellä menee valtavasti aikaa myöhästymisten vaikutusten selvittämiseen

.
.