Avantojen vesissä havaitaan harvoin ongelmia, vaikka mikrobit kestävät kylmää paremmin kuin lämmintä

Uimapaikkojen vesien laatua tarkkaillaan talvella siinä kuin kesälläkin, tosin harvemmin.

avantouinti
Avantouintipaikka ja Näsijärven luistelurata
Talviuintipaikkojen vedenlaatua valvotaan, jos kyseessä on yleinen uimapaikka.Marjut Suomi / Yle

Uimavesien puhtautta valvotaan myös talvella. Avantouimarit saanevat pulahtaa pääosin puhtaisiin vesiin, sillä ongelmista kuuluu harvoin.

Raportointivelvollisuutta avantojen vedenlaadusta ei ole, eikä keskitettyä tietoa siksi ole saatavilla. Paikallisesti tuloksista toki tiedotetaan. Erikoissuunnittelija Outi Zacheus Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta arvioi kuitenkin, että talviuimavedet ovat yleisesti hyvälaatuisia.

Sinänsä kylmä sää ei pelasta mikrobien uhalta, vaan pikemminkin päinvastoin.

– Mikrobit säilyvät paljon paremmin viileässä kuin lämpimässä. Virukset ja taudinaiheuttajatkin voivat säilyä pimeässä, viileässä vedessä viikkoja, jopa kuukausia. Kesällä auringon uv-säteet tuhoavat mikrobistoa jonkin verran, sanoo Zacheus.

Sinilevä on oma lukunsa, ja se onkin viime vuosina aiheuttanut kesäisin eniten laatuongelmia luonnonvesiin. Talvisin sinilevän lisäksi puuttuvat esimerkiksi linnut, jotka suurina joukkoina aiheuttavat joskus rantojen ja vesien likaantumista.

Avantouinti eroaa myös lajina kesän luonnonvesissä polskimisesta. Avannossa käyvät lähinnä aikuiset, mikä voi vähentää inhimillisten vahinkopäästöjen riskiä.

Neljä vuotta sitten kesällä uimavesiepidemioita aiheutti norovirus, joka osoittautui ihmisen tuomaksi. Sen jälkeen on lisätty ohjeistusta käsien pesusta, muusta hygieniasta ja sairaana uimisen välttämisestä. Avantoon myös lähdetään harvoin sairaana, ja sekin vaikuttanee veden laatuun.

– Toisaalta talvella ihminen ui vain maltillisesti, ehkä vain kastautuu. Kukaan ei hörpi vettä, joten tilanne on sikälikin erilainen, muistuttaa erikoissuunnittelija Outi Zacheus.

Kansalliseen vesiepidemioiden ilmoitusjärjestelmään ei tähän mennessä ole tullut yhtään ilmoitusta talviuintiin liittyvästä epidemiasta.

Avantouimari menossa uimaan.
Avantouinnin suosio on kasvussa.Petri Aaltonen / Yle

Talviuimapaikkoihin sovelletaan terveydensuojelulakia ja pienille yleisille uimarannoille laadittua asetusta vuodelta 2008. Valvontaan sovelletaan samoja kriteereitä kuin kesäisinkin: vesistä tutkitaan suolistoperäiset enterokokit ja E.coli-bakteerit. Lisäksi silmämääräisesti arvioidaan, onko vedessä esimerkiksi öljyä tai roskaa.

Valvonta koskee yleisiä talviuintipaikkoja. Sen sijaan sellaisia avantoja ei valvota, joihin pääsy vaatii jonkin seuran tai kerhon jäsenyyttä.

Kokkolassa valvontaan kuuluu vain Palman avanto. Kalajoen seudulla talven ensimmäiset tutkimukset ovat osoittaneet, että vesi on hyvälaatuista.

Vesi tutkitaan talvella kerran kuukaudessa tai harvemmin, jos sen laadussa ei ole aiemmin ollut ongelmia, eikä olosuhteissa ole tapahtunut muutoksia.

Tutkimustulosten pitää olla talviuimareiden nähtävillä uintipaikalla. Terveysvalvonta voi julkaista tiedot myös netissä, kuten Kalajoen kaupungin ympäristöterveydenhuolto tekee (siirryt toiseen palveluun).